Återstarta de avstängda vattenkraftverken

Figur 1. Klippans kommun har stängt kraftverken i Rönne å, SVT

För att “återställa naturen” enligt EU-direktiv har Klippans kommun beslutat skrota kraftverken i Rönne å och riva dammarna, så att fisken lättare kan vandra igen, se SVT:s inslag.

Ingvar Åkesson kämpar träget för att stoppa vansinnet. Han fick en insändare införd i HD 2024-05-02. Sedan ansvaret för insändare nu överförts till lokalredaktionerna, har den införts igen, men utan illustration.

Figur 2. Värmebehov jämfört med energin från solceller 2023

2024-05-06, HD, Helsingborgs Dagblad, Ingvar Åkesson:

Återstarta de avstängda vattenkraftverken

Kraftringen har i sitt månadsbrev för april 2024 många positiva ord för sin solcells-anläggning i Forsby. Visst producerar den el, men bara en begränsad del av året. Solceller har ”fel profil” för att kunna täcka elbehovet när elen behövs som mest.

Värmebehovet är mina egna enligt graddagsmetoden, baserade på mätningar i Klippan. Solenergin baseras på Statiska centralbyråns officiella redovisningar.

För 2023 svarade kvartal 1 och 4 för cirka 82 procent av värmebehovet. Solcellerna produ-cerade under samma tid cirka 18 procent. Annan elproduktion måste då ersätta elkraften, när uppvärmningen sker exempelvis med värmepumpar för luft-luft, luft-vatten etcetera.

Moderna luft-luft har idag en uteffektfaktor på fyra gånger ineffekten vid 17 minusgrader och cirka fem gånger vid 5 minusgrader. Det är effektiv användning av elenergin.

Ellagring med batterier är med dagens typer en utopi och inte genomförbart. Vätgas vore möjligt, men kräver många ”maskiner” och enorm lagringskapacitet, detta i och för sig en utopi. Att gå från 100 procent el via vätgas ger endast cirka 20 procent utgående elenergi. Det blir att multiplicera med fem för att få 100 procent.

Solcellerna har normalt en snitteffekt på 11–12 procent om året. Det krävs minst nio styc-ken enheter för att nå 100 procent.

För att ersätta vattenkraftverken i Rönneå behövs cirka 45 kombienheter, solceller plus vätgas, vardera med samma effekt som de tre vattenkraftverken tidigare hade.

De behöver dessutom drivkraft i elnätet, bland annat från vattenkraftverk och kärnkraft-verk, för att kunna komma till elkonsumenten.

Det finns bara en lösning. Återinstallera nya turbiner med synkrona generatorer och återstarta de avstängda vattenkraftverken.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Kämpa du också

Ingvar visar att trägen vinner. Till slut. Skriv insändare du också. Sådana är en av de få kanaler vi har att nå “allmänheten”, de som behöver upplysas om det gigantiska bedrägeri som pågår.

Det som stod lysande klart i gårdagens “partiledardebatt”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Återstarta de avstängda vattenkraftverken

  1. # Tege
    Artikeln i tidningen var, föutom ett inlägg i den lokala debatten om vattenkraftverken, även en insändare med ambitionen att påvisa svagheten/bristen med/hos de alternativa ”görna” energikällorna kontra de som kan ge full energimängd vid behov, såsom vatten-/kärnkraft-verk, etc.
    Många läsare, inkl. en del kommunpolitiker har svårt att hålla isär begreppen effekt och energi.
    I artikeln framgår att minst 45 (5×9) kombienheter, vardera med lagringskapacitet för hela den producerade energimängden och effekt som de 3 vattenkraftverken, behövs för att ge den energi som dessa 3 vattenkraftverk hade i genomsnitt.
    Tidningen hade vid sättningen av mitt manus tagit bort parantesen (5×9).

  2. “… vem har gett dessa galningar makt?”
    Det om möjligt ännu galnare folket via allmänna val vill jag påstå.

  3. Om klimatdårarna får fortsätta med sin förstörelse av miljön kommer vi snart att både vara utblottade och med förstörd miljö! Vad är det knäppskallarna inte fattar? Varför är verkligheten så svår att begripa för en del och vem har gett dessa galningar makt?

  4. Hej alla. Ja, vilket vansinne. Tydligen tas välfärden för givet. Den skall bara finnas där. Vad som genererar välfärd är tydligen väldigt svårt att förstå. Mark och miljödomstolen är ett skämt och styrs av verklighetsfrånvända vänsterflummare verkar det som. Dom säger nej till all exploatering. Alltid! T.o.m. när allsvenska Värnamo skulle bygga en ny arena som i stort sett var färdig planerad säger Mark och miljödomstolen nej som vanligt och Naturvårdsverket överklagar. Det var väl någon jävla skalbagge som skulle skyddas…ha,ha…

  5. Ingvar. Om man får 20 procent utgående elenergi från ett vätgaslager, får man visserligen fem gånger mer vid fem gånger större kapacitet – men fortfarande bara 20 procent av den större kapaciteten. Man måste fortfarande täcka hålet.

    Detsamma gäller förstås solceller med 11-12 procent snitteffekt. Även en miljon solceller har ändå bara 11-12 procent snitteffekt. Ibland för mycket, men oftast för litet och ibland inget alls. Detta vet ju du, men det måste betonas klarare.

    Detsamma gäller ju även vindkraft- Det hjälper inte hur många man bygger. Stora luckor måste ändå fyllas. I Sverige med vatten- och kärnkraft. Men det tycks lurade kommuner inte fatta – och lycksökande aktörer inte medge.

  6. Del 2
    Kommunen säger utåt att de köpt rivningsfäridga anläggningar, vilket inte är sant. De betalde fullt pris på 28 miljoner för dessa. Det ena kraftverket var strax före köpet renoverat och upprustat för 9 miljoner. Kommunen har tagit ut ”segern” i förskott. De har sålt innanmätet för det upprustade verket för 500.000, tillbaka till föregående ägaren. Verket var vid köpet värderat till över 17 miljoner av Länsstyrelsen. Innanmättet för ett annat verk såldes för 265.000 det var värderat till 7,29 miljoner.
    Till dags dato har de ”plöjt ned” över 50 miljoner ”för att sätta Klippan på kartan”.
    Genom den förtida utrivningen har kommunen förlorat el-intäkter på ca 45 miljoner.

    Enligt artikel ifrån SVT nyheter i december 2016:
    ■ Var kommunens syfte att riva dammarna för att rädda ålen.
    ■ Hade de dåvarande ägarna fått domslut och föreläggande från Mark- & miljödomstolen om att ”Vattenverken måste byggas om med finmaskigt galler och fri passage för ålen”.

    Så hade kommunen låtit bli att köpa verken hade syftet med köpet förmodligen redan varit uppnått. Allt utom rivningen som är en självpåtagen uppgift.

  7. Del 1
    Det är inte bara en kommunal angelägenhet, med rivningen eller återuppbyggnaden av de 3 vattenkraftverken. Sverige och i synnerhet elområde 4:a har brist på tillräcklig och planerbar elproduktion.

    Rivningsärendet ligger f.n. hos Mark- och miljööverdomtolen sedan Klippans Kommun överklagat avslaget om mellandom, som inte gick Kommunens väg. Den föreslagna metoden uppfyller, enligt Mark- och Miljödomstolen, inte lagen då den ger icke tillåten miljöpåverkan. Likaledes bryter den mot EU-domstolsutslag i liknande mål. Fortsättning följer. ”Rivningen” ligger nu i träde och kan inte genomföras.
    Den hittills icke godkända rivningen skulle kosta ca 15 miljoner. Möjlig rivning skulle kosta flera hundra miljoner och blir därför inte genomförbar. Dessutom tillkommer återställandekostnader för de tidigare dammarna. Dessutom förstör de fågelhabitatet för kommunfågeln, Kungsfiskaren, m. fl. enligt WSP:s utredning från år 2017. Kan knappast kallas miljövänligt.

  8. Av någon anledning försvann mitt namn i den förra kommentaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *