“Soptipp” för skrotade vingar till vindkraftverk i USA, Samnytt
Vingarna, bladen, är jättestora med längder upp till 80 meter och vikter över 20 ton. De är tillverkade av mycket hållbara plaster armerade med glasfiber eller kolfiber. Men de nöts under drift. Utanför Danmark har hela parker med hundratals möllor fått byta blad, efter-som de eroderats så allvarligt av saltstänken i vindarna, att deras profiler försämrats och verkningsgraden minskat. Det sker också löpande på land i USA.
För dessa plaster finns ingen teknik för “återvinning” och de avger giftiga gaser vid förbränning. Därför samlas de på “soptippar” för att grävas ner, så att ingen ser dem.
Vad som sedan väntas hända har jag inte funnit några uppgifter om. Kanske hoppas man att det skall finnas några bakterier som förmår bryta ner plasten . . . Och äta upp den.
+ – + – + – +
by
ttps://www.bbc.com/news/business-51325101
Livslängden på vingarna uppges på tekniska länkar till 25-30 år. Det är klart att vindkraftlobbyn inte vill att den informationen ska komma ut.
Delas vingarna är de lämpade för att bygga en mur, mot dumhet. Blott troende kan hoppa över.
Av vad tillverkas dessa plaster? Olja?
Det är alltid likadant det tar ett tag innan man kommer på bästa sätt att ta hand om nya material som skrotas. Det skulle förvåna mig om Trumps USA blir föregångare.
Var hamnar Svenska skrotade vingar?