Sommarfest hos Föreningen Sala Koloniträdgårdar
2019-05-07
Balkonger, altaner, terrasser, uterum, verandor, trädäck och uteserveringar präglar dagens bostäder och stadsmiljöer. Vi lever och umgås mer utomhus.
Men det har vi inte gjort så länge. I århundraden ända in mot mitten av 1900-talet byggdes nästan alla hus med färre och mindre fönster och slutna ytterväggar med få andra öppningar.
Det var inte mode utan nödvändigt. Det var nämligen kallare då, särskilt på nordligare breddgrader. Då rådde ca 1300-1870 Lilla Istiden med flera särskilt kalla perioder, flera grader kallare än nu.
Det var inte bara kallare utan också ont om energi för uppvärmning. Det gällde att hålla kylan ute och värmen inne i både slott och koja. Husen slöt sig om värmen. Utomhus arbetade man. Mycket få hade råd med bersåer, trädgårdar och parker för utomhusliv.
Olika tiders arkitektur och byggnader visar vilket klimat som rådde när husen byggdes. Det glömmer vi lätt bort i rådande debattklimat, som varnar för uppvärmning utan att beakta att det var kallare förr.
Ibland besvärande kallt med missväxt, nöd och svält. Välkommen uppvärmning sedan Lilla Istiden tillåter oss numera att vara mer utomhus. Det skall vi vara glada för.
Men nu är Solen åter lika passiv som periodvis under Lilla Istiden med mindre solvind mot kosmisk instrålning. Då bildas mer skylande moln med kylande nederbörd.
Det förebådar kallare klimat framöver. Inget att se fram emot!
Tege Tornvall
nätverket Klimatsans
+ – + – + – +
by
Tropikerna är och har historiskt alltid varit varmast, eftersom de får mest sol. Det är närmare polerna som temperaturen växlar. En grads global uppvärmning är på våra breddgrader flera grader. Och under Lilla Istiden flera grader kallare. Då rådde periodvis missväxt, nöd och svält. I varma länder arbetar folk inte utomhus om de inte måste eller tvingas. Det är i så fall ett politiskt problem.
De som menar att koldioxiden höjer temperaturen tycks nu enat sig om att när koncentrationen av CO2 i atmosfären fördubblas, ökar temperaturen en grad. Om CO2 fortsätta att öka med 2 PPM/år tar det således 200 år innan vi uppnått 800 PPM CO2. Svante Arrhenius, fysiker och kemist och den förste svenske Nobelpristagaren i kemi, kom fram till att det råder ett logaritmiskt samband mellan koncentrationen av CO2 och temperaturen. Således tar det 200 år att uppnå 1grads ökning, 400 år att uppnå 2 graders ökning, 800 år att uppnå 3 graders ökning… Jag lär aldrig få erfara att medeltemperaturen ökar 4 grader.
Jaha ja. Men alla de människor som i tropikerna inte längre kan utföra arbete utomhus pga värmestress vid 4 graders uppvärmning är ju positivt?!? De slipper gå upp på morgonen och jobba. Så skönt!
Att våren är sen även detta år på Teneriffa beror just på molnen. Till råga på eländet skingras molnen under natten så att det är kyligt på morgonen. Idag, den 8 maj tog jag äntligen av mig tröjan men behåller den långärmade skjortan på. Jag drömmer mig tillbaka till när våren redan i februari. https://youtu.be/1FVY-Nr5Xyk