Elbilsmarknaden storknar

Teslas aktiekurs har gått från 293,34 den 18/7 till 142,05 den 22/4 och 174,72 den 8 /5

Nedgången i Teslas aktiekurs tas på flera håll som tecken på den kommande kollapsen för elbilar. Hittills har köparna främst funnits bland företag, som velat annonsera miljömedvetande till allmänheten. Men de högre priserna på elbilar vill “vanligt folk” inte betala för. De flesta biltillverkare med elbilar på programmet har inte funnit så många köpare till sina elbilar som de planerat för.

+ – + – + – +

2024-05-09, The American Spectator, Eric Peters:

Tesla Running Low on Charge

(Tesla kör slut på strömmen)

Elons jättesvindel har mött trubbel !

Men det kommer att vara tillfredsställande att se Tesla – kanske den största svindeln någonsin – gå samma väg som WorldCom och Enron. ( De senare imploderade plötsligt.)

+ – + – + – +

USA-regeringens krav att varje biltillverkare skulle tillverka en viss andel bilar med “noll-utsläpp” löste många genom att av Tesla köpa “krediter”, där Telas elbilar tillgodoräknades de andra tillverkarna. Något dessa betalade för, vilket utgjorde en stor del av Teslas intäkter.

Dessa intäkter har försvunnit i takt med att alla börjat tillverka elbilar. Dessutom noterar alla ett motstånd mot elbilar bland privatkunder. Teslas “Giga-Factory” utanför Berlin inleder idag ett stopp i produktionen under fyra dagar.

+ – + – + – +

Elbilens handikapp

Jag ser följande orsaker till att intresset för elbilar svalnar. Då menar jag bilar med drift enbart från batteri, inte hybrid-bilar med förbränningsmotor som primär drivkraft.

  1. Högt pris. Även om billigare kinesiska elbilar nu kommer hit, torde elbilar förbli dyrare än de för bensin och diesel under överskådlig framtid.
  2. Lågt andrahandsvärde. Nu börjar första generationens elbilar bli så gamla att de behöver bytas. Då upptäcker ägarna att bilarna först måste få nya batterier. Och dessa kostar lika mycket som en begagnad bli för bensin eller diesel. Inbytespriset blir i praktiken noll. Det ändrar kalkylen dramatiskt.
  3. Dagligt bekymmer för laddning. Batteriet måste hållas väl laddat, vilket blir ett bekymmer nästan dagligen. Det accentueras av de extrema svängningarna i elpriset. När skall man ladda ? Det skall jämföras med besök på macken en eller två ggr i månaden. Sen har man inga bekymmer vare sig för bilens driftberedskap eller dess räckvidd.
  4. Subventionerna upphör. Idag betalar elbilar ingen motsvarighet till den skatt på bränslet, som betyder en kostnad per körd mil för vanliga bilar. Med många elbilar på vägarna blir en skatt även för dem nödvändig. Och den kan bli högre, eftersom elbilarna väger mera.
  5. Brandfaran. Bränder i Li-Jon-batterier är våldsamma och svåra att släcka. Rimligen kommer elbilar att få begränsningar för tillträde till parkeringshus, färjor och andra slutna utrymmen med många andra bilar eller särskilt värdefull utrustning.
  6. Klimatbluffen avslöjas. Det är oundvikligt att bluffen om “klimatkrisen” avslöjas. Sedan finns det mycket lite motiv för att betala extra för eldrift. Dessutom annonserar elbilen att ägaren är lättlurad. Det kommer att förstärka köpmotståndet.

Jag tror att elbilens tid snart är förbi. Alla subventioner till laddstolpar är “pengar i sjön”:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Elbilsmarknaden storknar

  1. Göran, om det bara var Kina som byggde kulisser, tyvärr är västvärlden numera en stor kuliss av skönmålning? Vad väst saknar är den typen av kommandostyre som Kina besitter vilket gör det enklare för dem att övervinna problem, på gott och ont! Angående Tesla så sägs det att utan bidragen och subventioner så går de back på varje tillverkad bil vilket är helt osunt i en kapitalistisk ekonomi och snedvrider konkurrensen.

  2. Kina hade 500 elbilstillverkare. Idag är 90 av dem kvar och de förväntas krypa till under 10 stycken. Hype eller inte?

    Inte ens med statliga subventioner (råna medborgarna på deras surt förvärvade slantar) verkar det fungera med elbilar.

    Kina lurar oss med statistik över nya sålda elbilar. Kinesiska staten köper upp nya elbilar för att sedan omedelbart sälja dem som begagnade och få köper de begagnade elbilarna.

    Kina är mästare på att bygga kulisser av detta slag. Naiva journalister i västvärlden sväljer kulisserna med hull och hår. Kom ihåg, att politiker inte bygger sina beslut eller kunskaper på vetenskap utan på vad de läser i PK-media.

  3. Håller med Thopmas P
    Teslas framgång speglades i kursen som dock förutsätter tillväxt utan konkurrens.
    Värderas till 43 gånger årsvinsten.
    El cyklar spar på vatten till duschen 😉

  4. Punkt 6 i inlägget: “Dessutom annonserar elbilen att ägaren är lättlurad”. Så sant, så sant! Detsamma gäller förstås alla som tror att vi har en klimatkris och måste följa “Parisavtalet” och Fit for 55.

  5. Teslas aktiepris har alltid varit hype så det är inte så konstigt att det sjunker. Det innebär inte att elbilar försvinner mer än vad IT-kraschen innebar att vi slutade använda datorer.

    Elcyklar är dock smartare. Kräver mindre resurser än en elbil och är tillräckligt billiga för att vara värt det för den som är för lat för en vanlig cykel även om han har en bil och bara cyklar i fint väder bara genom att han slipper milkostnaden för bilen vid de tillfällena.

  6. Petter W
    En klimatbluff så tunn att den krossas av verkligheten. Lika väl som att det alltid blåser någonstans så är det alltid varmast någonstans eller hur.

  7. Ytterligare ett hot. Någon har kommit på att man kan stjäla kabeln på laddstationen, koppar. De som har en laddare hemma kan inte känna sig söker. En bil som inte laddade under natten och kabeln kapad…
    Ett fall noterar.

  8. Elbilar och vindkraft är väldigt resurskrävande och oerhört skadliga för miljön. Att satsa på miljövidrig teknik är hål i huvudet.

  9. Att betrakta EVs och vindfläktar som ‘klimatsmart teknik’ är nog ett av de värsta helhetsbedömda ‘lågvattenmärken’ vad gäller fysikalisk/ekonomisk/miljömässig argumentation, som vi tagit del av. Typisk nog framförs det av en av de på bloggen mest framträdande klimathotshypokondrikerna.

  10. Brutus: De fem första punkterna handlar inte om klimat i annan mening än att klimattrivialister också gärna hackar ner på klimatsmart teknik som elbilar och vindkraft.

    Göran: IPCC har formulerat kristecknen som ”orosanledningar” (”reasons for concern”).

    Jonas H: Antalet påståenden jag kastade ur mig var ett enda.
    Du saknade möjligen också hänvisningar till Manabe, Ahrenius eller Roy Spencers senaste mätning av den pågående temperaturhöjningen.

  11. De som haft el-bil i USA väljer en bensin eller dieselbil som näste bil. Tänkvärt.
    Att köpa en begagnad el-bil i Sverigeger följer höga försäkringspremier, en kalldusch.

  12. USA och EU anklagar Kina för att via statliga subventioner snedvrida konkurrensen på elbilar men “glömmer” att de gör likadant själva! Elbilar utan subventioner är en dödsdömd pryl och visar att politiker inte ska blanda sig i marknaden oavsett om det gäller Kina eller EU och USA det blir bara skit av allt.

    Göran du underskattar nog galenskapen hos ideologiskt övertygade och dessutom korrupta politiker, de kommer inte att sluta svamla om klimatbluffen förrän högafflarna plockats fram!

  13. USA som givetvis påverkar EU kommer förstås även att stoppa Kinas billiga och små elbilar från att säljas här (tullar). Därmed blir elstads-bilen bara ett alternativ hos övre medelklassen som alltid har råd med 2 bilar av nybils-skick. Hur länge?

    Toyota satsar på bl.a hybrider som jag förstår. Ej rena el-bilar.

  14. PW, som vanligt kastar du ur dej massa påståenden och antydningar, utan att förklara eller vhur du menar, dålig på att hänvisa till fakta, som du kräver av andra.
    Du är så blind för verkligheten, jag tror att du vet att det inte finns någon klimat kris men du måste fortsätta hålla skenet uppe.
    Ni som kommenterar PW är så otrolig kunning och tålmodiga, Bockar o bugar.

  15. Jag kallar det klimatkrisbluff eftersom det inte går att finna någon kris som är orsakad av mänsklig påverkan på klimatet. Vad forskarna säger mot vad vad politikerna och andra krämare säger är inte samma sak.

  16. #PW : I slutet på texten räknas upp fem punkter. Behövs forskning för att vederlägga dem? Fö : I så fall, var har du den?

  17. En bluffanklagelsen så tunn borde ha krossats under tyngden av presenterade klimatforskningsresultat.

  18. Om elbilen leder till att klimatkrisbluffen överges, då borde vi rekommendera elbilar och heja på för dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *