Bredda klimatpolitiken!

Upptill visas hur temperaturen på toppen av Grönlands istäcke varierat sedan istiden enligt de analyser man kunnat göra av borrkärnor. Den absoluta temperaturen på skalan till vänster och en ungefärlig motsvarig-het till avvikelsen från vår normala temperatur på skalan till höger. Notera att sedan 3.000 år är trenden tydligt fallande.
Nertill visas hur halten koldioxid varierat.

2018-05-02

Är det solen eller koldioxiden som styr klimatet?

Både solen och koldioxiden påverkar klimatet. Bland vetenskapsmän finns olika åsikter om hur stor påverkan är. FN klimatpanel (IPCC) hävdar i sin klimathypotes att koldioxiden dominerar under det att forskare, som inte står under IPCC inflytande, speciellt astrofysiker (rymdforskare), hävdar att det är solen som dominerar.

Just nu är vi i ett läge när koldioxidhalten växer och solens intensitet är i avtagande och det innebär att vi så småningom kan avgöra vilken hypotes som är riktig. Blir det kallare är det solen som dominerar. Blir det varmare är det koldioxiden som styr. För att undvika felbedömningar beroende på tillfälliga vädervariationer måste vi vänta några årtionden innan vi vet säkert. Klimat är som bekant medelvärde av väder under minst 30 år.

För att redan nu göra en bedömning kan vi gå bakåt i tiden. Genom analys av prover, iskärnor, årsringar, sediment mm, har forskarna skapat en god bild av hur klimatet utvecklats sedan senaste istiden fram till nu, dvs under en period som brukar kallas Holocen. Den bilden ger ett ”stalltips” om hur klimatet kommer att utvecklas och det tipset säger att detinte är koldioxiden som dominerar.Det innebär att vi i första hand kan vänta oss ett kallare klimat och att försöken att styra klimatet genom att minska koldioxidutsläpp bara ger en obetydlig effekt. Bilden visar också att den uppvärmning vi upplevt under de senast 100 åren inte är unik utan i perioder överträffats under Holocen.

Sveriges klimatpolitik i dag bygger uteslutande på IPCC hypotes.Om det visar sig att solen dominerar är politiken inne på helt fel spår. Politiken förutsätter nämligen att vi kan minska uppvärmningen genom att begränsa utsläppen av koldioxid,mennär solen dominerar borde vi i stället försöka anpassa oss till ett kallare klimat.

Klimatet följer, som bekant, sina egna lagar och bryr sig inte om politiska överenskommelser.

I Sverige har vi tyvärr lagt ”alla äggen i en korg” och det betyder att vi tar en betydande risk att vara oförberedda när kylan kommer. Klimatpolitiken måste breddas och också ta hänsyn till att vi med stor sannolikhet går mot ett kallare klimat. Det finns forskare som varnar för att vi är på väg in i en ny ”liten istid” redan under 2020-talet och att vi går in i en period av missväxt och svält precis som på 1600 talet.

Härje Thunholm

Tekn.lic.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Bredda klimatpolitiken!

  1. Den gröna liberala tankesmedjan Fores har skrivit en artikel
    ”Effekten av en skattehöjning på bensin och diesel”
    Man skriver bl.a. ”Andelen svenskar som i dag upplever klimatförändringar som mycket oroande inför framtiden uppgår till 49 procent.
    I en tabell redovisar man mängden föroreningarluftföroreningar. CO2 benämns som en luftförorening. Tror svenskarna att CO2 är giftig?
    Själv uppfattar jag CO2 som livets gas. Vad vore livet värt utan solens strålar, vatten och livets gas?

  2. En väldigt bra artikel som är balanserad och borde appellera till de flesta att tänka över situationen. Det är ofta vanskligt att vara för tvärsäker. Det väcker tvivel mer än övertygar. Sökare borde kunna intresseras att lära mer.

Comments are closed.