Figur 1. Isbrytarklassade Polarstern är bas för en expedition med forskare från 19 länder
Ombord finns 100 personer, besättning och forskare. De byts ut efter tre månader, då en ny omgång anländer med den ryska isbrytaren Kapitan Dranytsin, så att totalt 300 personer är engagerade i expeditionen.
Figur 2. Polarstern har låtit sig frysas fast i isen nära Nordpolen i avsikt att driva med isen under vintern.
Bland annat skall isens tjocklek mätas för att följa dess tillväxt och avsmältning. Båda fartygen skall klara 1,5meter tjock is, men i februari var isen så kompakt att Kapitan Dranitsyn inte nådde ända fram. I stångandet mot isen förbrukades så mycket bränsle, att det inte skulle räcka för returresan.
Detta är alltså ytterligare ett fall där forskarna trott att isen skulle smälta bort. Man skulle särskilt studera isens tillbakadragande. Men verkligheten blev den motsatta: Isen hade blivit tjockare.
Figur 3. Polarstern har mycket omfattande utrustning till forskarnas förfogande
(Ser man på skuggornas längd står Solen så högt att bilden måste vara tagen under en annan expedition.)
Expeditionens kostnad beräknas till € 160 miljoner, vilket med dagens växelkurs blir SEK 1,9 miljarder.
“Klimatforskarnas” vanföreställningar
De som kallar sig “klimatforskare” tycks vara så förblindade av sin tro på “klimatkrisen” att de inte förmår utvärdera fakta. De har all världens fakta till förfogande, men låter sina van-föreställningar om varmare klimat och smältande isar styra sitt handlande. Vi har i tre års tid noterat ovanligt många köldrekord och Solens minskade aktivitet, som aviserar kallare klimat, d.v.s. tjockare isar. Den informationen har varit lika tillgänglig för dem som för oss, men de har låtit sin tro betvinga sitt förnuft.
Det är inga riktiga forskare som gör så ! ! !
+ – + – + – +
Post Scriptum
Mitt omdöme ovan behöver förtydligas . Det ger ett negativt intryck, medan jag i grunden ser på projektet med stora förväntningar. Det annonseras ibland som historiens mest omfattande polarexpedition.
Jag har tagit med expeditionen här, därför att jag anser den så intressant, att jag vill uppmärksamma läsarna på den. Jag hoppas många kan följa den och ta till sig dess mångskiftande resultat. Och kanske rapportera här så småningom.
Bland det hundratal forskare som deltar tror jag de flesta kallar sig fysiker, oceanografer, meteorologer, zoologer, etc. inte främst “klimatforskare”. Den senare beteckningen använder många som inte forskar på klimatet överhuvudtaget. Bland alla “klimatforskare” som undertecknat debattartiklar i våra riksmedia finns de som forskar om ex.vis “klimatretorik” och “klimatkommunikation”. Det ser jag som omskrivningar för “propaganda”. Det mest betänkliga är inte att dessa finns, utan att vi har så okunniga och omdömeslösa politiker att de delar ut skattepengar till dem.
Jag hoppas få skriva om positiva nyheter från Polarsterns expedition så småningom.
+ – + – + – +
by
Petter Wulff
Adolf Erik Nordenskjöld seglade med träfartyget Vega genom nordostpassagen 1878 – 1880. På 1930-talet bedrevs kommersiell sjöfart längs hela passagen sommartid. Det är typiskt att alla dataserier och grafer tar sin startpunkt så att de visar det man vill visa och döljer det som talar emot hypotesen. Inte hederligt.
Räcker denna?
Visserligen NOAA men.
https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2017/02/Screen-Shot-2017-02-14-at-5.53.39-AM-down.gif
Alltid trevligt med lite upplysning!
Vänligen
Lasse: Det får du ta med Nasa. Där ges en annan bild
Petter Wulff: Om du har rätt så innebär detta goda nyheter för Globens kylreglering.
Tunnare istäcke ger större utstrålning däruppe.
Men du som jag vet att vi har en periodicitet som innebar att 1979 var det mer is än tidigare däruppe.
På 10 år har det inte skett någon avsmältning utöver den årliga som är rätt så stor!
Evert: Nasas mätdata börjar kring 1980.
Hur klarar isbrytarklasssade fartyget Polarstern och isbrytaren Kapitan Dranytsin isens grepp? Det är inga krafter att leka med! Riskerar de 100 personerna att få gå hem till fots?
Petter Wulff. Vilken tid avser du med din kommentar? När börjar dina mätdata. 1850? 1950? 1975?
Den övergripande trenden är att polarisen minskar med 10% per decennium eller mer.
Väldigt viktig forskning med avgörande resultat redan idag!
Isen de ligger i kallas för flerårsis, men med den hastighet som isen och båten flyttas så visar de att det är snarast årsis, vilket de knappast räknade med.
Isen smälter inte där den ligger utan glider ut i Atlanten mellan Svalbard och Grönland där den smälter. Isbrytarna har stångats mot svår is , något som givit dem nya kunskaper också.
Snart vågar kanske forskare berätta lite från Odens expedition 2019?