Färre batteribilar säljs nu !

Försäljningen av hel-elektriska bilar, BEV, Battery Electric Vehicle, har gått ner i flera länder, WUWT

+ – + – + – +

2024-042-18, ANE, Automotive News Europe:

Europe sales drop in March as EV weakness persists

(Försäljningen i Europa faller p.g.a. vikande intresse för elbilar)

Försäljningen av nya bilar i Europa sjönk med 2,8 procent i mars då biltillverkare inklusive Volkswagen Group och Stellantis stod inför en svagare efterfrågan, särskilt för elbilar.

Registreringen av nya bilar sjönk till 1,38 miljoner enheter förra månaden på marknaderna i EU, EFTA och Storbritannien, sade branschorganet ACEA i ett uttalande på torsdagen.

Försäljningen av batterielbilar sjönk med 11 procent i takt med att konsumenterna i Tyskland, Sverige och Norge svalnade. Nedgången, delvis orsakad av tidpunkten för påsk, är den andra på fyra månader och understryker pressen som biltillverkarna står inför under högre räntor, svagare ekonomisk tillväxt och utfasningen av generösa subventioner för att öka efterfrågan på elbilar.

VW, Mercedes-Benz och Tesla har alla rapporterat lägre försäljning av elbilar under årets första kvartal. Trenden driver vissa traditionella biltillverkare att tänka om beträffande tidpunkten för utfasning av förbränningsmotorer, och andra har backat på sina mål för elbilar.

I februari reviderade Mercedes sin försäljningsprognos och förväntar sig nu att batteribilar kommer att stanna längre än väntat på mindre än hälften av försäljningen.

Effekten av nedgången har varit störst hos Tesla, som denna vecka meddelade att de kommer att permittera mer än 10 procent av sin globala arbetsstyrka.

Italiens försäljning av elbilar minskade med 34 procent förra månaden då kunder höll tillbaka köp i väntan på eventuella nya subventioner som regeringen överväger.

Tysklands elbilsförsäljning sjönk med 29 procent, trots att tillverkare som VW infört egna rabatter i ett försök att kompensera för landets nedskärningar av subventionerna.

Medan en rad nya BEV-bilar fann ett större antal köpare på marknader inklusive Frankrike och Storbritannien, förblir en otillräcklig infrastruktur för laddning en spärr för mer utbredd aceptans.

Vissa kunder vänder sig till modeller med både batteri och förbränningsmotor: Försäljningen av plug-in-hybridfordon ökade med 0,7 procent förra månaden och överträffade inte bara helelektriska bilar utan även modeller som körs på bensin. Försäljningen av bensinbilar i regionen sjönk med 8 procent medan registreringarna av dieselbilar sjönk så mycket som 18 procent.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Färre batteribilar säljs nu !

  1. Brutus, verkligheten har ingen bäring i klimatalarmisternas värld och det är dåligt med verklighetskontakt bland politiker i västvärlden också som håller på att köra mot stupet i full fart. Ingen skulle köpa elbilar utan kraftiga subventioner då de helt enkelt är för dyra och dåliga och mer kan betecknas som ett makabert politiskt jippo.

  2. Elbilar är fortsatt kraftigt subventionerade i Sverige, gällande såväl fordonsskatt som drivmedelskostnader. Nya bensin- och dieselbilar straffbeskattas nu hårt. En ny dieseldriven suv som Kia Soreto 2,2 CRDi 8DCT kostar första året hela 15363 kr i fordonsskatt och en småbil som Renault Captur Intens TCe 90 6634 kr i skatt. Allt medan rena elbilar slipper undan med en årlig skatt på 360 kr. Om man sedan betänker att elbilar väger cirka 400 kg mer än motsvarande bensinbil och att vägslitaget ökar ungefär med kubiken av vikten, så vore det av dessa skäl motiverat med dubbel så hög fordonsskatt hos elbilar jämfört med bensinbilar. Dessutom belastas bensin- och dieselbilar med skatter på bränslet som typiskt uppgår till fem kr/mil, vilket elbilar slipper. Anledningen till dessa orättvisor är förstås politisk dumhet i form av att skatten beräknas på koldioxidutsläpp och inte som förr på fordonsvikt. Hybridbilar har lägre fordonsskatt än bensinbilar, så kostar tex Toyota Corolla Touring Hybrid 1,8 3142 kr i skatt. Att en elbil kräver så stora subventioner är ett bevis på att den inte är konkurrensduglig och tyder samtidigt på politikernas förakt för dem som inte har råd med dessa elbilar.

  3. # Thomas P : Björn påpekade att det var lågutsläppszoner. Nyttan för klimatet? Graden av inverkan av CO2 är omstridd. Men sannolikt viss påverkan. Utgå från det. Hur mycket släpper då en dieselbil ut per kilometer inkl tillverkning.? Hur mycket släpper en elbil ut? Tillverkning och utsläpp pga elgenerering mha olja. Jag har inga siffror, men jag är beredd att slå vad om att elbilen släpper ut mer. Till detta kommer att en elbil är tyngre och sliter därmed mer på vägarna , vilket åstadkommer mer hälsofarliga partiklar.

  4. Björn, ZBE är lågutsläppszoner i tätorter. Kraftverken ligger knappast i stadskärnor. Nyttan för klimatet är begränsad, men luften blir bättre.

  5. Kina hade 500 elbilstillverkare. 410 av dem har gått i konkurs. Av de sista 90 förväntas 87 gå i konkurs.

  6. Inget tidigt aprilskämt!
    I en lokaltidning på Teneriffa står det idag att den Kanariska regeringen kommer att stödja inköp av elektriska taxibilar som kör i ZBE, områden med små utsläpp. 12 Miljoner Euro går till inköp av bilar och 3 miljoner Euro till infrastruktur för laddning.
    En sak man missat är att i detta ögonblick är elen i laddningsstolparna 97% fossil.

  7. Bussbolaget på Teneriffa, TITSA, har idag 600 bussar. Man har testat elbussar och bussar som går på vätgas. Slående har man fattar det kloka beslutet att förnya flottan med 250 hybridbussar. De förbrukar 30% mindre energi. 75 bussar från Scania har redan levererats.

  8. Batteribilar är inte tekniskt färdigutvecklade för marknaden och så länge batterierna är tunga, dyra och ej utbytbara till en rimlig kostnad är det korkat att envisas med batteribilar vilket nu även bilisterna märkt som låtit sig luras av politiker och elbilsentusiaster. Batteribilar en dyr dålig produkt med dagens batteriteknik och dessutom en miljöbov av stora mått vilket sopas under mattan av politiska skäl.

  9. Att elbilar är en återvändsgränd inser alltfler, inte minst i länder som Sverige med kallt vinterklimat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *