DN om turismens utsläpp

Idag publicerar DN en artikel med rubriken:

Stora utsläpp från internationell turism:

( Den finns ännu tillgänglig utan betalvägg.)

Där refererar tidningens klimatexpert Maria Gunther ett stort antal beräkningar av de utsläpp turismen orsakar i olika länder och av dessas invånare.

En nätverkare bad mig kommentera uppgifterna:

1. De som bor på de mest ”utsatta” öarna tror inte på någon allvarlig stigning av havet. Maldiverna bygger en landningsbana för jätteplan.

2. Wall Street Journal konstaterar att de söderhavsöar, som förväntades försvinna faktiskt finns kvar och dessutom ofta växer.

3. Det är väl bevisat att koldioxid inte påverkar klimatet.

4. Dessutom är det så att även OM klimatet skulle bli varmare, så sätter naturlagarna en gräns för havets stigning och den är c:a 2 mm/år. 

De som skräms med stigande hav, bekräftar bara sin egen okunnighet. De förstår inte att det är 20 grader kallare ovanpå landisarna.

5. Till yttermera visso blir den närmaste framtiden kallare, vilket leder till SJUNKANDE NIVÅ på havet.

Hela artikeln är alltså NONSENS. Men de stora skolbarnen som kallar sig “forskare” får betalt med nya forskningsanslag, för att göra sådana nonsensberäkningar, eftersom dessa gör intryck på våra okunniga politiker. Och på våra okunniga journalister. . .

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “DN om turismens utsläpp

  1. Det går kanske att jämföra en flygresa till Australien med att ta sig till Australien på annat sätt än att flyga.

    Alla sådana jämförelser är däremot totalt löjliga att genomföra. Om jag skulle ta mig till Australien utan att flyga skulle det t.ex. behövs en massa hotell för mina övernattningar. De skulle behövs en hel industri runt det. Vad bidrar denna industri med i forma av koldioxidutsläpp?

    Eftersom resan tar så lång tid innebär det i princip att jag måste producera något extra bara för resan och denna produktion skulle också orsaka koldioxidutsläpp.

    Jag skulle gissa på, att om vi började jämföra olika saker och ting och vad de orsakar i form av koldioxid skulle vi nog komma fram till att skillnaden av allt skulle hamna på plus minus noll.

    Någon påstod att en elbil måste åka 25.000 mil innan den släpper ut mindre koldioxid än en dieselbil. De första elbilarna kommer aldrig att åka 25.000 mil. De elbilar som säljs nu med upp till 60.000 kronor i subventioner kommer aldrig att minska på koldioxidutsläppen.

  2. Ja precis så, när förra istiden stod inför sitt slut var havsnivån runt 140 m lägre än idag. Korallöarna har alltså med lätthet följt nivåhöjningen galant, det kan vi med lätthet studera idag.

    Dagens journalister känner garanterat inte till de fenomen som sublimering och det omvända deposition eller desublimering där en gas (vattenånga) övergår till fast form (frost) utan att passera vätskefasen.

    Dessutom måste man komma ihåg att ingenting är permanent, varken i våra liv, klimatet, bergskedjor, kontinenter eller galaxen vi befinner oss i. Allt förändras stort som smått och vi kan inte göra ett dugg åt det.

  3. Den som känner till Charles Darwins teori om korallöar, presenterad i Coral Reefs från 1842, är inte ett dugg förvånad över att korallöar växer när haven stiger. Som vanligt ignorerar klimatpanikmakarna helt fysik och tidigare etablerad vetenskap när de kommer med sina larm.
    Annat som de ignorerar är att det mesta av isen Grönland och Antarktis befinner sig på några kilometers höjd, och därmed vid en betydligt lägre temperatur än den som gäller vid havsnivå. När de larmar om försvinnande topglaciärer på höga berg, blir det samma sak. Det är för kallt där uppe för att glaciärerna alls ska kunna smälta. I stället är det sublimering som får glaciäris att försvinna däruppe. Sublimering är när en fast form direkt övergår till gasform, utan att passera vätskefasen. Sublimering behöver strålning i visuellt och/eller ultraviolett. Vilket växthusgaser definitivt inte kan ge, men däremot Solen.

  4. DN sprider snömos som vanligt. Citat ur artikeln: “– På individnivå kan man överväga mer hållbara alternativ, som att använda kollektivtrafik istället för transportmedel som ger stora utsläpp.” Jaha minsann är inte flygtrafik att betrakta som just kollektivtrafik. Ett plan rymmer 100-500 personer reser dessa individuellt menar DN? Med kollektivtrafik avses antagligen buss, spårvagn, T-bana eller tåg. Så vitt jag känner till finns ingen T-banelinje till Maldiverna. Dumskallar.

    Utan CO2 i atmosfären hade vi saknat växtlighet och förutsättningar för mänskligt liv. Men än så länge rår inte klimatalarmisterna på våra kära vulkaner som öser på med livgivande gaser. Fast en del gaser kan å andra sidan orsaka en fem till tioårig fimbulvinter.

Comments are closed.