Figur 1. Solpaneler i “MegaWatt-parken” invid E18 öster om Västerås
Notera hur upprättstående panelerna är, eftersom Västerås befinner sig så långt från ekvatorn, VLT:s illustration.
Figur 2. Effekten från MegaWatt-parken den soliga januaridagen 20/1 2019
Parkens märkeffekt är en MW, megawatt, d.v.s. 1.000 kW, kilowatt. En av de soligaste dagarna i januari blev maximala effekten 117 kW, d.v.s. 11.7 % av märkeffekten. Innan kl 09:00 och efter kl 15:00 är effekten NOLL.
Den mulna dagen 27/1 blev maximala effekten 2 kW, lagom för en enda kaffekokare.
Figur 3. Vid en tysk motorväg lutar panelerna mindre
+ – + – + – +
Ingvar Åkesson har några funderingar om solpaneler:
Skall solceller subventioneras när elpriset är mycket lågt, emellanåt 2 – 5 öre/kWh under de varma årstiderna?
Härförleden beklagade sig Vattenfall i TV nyheterna om att de hade dålig lönsamhet med för låga elpriser, som då var 4 öre/kWh . I och för sig självförvållat. När det blåser mer än tillräckligt för vindkraftsbehovet blir det överproduktion av elenergi som måste reas, eller i några fall t.o.m. betalas, för att bli av med. Detta i synnerhet när avsättningen är liten såsom det är under en stor del av året. Orsaken är att vindkraften inte kan regleras och anpassas till behovet.
Då kan vi ställa oss frågan varför skall solceller få el-subventioner, via svenska statskassan, när elproduktionen bara sker under tider som elöverskott råder med låga elpriser.
Detta har även uppmärksammats i e-tidningen Bioenergis utgåva 2020-04-24 där de vidarelänkar till Svebio´s blogg av Kjell Andersson från 2020-04-20.
Enligt honom, så:
- Finns i regeringens vårbudget, med samarbetspartierna, en ökning av solcellstödet med 200 miljoner kronor
- Producerar solcellerna bara energi under ca 1 000 h av årets 8 760 h
- Har Energimyndigheten i en rapport 2017 dragit slutsatsen att kostnaden för stor-skalig solel låg på 86 öre/kWh och småskalig på 101 öre/kWh, baserat på en ränta på 5 % och en livslängd på ca 30 år
- Rådde, enligt Nordpool, minuspriser (leverantören får betala för att bli av med överskottselen) på elmarknaden den 13/4 2020. Så var det för Danmark med Jylland och Själland, Tyskland, Belgien, m.fl. Negativa priser förekommer allt emellanåt.
Elpriset i Sverige var vid den aktuella tidpunkten ca 2,3 – 2,4 €/MWh, beroende på el-område. 1 €/MWh ≈ 1 öre/kWh.
Det kan vara en bra affär för privatpersoner och företag, men knappast för svenska staten.
Alltså är det bara symbolpolitik för att visa att regeringen med samarbetspartier är ”handlingskraftiga”.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
Figur 4. Och på vintern, när vi behöver el som mest, snöar det ibland
Under hela december månad 2018 fick Tyskland solsken under 10 timmar. Och däremellan hade det snöat. Det är enklare att skotta snö på trottoaren än på taket.
Flera elbolag lovar nu att man kan mata in sitt överskott av ström på nätet under sommaren och får ta ut samma antal kWh på vintern. Det betyder att bolaget tar emot ström som är värd några få ören per kWh, och betalar med ström som kan vara värd 60 öre per kWh, alltså 10 eller 20 gånger så mycket.
Den som inte blundar hårt för verkligheten inser att det är orimligt och inte kan fortsätta. De villaägare som nu lockas att sätta upp solpaneler av detta löfte kommer att bli djupt besvikna, när realismen drabbar elbolagen.
Jag undrar om det kan kallas annat än “Bondfångeri”.
+ – + – + – +
by
Tack för svar
DU själv skall behålla så mycket av DINA pengar att DU har råd att gynna de konstnärer du förstår och gillar liksom de vecko- och månadsmagasin du gillar. Dagstidningar är en mer komplicerad råga, eftersom de bildar lokala monopol. Den debatten kan jag inte ge plats åt här.
Du har svårt att förstå vad marknadsekonomi är. Där är det kunderna-väljarna som har den avgörande makten, d.v.s. du själv.
Sture, jag måste ändå försöka förstå dig. Menar du att marknaden ska avgöra till vilka ändamål våra skattepengar ska gå till. Att marknaden avgör vilken konst som får framställas och vilka tidningar som får ges ut? Förtydliga dig gärna.
Vi har två typer av solpaneler på Teneriffa, en som ger varmvatten i huset, en som värmer jacuzzin i trädgården.
Den som ger varmvatten är 19 år gammal och kostade ca 13.000 kr inklusive transport och installation. Den som värmer vattnet i jacuzzin är lika gammal och kostade ca 2.500 kr. Elen till cirkulationspumpen till jacuzzins solpanel kom från början från nätet. Kostnaden var kring 10 kr/år. Nu har jag “moderniserat” vattencirkulationen till solpanelen genom att köpa en fotovoltáica-panel för flera hundra kronor. Helt meningslöst, men det är ju kul att experimentera. Nu blir det nog inga fler experiment eftersom solen under de senare åren oftast är täckta av moln en stor del av dagen. Det märks tydligt på energimätaren kopplad solpanelen för varmvatten i huset. Molnigheten gör att elpatronen ofta kopplas till.Vi får idag inga bidrag från staten för fotovoltáica och därför finns det ingen ekonomi att sätta upp paneler på vårt hus. Klart att det inte heller är lönsamt i Sverige!
Du anstränger dig för att missförstå.
Demokrati och marknadsekonomi är delar av samma koncept. Men politiken kan inte anförtros detaljer som politikerna inte kan vara kunniga i.
Vi skall givetvis ha journalister, men de skall inte vara betalda av politiken. Politiker skall inte skänka bort mina pengar till ändamål jag motsätter mig, konst som är avskyvärd, tidningar som predikar det ena eller andra, U-hjälp till diktatorer. Jag har sett U-hjälp i praktiken. Politiker och byråkrater kan inte genomskåda kulturen i andra länder, där korruption och nepotism är det normala. De kan inte bedöma vilka projekt som är vettiga och ännu mindre vilka personer som har talanger att sköta en anläggning. Den statliga U-hjälpen under 50 år har snarast försenat de mottagande ländernas utveckling. Pengarna har underhållit korrupta regimer.
Den bästa U-hjälpen är investeringar av privata företag, som stannar kvar och ser till att lära upp den personal som behövs. Det är ett åtagande som varar i decennier.
Jag har sett engagerade lärare, som samlar in pengar, så att de kunnat bygga en skola i Afrika och där organisera undervisning med lokala lärare på sina somrar. Varje sommar åker några dit, vilket är en garanti för att pengarna används vettigt. Så har de succesivt höjt både omfattningen och kvaliteten. Svenska folket är mycket givmild. Frivilligorganisationer förmedlar effektiva pengar utan statlig U-hjälp och kontrollerar deras användning under personligt ansvar.
Alltså, det är dit ni vill komma. Ett samhälle utan politiker och journalister. Den grundpelare som det demokratiska samhället vilar på. Hur kan ni prata om demokrati?
Michael Moore förstår marknadsekonomi lika lite som du gör det. Läs på om “den osynliga handen” av Adam Smith. Det är motsatsen till planekonomi, som just förutsätter kontroll. Och alltid misslyckats.
Orsaken är att vettiga beslut kräver kunnande. Varken politiker eller de byråkrater de utser kan vara kunniga i alla de branscher ekonomin består av. I marknadsekonomin tar de personer som tror sig om att förstå sina medmänniskors behov och önskningar risken att tillfredsställa dem. Det du vill ha finns i butiken du går till. Om butiksägaren tror fel, gör han förlust och kan inte satsa igen, så han försvinner från marknaden. Gör han vinst har han väljarnas mest känsliga visare på vad de önskar. En visare som är snabbare och mera precis än några politiska val kan vara. Det är demokratins viktigaste förutsättning.
Att du fritt kan välja, när du funnit ut vad du verkligen vill ha balanserat med vad det kostar. I det politiska valet vet du sällan vad du väljer. Och nästan aldrig vad det kommer att kosta dig. Din röst används för att motivera en mängd utgifter du inte kunnat informera dig om vad de betyder.
Hela stora klimatbluffen är ett exempel på bristande kunskap hos politiker, som inte kunnat förklara vad deras program faktiskt innebär och bristande kunskap hos väljare, som inte fått nödvändiga, korrekta informationer. Bluffen är ett historiskt exempel på politikernas oförmåga och därmed på politikens begränsning.
Detta får vara slutpunkt för debatt om kapitalism kontra liberalism. Jag kan inte klara att driva denna blogg som ett debattforum för andra frågor än klimatet och klimatpolitik.
Göran
Jag återkommer till en kommentar jag hade om filmen som du hänvisade till.
Filmen är intressant men visar inget nytt. Att kapitalet styr har vi vetat i 200 år. Men mot slutet av filmen när man förväntar sig någon form av lösning kommer bara ”Om vi får kontroll är allt möjligt”. Frågan är bara vilka är vi. Jag har inte fått något svar från klimatsans följare. Just den frågan förtigs hela tiden. Det är bara alla andra som hela tiden gör fel, men alltså, vilka är vi som ska lösa framtidens energi och miljöfrågor?
På bondgården jag hyr har vi 47 kW installerad sol el, två hus med familjer. Bidrag och de skatter man blir av med gör det lönsamt, i april har vi haft en mycket bra månad produktionsmässigt sett, mer el ut än in i stort sett varje dag. På nätterna importerar vi el, sol el produceras ju enbart dagtid och det sammanfaller ju med högre konsumtion. Jag har jobbat med energi och miljö hela mitt yrkesverksamma liv och den energipolitik som bedrivs i Sverige saknar vett. Sol el bär inte sina egna kostnader, men för den enskilde individen kan kalkylen vara hyfsad. Jag var verksam i Asien och där kommer fossila bränslen vara basen i el produktionen, kol är en stor business, det börsnoterade bolaget Banpu i Thailand var en komet på börsen under min tid där, kol i mycket stor skala.
Staten i Sverige betalar 60 öre ut på sol el ut upp till 18000 KWh, det är ju inte helt fel med tanke på Corona priset! Michael Moore har nu förstått hur illa ställt det här med de nya “gröna” energikällorna som solpaneler och vindkraftverk. Hur är det möjligt att hans hjärna har transformerats så totalt? Dokumentären omnämnd ovan måste man nog ta sig tid till.
Detta var när ‘parken’ var ny, kanske jag skulle sagt.
En sak om lutningen av panelerna. Jag har för mig att de sitter på motordrivna stativ som kan följa solen. Inte mindre knasigt för det.
Jag frågade kommunalrådet i V-ås om lönsamheten i ett mail. Hon värdesatte den image kommunen vill signalera som klimatsmart och progressiv. Symbolhandling bekräftad kan vi väl säga.
Jonas 2020/05/01 at 06:37
Jordvärme sparar el om du har eluppvärmd bostad. Finns fjärrvärme brukar jordvärme inte tillåtas.
Solel ger cirka 10% av installerad effekt som medel över året men mest på sommarhalvåret. Vindel ger kanske 30% av installerad effekt som medel över året och något mer på vinterhalvåret än sommarhalvåret. Vindel är bättre än solel men för privatpersoner är solel enda alternativet eftersom det inte finns vindkraftverk som är anpassade till en bostad.
Allt som har med förnybart inom energisektorn i allmänhet och för elproduktion i synnerhet, är idioti. För det första om alla i hela världen skulle välja förnybart så hade vi inga skogar kvar på några årtionden. Inte ens om vi planterade hela Europa med solpaneler och vindsnurror och eldade ved(flis) skulle det räcka. Dessa grön/röd/bruna idéer leder till en miljöförstöring av megaformat.
Vad hände med jordvärmen ? Den skulle ju lösa alla våra energiproblem för 30-40 år sen.
Sol-el är nog till och med dummare än vind-el. Ofattbart att detta får pågå.
Ibland känns det som att problemet är att vi aldrig definierar vad ett energisystem ska leverera. Ska vi t.ex. alltid ha stabil tillgång till el ?
Jag tror att en del partier inte tycker det, utan att vi ska vänja oss vid att tillgången är intermittent. Fast de säger inte det högt.
Jag skulle tycka det var väldigt intressant att höra de olika partiernas svar på detta. Tyvärr ställer ingen reporter den frågan.
Titta på filmen “Planet of the Humans” om ni vill veta mer om galenskapen med solceller och andra så kallade förnybara projekt. Det är värre än man tror sig redan veta.
Helt logiskt!
Vi finansierar detta genom plastpåseskatten!
Kommer i morgon i en affär nära dig!
En skatt på engångsplastpåsar som motsvarar 3000 kr per liter olja.
Oljan får vi i stället spetsa med när vi skall elda sopor eftersom dessa brinner dåligt.
Två fel blir väl ett rätt eller?