Vattenfall, fossilfritt + CCU

Vattenfall kör ofta reklamfilm på TV4: “Fossilfritt inom en generation”

2024-04-18, Vattenfall, Energy Plaza:

Så blir koldioxid en värdefull resurs

Tillverkningen av en rad produkter, från bränslen till kläder och läkemedel, genererar idag stora mängder växthusgaser. Dessa utsläpp stärker växthuseffekten och driver på klimat-förändringarna. Men inom detta problem finns också potential: koldioxiden. Om den fångas upp och återanvänds för att skapa nya produkter, har vi förvandlat utsläpp till användbara resurser. 

CCU (Carbon Capture and Utilization) är en process där koldioxid (CO2) fångas upp från utsläppskällor eller atmosfären och omvandlas till användbara produkter. Detta bidrar till att minska mängden CO2 i atmosfären.

+ – + – + – +

Ett “tekniskt” företags förfall till drömfabrik

Vattenfall drömmer om ett otal verklighetsfrämmande användningar av infångad koldioxid: “Metanol som mellanprodukt för att skapa mer komplexa molekyler, såsom gröndiesel, på ett sätt som är energieffektivt och hållbart.”

Först använder man energi för att fånga in gasen och hantera den med kompression eller nedkylning. För att sedan få metanol måste man givetvis använda MINST så mycket energi, som man fick vid dess förbränning. Sedan kallar man detta SLÖSERI med energi för “energieffektivt”.

Vidare skall man kombinera gasen med “vätgas för att producera elektriska bränslen för flygplan“.  Voj, voj, vilken nyhet: ELEKTRISKA BRÄNSLEN ! Ett så fullständigt otekniskt uttryck kan ingen ingenjör ha tänkt ihop.

Komplexa molekyler i polymerer kan användas till förpackningsmaterial och byggmaterial. “Vissa mikroorganismer kan använda luftens koldioxid för att producera protein” d.v.s. livsmedel.

Vattenfalls strategi i korthet
  • “Strävan efter att vara ledande i energiomställningen”
  • “Fossilfri elproduktion är grunden för vårt värdeskapande”

Slöseri med medborgarnas pengar

Vattenfall ägs ju av oss medborgare. All den “forskning” och “utveckling” de talar om, kommer de förstås försöka att genomföra. Det kommer att kosta oerhörda summor i rent slöseri på vettlösa drömmar.

Hur får vi stopp på det ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vattenfall, fossilfritt + CCU

  1. Vattenfalls strategi med att vara ledande i energiomställningen och vanföreställningen om att fossilfri elproduktion i grunden är värdeskapande, säger allt om hur lögnerna hos dem får dominera över kunskap och rationalitet. Så fort jag hör något om att vi ska vara ett föregångsland eller ta på oss ledartröjan ryser jag, för då vet jag att något riktigt stolligt är på gång. Inbilska politiker tror att hela världen vill ta efter oss, medan de i själva verket gör sig till allmänt åtlöje.

    Det har varit en kall natt nere på kontinenten. I natt noterade München -1,2 och i södra Österrike hade Insbrück-1,1 och Graz -1,4 grader. Ännu kallare var det högre upp där Feldberg/Schweiz (1486 m.ö.h) hade -4,6 grader. Kallast var det på Zugspitze (2960 m.ö.h.) med -15,1 grader. Om detta vill inte Svt berätta, endast extrem hetta ska påpekas.

  2. Den enda lösningen betr. Vattenfall är att byta ut styrelse och verkställande ledning, men hur det ska kunna ske är för mig höljt i dunkel.
    Det skulle samtidigt behövas att EN myndighet får totalansvar för Sveriges elförsörjning och energipolitik. Idag ‘samsas'(?) Svenska Kraftnät, i sin tur beroende av utländska nätoperatörer/ägare med delvis oförenliga energiproduktionsmål, med Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten utan klara mandat för ovanstående. Vattenfall är en proximyndighet som får uppgift att driva den aktuella regeringens ‘klimatambitioner’. Detta är i sin tur kopplat till en energiminister utan kompetent skolning för uppgiften.
    Tyvärr är min egen prognos för Sveriges energiförsörjning en delvis kopia på Tysklands dito, med EUs benägna hjälp, eftersom övergripande klok ledning härom saknas. Dock har vi ännu kunnat rädda kvar delar av kärnkraften och kunnat luta oss tillbaka på vattenkraften, som dock slits ut i förtid av ökande intermittent elproduktion från ‘metallträd’ och solfångare.

  3. Vanvettet har kommit i självsvängning och ingen är stark nog i Sverige att bryta sig ur galenskapen av partierna. Elsa Widding försökte men hon blev utslängd från SD som numera får anses även de vara fångna i den klimathysteriska paradigmen. Media i västvärlden som med järnhand styrs av globala intressen fungerar som inpiskare i ledet om något parti mot förmodan skulle drista sig till att ha en mer verklighetsanpassad politik.

  4. Statliga Vattenfall köper dyr reklamtid hos TV4 som statliga Telia (39% utan styrelseplats!) köpt för dyra pengar (10 Mdr av Bonnier) 2018 och som nu är värt ca hälften.
    Vad f@# ska Telia där att göra när huvudägaren staten inte ens sitter med i styrelsen och enligt pressmeddelande tas på sängen av köpet?

    Dåliga affärer tycks vara ett adelsmärke numera betr våra regeringar. Inkompetens och slarv med våra pengar.

    Vad ämnar Bonnier göra med “våra 10 Mdr”? Starta om genom att köpa över nyckelpersoner?

  5. C+O₂ ⇆ CO₂ – ΔH
    Dom försöker att ändra termodynamiken…Galenskap!

  6. Det rätta stället för koldioxiden måste vara vara växthus?
    Koldioxid från industrin borde var billigare än den AGA suger ur luften.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *