Kina ökar kolkraft 10 GW

Ett av Kinas största kraftverk, koleldade Zouxian i Shandong-provinsen, 4.540 MW

Under första kvartalet i år har Kina godkänt byggandet av kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet av 10 GW enligt den initierade tidskriften Caixin China Biz. Det betyder höjd utbyggnadstakt, vilket i praktiken innebär att man inte tror på “Parisavtalet”. Enligt detta kan Kina öka sin användning av kol fram till 2030, men därefter skall utsläppen av koldioxid avvecklas. Kina har varit mycket aktiva med vind- och solkraft, men där har man slagit av på takten, se posten “Mindre pengar till grön el”.

Kina använder redan hälften av världens samlade produktion av kol !

Kapaciteten 10 GW motsvarar ungefär alla svenska kärnkraftverk. På ett kvartal ! Resten av året torde takten inte vara lika hög, men förmodligen ändå betydande.

Det borde svindla för ögonen på varje svensk Miljöpartist. De har en del att förklara beträffande effekterna av flygskatt och subventioner hit och dit, ex.vis för vindkraft, elcyklar och solpaneler.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Kina ökar kolkraft 10 GW

  1. Jeg er enig med Tege, det finnes ingen politikere som ikke har “grønt virus” på hjernen her i Norge også. De er samtlige helt utkoblet for rasjonelle argumenter som pris/nytte. Og at journalister skal stille ubehagelige spørsmål til disse politikerne kan vi bare glemme. Dersom de gjør det, så er de uten jobb dagen etterpå. Og avisen har mistet den statsstøtte de er avhengige av. Det er dette som er realitetene. Og på toppen av dette har vi fått den største nedgang i sysselsetting og økonomi siden 1930 gjennom en pandemi. Det var en svensk tenåring som sa hennes barndom var stjålet, og nå har dette blitt virkelighet for svært mange unge.

  2. Fattar över huvud taget inga svenska eller västliga politiker, beslutsfattare eller journalister att KYLA är den stora faran för mänsklighetens och livets villkor? Det är ju inte klokt! Vem i h-e skall vi rösta på??

  3. Kina är inställda på att det blir kallare och det är ett problem för dem och en mindre skräck för Kinas regeringen. Hur? Tittar man historisk på Kinas klimat visar det att alla kinesiska dynastier har gått under när klimatet har blivit kallare. Blir det även så denna gång?

    Till Kinas koldioxidproduktion kan läggas att inom 18 år ska 200 nya flygplatser byggas och 5.700 nya flygplan köpas in.

  4. Kina har några duktiga klimathistoriker. Det vet naturligtvis att det inte pågår något utöver det vanliga och normala med klimatet i modern tid. Vilket de kan berätta för landets makthavare, som i sin tur kan skratta åt klimathysterin i västvärlden. Samt försöka utnyttja den för att göra Kina rikare och mäktigare.

  5. Kina håller fram vid- och solkraft i sina välmående östliga delar närmare kusten som en förledande kuliss mot aningslösa västländer. Men i det inre och på vidderna mot väst är det kolkraft som gäller.

    Även åt öster använder de kolkraft, men importerat och renare kol från Australien. I det inre och västerut använder de däremot eget brunkol av lägre kvalitet och med sämre rening och smutsigare utsläpp.

    Kina bygger också ny kärnkraft och har även mycket vattenkraft med uppdämda floder. Kinas mål är tillräcklig energi så effektivt och billigt som möjligt, inget annat.

    Indien är i liknande sits men med mindre volymer. Lämpligt vore att även Sverige främst ser till sin egen energiförsörjning med vatten- och kärnkraft.

  6. Är det någon som tror att kineserna kommer vilja minska sitt välstånd efter 2030.
    Det finns väldigt många naiva människor i västvärlden som tror det.
    Men om bakåtsträvarna i väst försöker med påtryckningar så kommer kineserna strunta i eu och satsa på Asien, Afrika och Sydamerika, länder som vill få det bättre inte sämre som eu vill.

  7. Och vi subventionerar elcyklar ! Vet inte om man ska skratta eller gråta.

    Visst är det sjukt att detta inte finns med i den svenska “debatten” (eller vad det nu är) ??
    Vi ska ställa om till det fossilfria samhället. Vi ska gå före. Verkar ju inte som Kina (eller Indien, Afrika, Brasilien med flera) tar nåt större intryck av vår “gröna” politik.
    Kan det bli dummare ?

    Om kineserna på allvar trodde att CO2 utsläpp skulle leda till en klimatkatastrof, så tror jag inte de skulle bygga ut kol. De skulle bygga ut kärnkraft istället.
    Jag tror att det är så att de helt enkelt inte tror att CO2 har den effekten.
    Det tror jag hänger ihop med att de fortfarande har en seriös syn på vetenskap. De har respekt för människor med ett dokumenterad kunskap inom sitt område. Deras rådgivare är säkert kvalificerade och kompetenta vetenskapare. Det är inte Gretor som är centralfigurer i deras energi strategi.

Comments are closed.