Jyllands-Posten illustrerar ambassadör Petersens beskrivning av Tyskland
Tidningen har en artikelserie, där Danmarks ambassadörer beskriver läget i sina länder. Merkel tillämpar de Tre Musketörernas motto på samarbetet i EU:
Ambassadørens krystalkugle
En række af Danmarks ambassadører giver i Jyllands-Posten deres bud på, hvad vi kan vente os i 2019. De ser tilbage og frem og identificerer tendenser og udviklingen, som vi skal være opmærksomme på i det kommende år.
2018-12-25
Ambassadör Arne Friis Petersen skriver om förväntningarna i Tyskland under rubriken:
Merkel-æraens sidste fase finder sted i en brydningstid
Där tecknar han en relativt optimistisk bild, bl.a:
Merkel står i spidsen for et Tyskland, hvis globale rolle vokser. Økonomisk succes og status som eksportverdensmester betyder, at vores sydlige nabo kan og må tage mere ansvar internationalt.
2018-12-28
Søren Kjærsgård fick en kommentar införd under rubriken överst:
Det må undre, at ambassadør Friis Arne Petersen i sin ”Krystalkugle” om Tyskland i JP helt udelader to væsentlige tyske problemer.
1. Det lave tyske fødselstal: Omkring 1,44 barn per kvinde. Dette vil i løbet af få år medføre drastisk faldende befolkningstal, selv hvis man øger indvandringen. Hvis tyskere lader sig erstatte af tyrkere og arabere, vil vi opleve et væsentligt anderledes Tyskland.
På den tyske hjemmeside, hvorfra jeg har hentet tallene, anføres, at de lange uddannelsesforløb, kravene på arbejdsmarkedet og de dårlige pasningsmuligheder for børn er medvirkende årsager til de lave fødselstal. Et samfund, der ikke tager sig alvorligt af yngelplejen, er et døende samfund og altså ikke nogen succes.
2. Die Energiewende: Forbundskansler Angela Merkels panikagtige beslutning om at lukke de tyske atomkraftværker, der vel næppe kan være begrundet i frygt for disse, siden de får lov til at fungere i indtil ni år efter Fukushima-katastrofen, har medført et øget kulforbrug og en øget afhængighed af russisk gas.
Tyskland har investeret umådelige summer i sol og vindkraft, således at den nominelle kapacitet for disse to energiformer nu er omtrent dobbelt så stor, 104 GW, som det gennemsnitlige elforbrug, 61 GW i 2017.
I november i år svingede den samlede ydelse fra vind- plus solkraft mellem 2 og 37 GW med et samlet gennemsnit på 16 GW svarende til ca. 25 pct. af forbruget, men altså varierende ukontrollabelt fra 3 til 60 pct. af forbruget. De 16 GW svarer til 15 pct. af den installerede kapacitet. Hvilket spild af ressourcer.
Tysklands samlede energiforbrug i 2017 svarede til 429 GW. Vind plus sol leverede i alt ca. 16 GW svarende til 3,7 pct.
Den tænksomme iagttager, der har været en tur gennem Tyskland, opfordres hermed til at overveje, hvordan Tyskland skal få plads til 25 gange så mange solceller og vindmøller plus endnu ikke opfundne anlæg til at gemme strømmen fra blæsende og solrige perioder til perioder, hvor det ikke blæser, og solen ikke skinner.
Björn du har strukit gas i bildlänken men det är väl inte rätt? Varför byggs Northstream II om tyskarna ska sluta med gas?
I Sverige är elpriset högt pga låga nivåer i våra vattenmagasin så inte ens vattenkraften är helt pålitlig utan nederbördsberoende. Vattenkraften är ganska bra på att producera el eftersom vattenmagasinen lagrar vatten och möjliggör efterfrågestyrd elproduktion vilket vind och sol inte gör.
Rolf Schuster är en baddare på att göra siffror begripliga. Jag har redigerat bilden från ”Jämför energislagen för el i Tyskland”. Vi ser mycket på Tysk TV och de ungdomar som kräver stopp för alla fossila bränslen. Kärnkraften tar de kanske i steg två. Jag tycker media borde visa bilden och be ungdomarna berätta hur de skall överleva en kall vinter. Varifrån de skall de få el till alla nya elbilar. Det blir tufft när sol och vind skall räcka till för den daglig förbrukning och även för att tillverka nya solpaneler och nya vindmöllor när de gamla tjänat ut. https://www.dropbox.com/s/n76rki8dl4csvhq/de.jpg?dl=0