Den mesta oljan är inte fossil

Fig.1 Världens konsumtion av primär energi mätt i miljarder ton olje-ekvivalenter. Statistik fram till 2015 och prognos därefter

Frågetecknen gäller: Vad skall kunna ersätta “fossila” bränslen ? Drömmen om en “fossilfri” värld förblir en overklig dröm.

Det blir en stor lättnad, när insikten om oljans nybildning sprider sig.

+ – + – + – +

I dagens klimatdebatt är all olja ur marken fossil och på väg att ta slut. Men det stämmer inte. Fossil är bara förstenade (mineraliserade) rester av döda djur och växter, ex.vis stenkol och brunkol. Övriga rester är mjuka sediment, alltså förmultnade avlagringar. Sediment är mycket vanligare än förstenade, fossila rester.

Olja utvinns nu även från större djup än där sediment och fossila lämningar finns. Amerikanska oljebolag söker olja på över 10.000 meters djup sedan mer än 20 år. Ryska bolag borrar ännu djupare. Men fossil och sediment finns bara ner till hälften så stort djup. 

Ordet petroleum betyder olja ur berget. Men oljemagnaten John D. Rockefeller ville skydda sitt oljemonopol, Standard Oil. Han fick 1892 all olja klassad som fossil och sediment från rester av döda växter och djur.

Därmed sågs olja som en ändlig resurs. Den krävde kontroll, begränsningar – och högre priser. Därför lanserades tanken på Peak Oil, en högsta punkt för utvinningen med ökande brist efteråt. Men denna högsta punkt flyttas fortfarande fram allt eftersom ny olja hittas.

Ursprungligt kol

Nya kolväten (kolhaltiga bränslen) bildas fortlöpande av ursprungligt kol i Jordens inre under hög temperatur och högt tryck. Det visar den ryske forskaren Vladimir Kutcherov på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Hur det går till studerar ryska forskare sedan 1950-talet. 

 Att det stämmer visar oljeriggar i mexikanska golfen. Där började olja från stora djup först sina. Men senare fylldes kamrarna på underifrån, och utvinningen kunde fortsätta.

Media rapporterar inte detta eftersom det motsäger att all olja ur marken skulle vara fossil. Men även kolet i sediment och fossila rester har ett ursprung, nämligen det kol som först bildades i Jordens inre och nu finns i haven som basiska karbonater, i atmosfären som koldioxid och – framför allt – i Jordens inre.

Enligt aktuell forskning är oljan förnybar och riklig, men svår och dyr att utvinna – precis som sällsynta råmaterial i elbilars batterier. Hur fort olja nybildas måste därför undersökas.

Olja och gas kan även erhållas av växtlighet både över och under vatten. Särskilt under vatten. Där finns en stor del av Jordens växtlighet.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Miljöpartister lever i en fantasivärld, där de tror att svenska uppoffringar för att minska utsläppen av koldioxid märkbart påverkar klimatet. Det är dubbelt fel:

  1. Det är väl bevisat att koldioxid INTE påverkar klimatet. Solen är den viktigaste drivkraften till klimatförändringar.
  2. Om man ändå tror på koldioxidens verkan, blir ansträngningarna ändå meningslösa. Utbyggnaden av kolkraft är mångfalt större än vad expansionen av vind- och solkraft kan bli, se fig 1 och 2.

Fig. 2  Antalet existerande och planerade kraftverk för kol.

Sammanlagt planeras fler än 2.000. Till dessa kan läggas över hundra, som Kina offererat till olika afrikanska länder. Och ett okänt antal i Sydamerika.

Fig. 3  Australien har nästan lika stor area som de 48 samlade staterna i USA

Men Australien är mycket mindre prospekterat. Kartan visar de oerhört stora områden, som bedöms innehålla stora reserver av olja, naturgas och kol.

Världens reserver är tillräckliga för överskådlig tid även om fortsatt ökning av förbrukningen förutsättes. Det finns ingen grund för den alarmism, som sprids överallt.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Den mesta oljan är inte fossil

  1. Den översta metoden här
    https://www.worldcoal.org/coal/uses-coal/coal-transport

    är en metod kol kan omvandlas till drivmedel.

    Högt tryck och temperatur är vad som råder under jordskorpan.

    UCG utvecklas med allt billigare teknik att borra långt, horisontellt och exakt, samt styrning av den mängd vatten som pumpas ner.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_coal_gasification

    Därför kommer mänskligheten i många hundra år få allt billigare drivmedel av allt högre kvalitet även utan massproduktion av modern kärnkraft.

  2. Bosse Hedberg! Jag såg din invändning och böjer mig. Det räcker med att stora mängder ursprungligt kol finns i Jordens inre och att en del under hög värme och högt tryck tycks bilda nya kolväten. Bra så?

  3. Ju mindre solar, ju längre lever de och ju lättare grundämnen bildar de vid sin död.

    Vår sol kommer bilda upp till kol, men riktigt stora solar som bara lever något tiotal miljoner år, nybildar upp till uran och torium.

    Om Big Bang stämmer fanns inga tunga grundämnen vid bildandet av vårt universum.

    Därför är kärnkraft den enda förnybara energiformen.

    För övrigt är förnybart ett flummord som ska motivera subventioner.

    Jag håller med om att olja och metangas med största sannolikhet nybildas snabbare än vi för närvarande förbränner, havsbotten läcker ju olja som ett såll, men den försörjer hela ekosystem där ofta borstmaskar börjar kedjan genom att mumsa i sig kolvätet.

    Jag kan säga mot ryssen på en punkt.

    Koldelen i den olja vi utvinner har biologiskt ursprung inte mineraliskt.

    Min fundering är att allt organiskt material som i allt snabbare takt följer med havsbotten ner under jordskorpan i subduktionszoner ombildas till metangas och olja.

    Vatten som följer med ner tränger upp i superkritisk form och löser metaller vilka fälls ut som skorstenar då det tränger genom havsbotten och kyls.

    Efter kommer nästan alltid metangas ofta helium som ju är alfastrålning som fångat upp elektroner på samma väg upp.

    Ibland ren olja.

    Svårt att räkna på det, men solen dammar på med 175000TW 30% reflekteras, fotosyntesen har kanske i snitt 1% verkningsgrad, tja 1000TW borde vara sisådär så mycket kolväten som bildas av solenergi vatten och koldioxid/kolsyra.

    Hur mycket av detta som följer ed ner under jordskorpan är svårt att sia om.

    Till det blandas säkert nybildad olja med kol som saknar organiskt ursprung.

    Det jag tycker är mer intressant är att producera syntetiska drivmedel med termisk energi och havsvatten som står för väte och kol.

    Redan har utvecklingen gått så långt att kostnaden kan uppskattas till 8:-/l för flygfotogen vilket är mycket billigt för US Navy som finansierar forskningen.

    Under detta år räknar jag med att de första småskaliga katalysatorerna för produktion av metanol eller syntetisk diesel och bensin, ska börja komma ut på marknaden.

    Därefter kan tokländer som Sverige lägga ner sin tragiska energipolitik.

  4. Såg din notis om kol, men måste rätta dig! Kol bildas inte någonstans i jordens inre. Kol finns som grundämne i universum och ombildas förmodligen endast i nebulosor, svarta hål och liknande där atomers struktur bryts ner. Kol är det fjärde vanligaste grundämnet i vår galax efter väte (74%) helium 24%, syre 1% och kol 0,5% sedan följer järn, kväve, kisel etc. Det borde egentligen finnas mycket mer mer koloxider!!!
    Men det är inte så konstigt att världen bestå av så mycket kolväten och att jordens kärna utgörs av järn.
    Bästa hälsningar
    Bo Hedberg

  5. Magnus skriver:

    Tege Tornvall skriver ”Enligt aktuell forskning är oljan förnybar ….bildas i jordens inre.”
    Ngt av ett paradigmskifte !

    Referenser är av nöden.

    PS Ngn ytterligare synpunkt på det där om olika ämnens specifika värme?

Comments are closed.