Figur 1. General Electrics nya modell för placering på havet, HALIADE-X 12 MW
Möllorna blir större och större. På havet. Vingarna har blivit så långa att de inte kan transporteras på vägar. På havet finns inga hinder. För 10 år sedan byggde man större möllor till havs än på land med kapaciteten 2,3 MW, se posten “Danska vindkraftplaner”, figur 3.
Nu lanserar GE en Bamse-modell på 12 MW. Här några data:
- Märkeffekt: 12 MW.
- Rotor diameter: 220 meter.
- Svept area: 3,8 hektar, som räcker för 50 – 80 villatomter.
- Vingarnas längd: 107 meter.
- Höjd till övre vingspets: 260 meter plus fundament för havsdjup 20 – 40 meter.
Figur 2. Maskinhuset är naturligtvis gigantiskt
Den klumpen skall sedan 150 meter upp i luften till toppen av sitt torn ! !
En stor anläggning får lägre kostnader för kringutrustning av olika slag jämfört med flera mindre enheter: Antalet kablar och deras totala längd minskar.
Figur 3. En vinge på 107 meter klar för transport på kajen i Boston.
General Electric visar mera data och fina bilder, som kan laddas ner.
+ – + – + – +
Vingarna tillverkas av epoxiplast armerad med glasfiber eller kolfiber. Särskilt på havet utsätts de för nötning av saltstänk, så att verkningsgraden minskar. De måste bytas efter 10 – 15 år. Vad man skall göra med de skrotade vingarna är inte klart. Ofta grävs de bara ner, men det förefaller inte vara en rimlig lösning på lång sikt. BBC rapporterar om alternativ användning och försök att återvinna plasten.
+ – + – + – +
by
Till Ivar
Här får du en länk som innehåller det mesta om The Safire project.
Om du klickar på röd text, kommer du till en sida med mera information, i detta fall GE:s presentation med många länkar till mera detaljer.
Historien upprepar sig.
2018-02-23 skrev Jyllands Posten att Ørsteds havsvindkraftverk i Danmark skall byta 2.000 ”vindmøllevinger” och verket vid Anholt 300 för många miljarder danska kronor efter bara några får års drift.
Eftersom plasten slits bort lite efter hand, av det salta vattnet, hamnar den i havet. Knappast bra för den marina miljön med nano- och mikroplaster.
Varför hörs inget från ”miljövännerna”? Eller är allting OK så länge det gäller att lösa ett icke existerande problem – koldioxiden?
Hans har du någon referens eller kan du beskriva utförligare? Hoppas att det är en evighetsmaskin.
12 MW Nennleistung und bei Flaute 0 MW Wirkleistung
Für eine Stromversorgung untauglich = Windkraft
Nu när safir projektet är färigt med övraskande goda resultatö så goda att man nu går in I kommersiell fas, och bygga mindre moduler på uppskattningsvis 10 – 20 MW. beräknas färdigt om 3 år. (Tror tiden beror på att man måste säkerställa patentfrågor). Safir efterliknar solens fotosfär, avgaser är vattenånga. det bildas också metaller under processen som också kan mutera kärnavfall till icke radioaktivt material.
När detta kommer ut kommersiellt kan man glömma vindsnurror, kärnkraftverk mm,mm.