Elsystemets kris, del 2

CO2 är förutsättningen för hela vår tillvaro.

Lösning på problemet?

  • Stäng inga fler kärnkraftverk. Återstarta Ringhals 2 och låt Ringhals 1 fortsätta sin drift.
  • Ta bort straffskatten på värmekraftverken, så de kan fortleva. De bidrar även med tröghetsmoment och svängmassa.
  • Låt detta fortgå tills den nya generationens kärnkraft är fullt etablerad.

De nya små modulära kärnreaktorerna (även benämnda 4:e generationen):

  1. Kan inte få härdsmältor
  2. Kan använda ”utbränt kärnbränsle” som beräknas räcka till all el-produktion för hela världen i tusen år
  3. Reducerar halveringstiden för kärnbränsleavfallet från ca 100 000 år till 500 – 1 000 år
  4. Bidrar även med svängmassa i elsystemet
  5. Kan med fördel placeras nära förbrukarna och anslutas till bef. Fjärrvärmeverk, där spillvärmen kan användas för att värma bostäder etc.

Små modulära kärnreaktorer som utvecklas

  1. MSR (molten-salt-reactor), utvecklas bl.a. av Seaborg Technologies i Danmark.
  2. Blykalla, som arbetar med smält bly. Utvecklad av professor Janne Wallenius, KTH, Stockholm. Reaktorn går också under namnet SEALER (Swedish Advanced Lead Reactor). Har utvecklat en Arctic modell för gruvindustrin i arktiska området i Kanada. Stort intresse för denna finns också i England, som är för kärnkraftsutvecklingen.

Cybersäkerhet

All styrning och övervakning från SVK sker med datorer. Det är därför viktigt att dessa inte kan ”hackas”. Ingen risk får finnas att systemen kan styras och övervakas av någon ”främmande makt” eller bara någon som vill ”jäklas”. Systemet är beroende av sensorer, givare etc. Dessa kräver elenergi, kontroller, säkerställande av dataöverföringen etc.

Sverige har hitintills inte varit något ”lysande exempel”. Myndigheter etc. har lagt ut upp-gifterna till servrar/”moln” utan tillräcklig övervakning eller kvalitetskontroll. Exempel som Försäkringskassan, Bilregistret etc. Även stora banker har emellanåt driftproblem med sina datorsystem. Pengar är oåtkomliga och gireringar/betalningar kan inte ske.

Den stora frågan är hur SVK säkerställer detta.

Koldioxiden (livets gas)

I NE skrivs bl.a. Energiöverenskommelserna beaktar inte på något sätt t.ex. de cykliskt styrda solrelaterade aktiviteterna. Har vi glömt de historiska effekterna av 1600/1700-talets ”Lilla Istid”, som innebar en betydande nedkylning av jordens klimat efter den medeltida värmeperioden?

Solen är motorn bakom allt väder. Det är inte växthusgaserna.
CO2 är förutsättningen för hela vår tillvaro.

Politikerna kliar sig i huvudet och förstår inte varför CO2-halten ökar, när övergång sker till träbränsleeldning, som de benämner CO2-neutral. Ju fler omställningar desto mer kliande. Träbränsleeldning ger ungefär dubbelt så mycket CO2 som motsvarande kWh producerad med Naturgas. Den ekonomiska livslängden för träd är ca 75 – 100 år beroende på trädslag och växtställe. Så den CO2 som produceras i dag är åter i träden som kol efter 75 – 100 år. CO2-halten ökar momentant. Det är bra med hänsyn till växtlighet och kommande istider.

Det är dessutom så att kväveoxidhalten (NOx) blir ungefär 400% högre vid träbränsleeldning än vid eldning med Naturgas.

Sveriges elförsörjning

År 2019 såg i stora drag ut som 2018. Fortfarande importerar Sverige elenergi, trots att vi exporterar.

Politikerna har tydligen ännu inte förstått problemen med ibland stillastående vindkraft-verk. Inte heller finns angivet någon lösning på hur produktionen av el skall se ut för att klara omställningen till helt eldriven fordonsflotta inom en snar framtid. Skall drivmedlen ersättas med el åtgår hela den kvarvarande kärnkraftsproduktionen till detta. Sen skall industrin också vara mer eldriven. Var kommer den elen ifrån?

Det är hög tid att politikerna sansar sig och löser problemen på ett för Sveriges befolkning tryggt och säkert sätt. Vad som krävs har de nuvarande visat att de inte förstår. De kommer att vänta tills ”tåget redan har gått från stationen” – d.v.s. partiell nedsläckning av Sverige är en realitet.

I januari röstade 175 riksdagspolitiker emot en föreslagen återstart av den kärnreaktor som stoppats i Ringhals. Därmed har de dömt oss medborgare till en närmast OBEVEKLIG BLACK-OUT, när det slutar blåsa en kall vinterdag.

Det är nu ansvaret för oss väljare att se till att dessa politiker inte blir återvalda utan ersätts med klarsynta och förståndiga personer.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Elsystemets kris, del 2

  1. @Per I

    Ja, det tycker jag också. Vi har faktiskt ett ansvar för att nästkommande generationer har tillgång till billig och pålitlig energi.
    Mänskligheten har ju levt väldigt länge i ett fossilfritt samhälle. Det var definitivt inget paradis. Jag tycker Mobergs serie om utvandrarna beskriver bra hur ett fossilfritt och hållbart samhälle egentligen ser ut. Det vill inte jag att mina barnbarn ska behöva uppleva.
    Sen håller jag med om att man samtidigt kan lösa slutförvaringsproblemet. Dock vet jag inte om jag tycker det är ett problem egentligen. Den radioaktivitet som kommer ut från slutförvar är helt försumbar. Troligen mycket farligare att bo i Bohuslän än direkt ovanpå ett slutförvar.
    Det som framförallt stör mig är att vi “kastar bort” en fantastisk resurs. Allt vi pratar om som vård,skola, omsorg, jobb, … bygger på tillgång till billig pålitlig energi. Vi verkar ha glömt det.

  2. @Jonas Rosén
    Det är väl till och med så att vi är skyldiga nästkommande generationer att tillverka och använda gen.4 reaktorer. Om det är så att slutförvaringen av redan använt u235 bränsle blir 700 år istället för 100 tusen år.

  3. Visst är det märkligt. Om Sverige byggde Gen4 reaktorer (med snabba neutroner) så kan vi använda vårt utbrända “kärnavfall” som nytt bränsle. Förmodligen räcker det för många hundra års fortsatt elproduktion. Inga utsläpp !

    Ofattbart att vi inte redan håller på och jobbar på detta. Tryggad ren elförsörjning flera hundra år framåt, och bränslet finns redan.

    Vad gör vi istället – jo vi håller på och stoppar ner bränslet i kopparkapslar som ska djupförvaras i berggrunden. Kostnaden för detta är många (tiotals) miljarder.
    Sen bygger vi väderkvarnar överallt, och kallar det för den moderna tekniken.

    Känns som vår energipolitik skulle passa bra i en Dali målning.

  4. @ Per I

    Vi behöver upprätthålla en effektbalans på cirka 27000 MW för att klara en svinkall februarimorgon. Svenska Kraftnät räknar med 11 procent av installerad vindkrafteffekt som säkert tillgänglig vid topp last. Det kan man bara göra om säkert tillgänglig import finns vid det tillfället. Vid vindstilla är det självklart noll komma noll. Solceller har ingen säkert tillgänglig effekt. Halva dygnet ger den garanterat noll. Innan stängningen av Ringhals 2 hade vi 8 000 MW kärnkraft. Det finns ingen hållbar plan för hur kärnkraften ska kunna ersättas av vindkraft. Särskilt inte om övriga länder i närområdet har samma vision för framtiden som vårt land.

  5. Såg igår på TV4 nyheter att Vattenfall har fräckheten att i pandemins täcken vilja sänka entreprenörernas arvoden med 20%.
    Som argumentering påstod Vattenfall att förbrukningen fallit.
    Men det stämmer absolut inte.
    Under denna vecka har landets förbrukning av el tvärt om ökat högst påtagligt.
    Väldigt lågt av ett statligt bolag att ta rygg bakom en pandemi.
    Svaret för de dåliga siffrorna för elproducenterna är att vindkraften har byggts ut för mycket med en kraftig överproduktion i den norra delen av landet.
    Vissa perioder har vindkraften haft i stort samma produktion som kärnkraften i vårt land och ska vi vara snälla så kan man ju skylla på att det blåser.
    Konstigt att alla kommunistiska profiler skriker om att de svenska företag som får statliga stöd ska lämna över delar av ägandet till staten.
    Men i ovanstående så blir det tvärt om här vill staten ta av näringslivet utan att ge något stöd.
    Vore nått för Göran Greider att skriva om….
    Vid samma tid och datum förra året var Total förbrukning 15751 MW.
    I år samma tid och datum Total förbrukning16392 MW

  6. Har någon räknat på hur Sverige ska ersätta vindkraft när det inte blåser? Vindkraften ska ersätta kärnkraften, en kall februari ca 10000 MWh. Om det inte finns en plan så är det bara en from förhoppning.

  7. Utopin koldioxidfritt välfärdssamhälle saknar helt rimlighetsbedömningar. Ygeman deklarerar att vi har aldrig haft så mycket el som nu. (tyvärr inte alltid vid rätt tid och rätt plats). Vi producerar 150 – 160 TWh / år.

    Artikeln ställer frågan var elen ska komma från när allt ska elektrifieras. CO2-fritt stål (Hybrit), CO2-fri cement, CO2-fri trafik och CO2-fri industri kommer att kräva mycket ny elproduktion. Vi använder nu omkring 370 TWh / år total energi. Vi behöver kanske öka vår elproduktion med 150 – 200 TWh / år.

    Då lär vi inte komma långt med vind- och solkraft. Det blir väl svårt för solpanelerna att inte hamna i skuggan av vindkraftverk 🙂

  8. Var kan vi köpa el från de nya små modulära kärnreaktorerna, 4:e generationens?

    Byter omedelbart Elleverantör för att få Modulär Säker Kärnkraft.

Comments are closed.