Risk för strömavbrott

Sveriges elförsörjning 2018 samt vindkraftens effekt under januari i både Sverige och Danmark

Både vattenkraft och kärnkraft har var för sig de senaste åren svarat för 35 – 45 % av elbehovet. Nu har två kärnkraftreaktorer avvecklats och två till står på tur fram till 2020. Det drabbar särskilt södra Sverige, eftersom kraftledningarna från Norrland inte har tillräcklig kapacitet.

Vattenfall har förklarat att de bygger en vindkraftpark i havet söder om Trelleborg, för att kompensera för de två reaktorer som tas ur drift, och därmed säkra försörjningen till Skåne. MEN, det är vindstilla ibland, även på havet. Den nedre grafen visar att det kan gälla samtidigt i både Sverige och Danmark under en hel vecka.

Våra Miljöpartister har envetet hävdat att “det blåser alltid någonstans”, fast hur mycket data som helst visar att vindstilla kan råda från Irland till Ural. Då börjar de tala om batterier, men sådana för en hel vecka är både fysiskt och ekonomiskt omöjligt. De tycks inte ta reson förrän lyset slocknar, Nedsläckningstiden.

Ren galenskap

Sverige klarar sig inte utan kärnkraft eller kolbaserad kraft (kol, olja, gas). Varför skall vi då kosta på oss onödig vindkraft ?  ?  ? När vi vet att koldioxid INTE påverkar klimatet.

Det är ren galenskap !

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Risk för strömavbrott

  1. Elon Musk, Tesla, levererade The Giant Australian Battery. Det har en energilagringskapacitet som motsvara vad 6,5 vindkraftverk á 3 MW som genomsnitt levererar per dygn. Så om vindkraften ska stå för säker el vid ett dygns stiltje behövs ett sådant batteri per 6,5 vindkraftverk. Det kostar endast 420 miljoner kronor. Så ett elsystem med det upplägget får kalkylera med 90 miljoner per verk istället för de 30 som bara verket kostar. Då klarar man alltså ett dygn vindstilla. Nu pågår ett projekt att med förnybar el plus batterier göra Gotland självförsörjande. Lycka till!

Comments are closed.