Havet suger upp mer CO₂ än vad man tidigare trott

Den biologiska aktiviteten i havet konsumerar så mycket CO₂ att havets absorption kan var dubbelt så stor som man trott

I normala fall hänvisar jag “vetenskapliga” rapporter om ny rön jämförda med “vad man tidigare trott” till kategorin “Fake News”. Här refererar jag en sådan rapport utan att ta ställning till dess realism, därför att den så väl illustrerar de osäkerheter som gäller alla “beräkningar” avseende klimatets processer.

I ett projekt vid Woods Hole Oceanographic Institution, WHOI, Massachusetts, har man studerat den biologiska aktiviteten i havet. Den fotosyntes som driver växtligheten på land fungerar också i havet så djupt som solens ljus når. Där lever mikroorganismer, fytoplankton, krill och allt högre djurarter i en näringskedja som slutar med de största rovfiskarna, valar och sälar, etc.

Av Jordens totala yta är 70 % hav. Av landmassan är en tredjedel öken utan växtlighet. Återstår således 20 % för “Biosfären”. Havet är alltså 3.5 ggr större, varför dess “konsumtion” av CO₂ mycket väl kan vara av samma storleksordning. Det är ungefär vad man har funnit på WHOI, om jag förstått det rätt.

Denna “konsumtion” skall läggas till den mängd CO₂ som havet löser rent fysiskt på grund av det högre partialtrycket i atmosfären, en process som är reversibel.

Notera att vissa organismers byggande av skyddande skal av kalciumkarbonat är en icke reversibel process. När organismen dör, blir skalet kvar.

Rapporten avser beräkningar av “modeller” med nya data, vilket jag inte ser som bevis för annat än de stora osäkerheter som gäller för kvantifiering av den enormt stora omsättningen av CO₂ i naturen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Havet suger upp mer CO₂ än vad man tidigare trott

  1. Det finns ju estimat på kolets eller CO2 kretslopp, de som påstår att havet tar upp mycket mer, borde väl då i saklig veteskaplig anda föra fram det? Om inte, blir det bara en i mängden av “tyckande”, det duger inte vetenskapligt för mig……
    När blir rapporten vetenskap, frågar jag…?

Comments are closed.