“Gröna” subventioner 2023

Månatlig procent av årets värmebehov i en normal villa, respektive produktion av solenergi, Ingvar Åkesson

Solceller ger bara enstaka procent av sin kapacitet under vintermånaderna, då effektbehovet är som störst. Under förutsättning att man skottar bort snön på dem . . .

Då ingen lokaltidning kommer den förste maj, läste jag gratistidningen “Villalivet” och studsade till av en rubrik:

Jag unnar “svenskarna” att spendera sina pengar som de vill: 38 miljarder i “grön teknik”. Men här betalar jag ju en stor del via skatterna.

Jag hinner inte kolla hur mycket subventioner Energimyndigheten betalade uti fjol, Men DU kanske kan göra det och lägga några siffror i kommentarerna.

Gör det !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on ““Gröna” subventioner 2023

  1. Bra kommentar av Petter W.
    Vi behöver kyla samtidigt som solen ger el.
    Koppla solceller till kyl och frys.
    Behovet ligger kring 200-400 KWh per år varav hälften kan ersättas med solel.Du kan säkert få en bra solcellsanläggning med denna kapacitet installerad för några 10 000 lappar.
    Rak payoff kan bli 50 år om inte anläggningen ger statliga bidrag.

  2. Björn W

    På Dina breddgrader är utbytet förstås avsevärt bättre än här upp I Sthlm. Min fars brf består av ett drygt 60-tal radhus så värmeförlusterna är väl hyfsat stora vid distribution av varmvattnet (en värmecentral). Hur de f.ö löst detta vet jag inte.

    Göran Åkesson

    Tack för mycket intressant information. Hur ofta presenteras en samlad bild på hur stora subventioner och investeringar som totalt görs och har gjorts av skattemedel? Vem ansvarar för analys och redovisning inkl avkastning? Jag är jätteintresserad av löpande uppföljningar.

  3. Energimyndigheten är en av Regeringens myndigheter för allsköns allmosor på skattebetarnas bekostnad. Här är ett utdrag av något av dessa:
    • Transport, tunga fordon & laddinfrastruktur till regionala ekektrifieringsentreprenörer: hittills 1960 MSEK, nytt för 2024 850 MSEK;
    • Transport elanpassning: elbussar 20% av investeringsutgiften, lätta fordon upp till 50 tkr per fordon, utsläppsfria tunga fordon 25% av investeringsutgiften, miljöverksamhet 20% av i-utgiften;
    • Biogasstöd: för produktion av biogas anslaget 900 MSEK för 2024
    • Industriklivet: budget för 2024 1457 MSEK för projekt t.o.m. 2031, avseende a)projekt för processindustri betr. utsläpp av växthusgaser, b)’negativa utsläpp’, läs CCS, c)’strategiskt viktiga insatser för industrin’- vilket kan avse vad-som-helst;
    • Solceller; privatinvesteringar inkluderat; a)20% nätanslutna, b)50% lagring av egenproducerad energi, dvs batterier, c) 50% laddningspunkt för bil.

    Ett axplock; Energimyndigheten behövs inte; bidrar endast till en accelererad miljö- och energisäkerhetsförstörelse. Pengaströmmem ska ses mot t.ex en utökad kader fattigpensionärer, och utarmad skola och sjukvård.

  4. Thorleif, helt riktigt kan teknik förbättras. Om det var molnigt 2 – 3 dagar i följd aktiverades elpatronen i 160-literstanken. Denna tank är dåligt isolerad och mycket värme går förlorad under natten. Patronen är numera bortkopplad och jag har istället anslutit en liten, MYCKET VÄLISOLERAD tank med termostat och elpatron efter den stora tanken. Stor besparing!

  5. @Petter Wulff
    Må så vara att det du skriver stämmer. Det som inte går att komma ifrån är dock att solceller enbart producerar tillräckligt med el under cirka 1/4 del av årets alla timmar och då räknar jag snällt. Varför 1/4 del kanske någon undrar över. Lösningen är att 50% av tiden är det natt och 25% av året är solen så låg att ingen produktion sker, tillsammans ger det 75% bortfall som måste ersättas av något annat.

    Vind kanske någon ropar. Mja, visst när det blåser räcker det säkert till men när varken sol och vind inte producerar. Vad ska vi ha då? Vattenkraft? Den som används som reglering och finns i norr. Vad ska vi i söder ha då?

    Biokraft ropar någon. Var ska biomedlet komma ifrån då? Då avverkning av skog ska minska eller till och med förbjudas.

    Då återstår kol, olja, gas och kärnkraft. Kol och förmodligen olja går bort då ingen vill stå med svarte petter och G7 har enats att kol ska avvecklas.

    Kärnkraft får inte byggas enligt många. Vilket då gör att gas står kvar som ersättare. Frågan är då bara var all denna gas ska komma ifrån?

    Antar att du Petter vill ha el dygnet runt och inte bara när sol & vind producerar.

  6. Ställ solcellsproduktionen mot elbehovet, så blir det mindre konstigt. Kylskåp och frysar får jobba hårt på sommaren.

  7. Mina far installerade solfångarpaneler för varmvatten-uppvärmning i deras brf-förening i Stockolm för snart 30 år sedan. Fick även bidrag. Trots äldre teknik blev det en bra affär. Kanske hög tid att uppdatera tekniken?

  8. Bodde vi kvar i Sverige skulle vi välja en panel som värmer varmvatten före solceller. De har hög verkningsgrad. En sådan installerad vi på vårt hus på Teneriffa för nästan 24 år sedan.
    Fungerar fortfarande utan service!
    Små billiga växelriktare dök upp för ca tio år sedan. Eftersom Spanien fram till 2018 hade solskatt lade jag det projektet på hyllan.
    För drygt två år sedan köpte jag två solpaneler, 370W och 200 W samt en 600W växleriktare.
    Jag valde att installera själv, illegalt, för 470 Euro, legalt kostar det det dubbla. Bara stämpelavgiften är 400 Euro. 200W-panelen är timerstyrd så att den bara bidrar på för- och eftermiddagen. Besparingen är 23%. Det gör att investeringen är betald på 30 månader.
    Att installera med batterier och dyrbara växelriktare skulle jag inte ge mig på. Vårt hus har inget behov av att värmas eller kylas på grund ett gynnsamt klimat. IPCC gillar inte klimat som är vänlig mot människor och grönska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *