Skattepengar till vettlös elproduktion

Våra allra mest angelägna världsförbättrare drömmer om ”förnybar” el året om. Två projekt är aktuella i Sverige. De är så extrema att jag inte kan tänka mig att de kommit till utan massiv finansiering av skattemedel.

Projektet ”Simris” beskrevs av SVT den 16/ 2. Det skall försörja en hel by med ”fossilfri” el, d.v.s. el från vindkraft och solpaneler. Avsikten är koppla bort byn från det allmänna elnätet.

Man har solpaneler och vindkraftverk samt batterier och ett reservkraftverk, som drivs med ”förnybart” bränsle, HVO, som bl.a. består av animalisk olja. Vad det kommer att kosta kan man fråga sig. Det blir nog billigare med vanlig diesel.

Vissa dagar nu i vinter har man bara producerat 20 % av elen.

Om man tittar på när det är väldigt kallt ute så blåser det sällan och om det dessutom är mörkt producerar ju inte solcellerna. Så är det ju, och det vet vi ju alla, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon. 

Det har kommit in möss bland batterierna, så de har bitit sönder sladdarna. (Sånt kan ju hända.) SVT kallar det ett ”Misslyckat projekt”.

Skellefteå Kraft bygger ett ”soldrivet  hus”. Så nära polcirkeln har man solsken nästan dygnet runt på sommaren. Men nästan inget solsken alls under halva året.

Villan ska anpassas efter klimatet i norra Sverige med ojämnt fördelade soltimmar och mörka vintrar. Projektet ska realtidstesta ett nytt självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Det installeras en energicentral i garaget för att kunna förse huset med egenproducerad energi året om.

På sommaren skall man använda överskottet av el till att elektrolysera vatten och få vätgas. På vintern används den i bränsleceller för att producera el.

Man talar inte om hur mycket vätgas man behöver för att klara en vinter och inte heller hur man skall förvara den. Vätgasen har nämligen vissa egenheter:

Väte är det allra lättaste av alla grundämnen. Det kondenseras till vätska vid minus 253 grader. Det är uteslutet att försöka hålla den temperaturen året runt. Således måste man komprimera gasen till några hundra bar och förvara den i tryck-kärl. I gasform blir volymen kolossal. Då det måste vara högt tryck, ex.vis 300 bar, måste man ha liten diameter på behållarna, gasflaskorna. Det blir mycket stål för varje m³ gas. Någon läsare kan kanske räkna lite på relationerna och lägga resultatet i en kommentar.

Väte har de minsta molekylerna av alla ämnen. Dessa kryper igenom vanligt stål, så man behöver använda rostfritt stål, som fogas med särskild svetsning för att bli tätt.

Såvitt jag förstår har man inte räknat på lagringen av väte från sommar till vinter. Projektet torde bli ett spektakulärt fiasko huvudsakligen bekostat med skattepengar.

Det är märkligt hur lättvindigt skattepengar strös omkring bara ändamålet sägs vara att minska utsläppen av koldioxid. Det är nu omsorgsfullt bevisat att den gasen inte gör något mätbart åt klimatet.

Pengarullningen är alltså meningslös. Men förstås, det är bara skattepengar som ingen tycks sakna.

Sture Åström

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Skattepengar till vettlös elproduktion

  1. Oj! Idag den 24 februari lyckades Simrishamn lämna ett överskott på 20 kW. Det varade i ungefär 1 minut under den tid jag studerade produktionen. Några minuter senare var importen 100 kW.

    När jag har tittat då och då har produktionen svängt ganska bra. Att ha reglerkraft som går in när det behövs är omöjligt. Reglerkraften skulle behöva vara igång hela tiden.

    Jag har aldrig sett att batterierna har lämnat i från sig. De står på laddning hela tiden och laddningen i dem ligger runt 43 % hela tiden. Förvisso kanske de inte redovisar uttagen ur batterierna.

  2. När jag tittat på Simrishamn idag ser jag att effekten från vindkraftverken kan pendla 100 kW på några minuter.

    Om vindkraften och solkraften i Simrishamn står det att batteriet ska laddas när det råder överskott. Jag har aldrig sett något överskott. Jag undrar om det någonsin har varit det.

    Jag kan inte hitta någon uppgifter på den där hemsidan om hur stor effekt vindkraftverken har. Det står bara en uppgift om hur mycket energi som ett vindkraftverk kan producera på ett år. Rent konspiratoriskt är det kanske för att dölja hur ineffektiva de är.

  3. Igår den 22 februari när jag tittade på Simrishamn blåste det 2 sekundmeter och produktionen var som mest 70 kW. När jag tittar nu, ett dygn senare, blåser det 4 sekundmeter och produktionen varierar mellan 5-10 kW. Märkligt.

    Batteriet visar runt 43 % laddning hela tiden.

  4. Just nu fungerar sidan. Om de bara bygger fyra gånger mer vindkraftverk så skulle det nästan fungera. Sedan lär väl många flytta från Simrishamn på grund av hälsoproblem, och då behöver Simrishamn mindre energi.

  5. det skall naturligtvis vara 240kWh/dygn som förlusterna är.

    Var just inne på Simris websida men nu verkar inget att fungera på sidan när det gäller mätningarna. Har Simris anläggningen drabbats av råttinvasion. 🙂

    Märkligt sammanträffande mellan att sidan inte fungerar längre och kritiken.

  6. Göran H

    Jag tror inte det är Batterierna som tar dessa 10 kW eftersom så länge dom var i bruk så fanns denna skillnad mellan producerad och förbrukad energi.
    Vad jag kan förstå ligger förlusterna i styrsystemet och det är en ansenlig förlust som systemet ständigt drabbas av. Det är 240 kWh som bara försvinner. Detta motsvarar kanske förbrukningen på 5- 6 hus i lilla Simris.

  7. El Hierro har sedan drifttagningen i juni 2015 producerat 41,3% av el-energin på ön. Det finns inte tillräckligt med ”grön el” till elektriska fordon. Tar man hänsyn till det, producerar anläggningen på El Hierro bara 9,5% av öns energibehov. Ändå beskrivs projektet i pressen som ”El Hierro – 100% förnybar energi”.

  8. Enig Lars, jeg tenkte også på El Hierro. Det er for de som ikke vet en liten øy i kanariøyene. Her har EU bevilget store summer for å få øya helt forsynt med “grønn” energi. Og hvor kunne det passe bedre? Øya ligger i et stabilt vindområde, og har sol hele tiden.

    Man har til og med bygget et basseng som fungerer som et batteri. Når det produseres for mye strøm så starter pumper som fyller bassenget, og nå det er for lite renner vannet gjennom turbiner og lager strøm. Egentlig en god ide.

    Grunnen til at folk ikke har hørt om øya er selvsagt at det ikke har gått så bra for denne grønne energien. Uten de dieselaggregater de har ville de ikke klart seg. Og det til tross for at de ligger i det mest solfylte og vindstabile stedet i hele Europa. Men fremdeles er det noen som tror at i kalde mørke norden kan vi klare oss på sol og vindkraft. Møtet mellom drømmer og realitet kan bli vanskelig for noen tror jeg.

  9. Det fungerar inte på kanarieön El Hierro, så varför skulle det fungera någonstans i Sverige?
    Vätgas har en egenskap till, förutom de nämnda. Den är synnerligen brandfarlig och blandas den med syrgas leder minsta gnista till antändning och explosiv brandutveckling. Jag skulle verkligen inte vilja bo i ett hus där det finns en stor tank med vätgas.

  10. Hej Verner jag har också följt Simris senaste tiden och jag tror att det är batterierna som slukar ca 10KW dessa laddas oftast från elnätet
    Vid tillverkningen av ett 100KW bilbatteri släpps det ut 15-20 ton koldioxid så var är miljövinsterna.

  11. Jag har följt detta experiment under stora delar av 2018 och har inte en enda gång sett att Simris anläggningen varit självförsörjande.
    Jag har skrivit till Eon och begärt svar på en del frågor om anläggningen med hitintills har svaren uteblivit.
    Jag kan bl.a. konstatera att något i anläggningen stjäl effekt. Skillnaden mellan producerad sol och vind och nätet som försörjer Simrisbyn ligger alltid ca 10 kW över det som uppges som förbrukning i Simris.
    Man kan om man klickar på respektive energikälla få mera upplysningar om om källan.
    Tittar man på batteriet så uppger Eon att batteriets kapacitet är 3300 kWh medan faktauppgifterna från Samsung på batteriet är 333 kWh.
    Jag tipsade SVT syd om hur dåligt den här anläggningen levde upp till sina löften och det var därför som man tog upp detta nu den 16 februari.
    Om kapaciteten är som tillverkaren av batteriet uppger kan det på sin höjd försörja Simrisbyn en halv timme!?

    I tidigare inslag var tonen från SVT åt Eon hållet och de intet ont anande medborgarna i Simris har nu blivit ytterligare uppkörda med att sätta in solceller på taken.
    Hur länge skall detta taskspeleri få fortsätta?

    Till råga på eländet har man tydligen fått en massa pengar som bidrag till den odugliga anläggning. Vad är det för amatörer som sitter och beviljar bidrag till den här typen av anläggning?
    Och som går på Eon valser om självförsörjande. Det finns inget i denna anläggning som gör den självförsörjande. Visst kan man få tillskott av sol och vind men det är mycket långt till att vara självförsörjande.

  12. Jag har ett mer realistisk förslag:
    Först ser man till att räta upp jordaxeln så att den slutar luta. Då slipper man dessa ständiga årstidsväxlingar och krånglet med att ställa om sina klockor. Nästa steg är att stoppa upp jordens rotation.
    Det kanske leder till att det slutar blåsa och regna. Ingen vindkraft och ingen vattenkraft? Vad gör det? Solpanelerna på solsidan ger ju energi dygnet runt, inget behov att lagra energi. Alla som kan flyttar till solsidan. De som stannar kvar på skuggsidan kan ju bruka fossila bränslen året om. Detta kallar jag en äkta klimatomställning!

  13. Mats tipsar om en sida på nätet där Eon i realtid och online visar hur det går.

    Ett mycket ambitiöst upplägg, där man för varje komponent i det lokala nätet kan klicka in sig för mer detaljer, kurvor och statistik.

    Ögonblicksbilden ca 07.00 idag visar att effektbehovet i Simris är 490 kW varav 4% (19 kW) kommer från vindkraft och självklart
    (=mörkt) 0% från sol.

    Se denna länk:

    https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris.html

Comments are closed.