Biltidning nu utan elbilar !

Jämförelse mellan Tesla 90 S och Skoda Octavia TDI 150 Scout

Med ett halvsekels erfarenhet av biljournalistik jämförde Tege Tornvall elbilar och dieselbilar redan 2017. Han rapporter nu om dagens trend:

+ – + – + – +

Svenska biltidningar och bilredaktioner har i åratal hyllat och förespråkat elbilar, alltså eldrivna bilar med stora batterier. Det gäller t. ex. Vi Bilägare, Teknikens Värld, Auto Motor & Sport, Motormännens Motor och flera dagstidningar.

Men nu har Teknikens Värld (TV) satt ned foten. ”Bara bensin och diesel för Teknikens Värld”, skriver tidningen den 1 april som ny programförklaring.

Men det är inget aprilskämt. TV förtydligar: “Bensin- och dieselbilarna är här för att stanna. Det betyder att Teknikens Värld från och med nu ser elbilarna som ett avslutat kapitel.”

Enligt chefredaktören Per-Erik Sundström har redaktionen länge sett elbilar bara som en fluga. Nu anpassar de sig till ”rådande utveckling” och lägger ”100 procent fokus på bensin- och dieseldrivna bilar”.

Mina TV-kolleger (inte television!) har hjärta för bilar – och särskilt bensin- eller dieselmotorer. Sådana motorer har själ och personlighet. Det saknar elmotorer, som bara surrar hela vägen.

Teknikens Värld var först allmänt populärteknisk men är sedan länge renodlad biltidning. Jag utredde för 58 år sedan för dåvarande Specialtidningsförlaget tidningens profil och fann att bil och bilism hade framtiden för sig. 

Nu ges TV ut av Expressen, som också har egen bilredaktion och syndikerar biltexter även till andra tidningar  Dessa står troligen närmast på tur att lämna det sjunkande elbilsskeppet. Nästa kandidat kan vara Vi Bilägare som ren bilisttidning.

Fast i elbilsträsket sitter Motor, Auto Motor & Sport (AM&S) och Dagens Nyheter. Motors utgivare Motormännen följer ängsligt svensk klimatpolitik. AM&S är elbilarnas fanbärare och testar dyra elbilar för brinnande livet. DN:s bilredaktörer styrs av tidningens alarmistiska klimatjournalistik.

Men nu kommer verkligheten ikapp!

Tege Tornvall

Även bilredaktör för Affärsresenären

+ – + – + – +

APRIL, april !

APRILSKÄMT
Trots flera mot elbilar kritiska formuleringar var posten ovan ett genomarbetat aprilskämt. Det bekräftar deras avgående chefredaktör, som jag just talat med. Jag tar tillbaka texten ovan och konstaterar att alla Sveriges biltidningar och bilredaktioner fortsatt tror på och stöder elbilar trots alla sakskäl mot dem. Jag har sänt dem mer info till den verkan det hava kan.
Tege Tornvall
+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

30 thoughts on “Biltidning nu utan elbilar !

  1. Thomas P

    Nedläggningen av bensinmackar beror inte på att så många köpt el-bil. Den beror på att alltför få människor bor på platsen. En fördel med el-bil är förstås att man “har macken hemma” för någon offentlig laddstation kommer aldrig att ersätta den nedlagda macken.

    På sådana platser är värdet på den genomsnittliga bilägares bil under 50 tusen. De flesta har inte ekonomi att köpa el-bil ens för 200 tusen, trots att “tankningarna” blir billigare. Det blir en billig bensinbil. Enda alternativet och den kommer att hållas vid liv så länge det bara går.

  2. Karl Erik, marknaden för entusiaster, folk villiga att betala extra för elbilar, kanske börjar mättas så nu får tillverkarna fokusera sig mer på genomsnittsbilisten som är mer priskänslig? Det kan ge en dipp i försäljning tills priset sjunkit till en nivå där även de i större omfattning väljer elbil.

    När väl andelen elbilar når över en viss nivå kan det dock gå fort. Då blir det svårare för mackarna att leva och istället för att som idag det är elbilar som har brist på tankställen kan det bli bensinbilar.

  3. Skulle tippa på att en stor orsak är att det är överproduktion på nya elbilar och som inte blir sålda. De är därmed tvungna att sänka priset för att bli av med dessa bilar. Om det är för att priset är för högt eller problem med räckvidd som är orsaken kan vi bara spekulera om.
    Med begagnade elbilar är nog rädslan för kostnaden av ett nytt batteri som kan kosta lika mycket som bilen är värd. Det gör att lagren ökar och tvingar säljaren att sänka priset för att bli av med dessa.
    Priset kan dock ej gå under tillverkningskostnaden för en ny eller inköpspris för en begagnad, då blir det förlust vilket i slutänden leder till konkurs.
    Så vi har nog bara sätt början på prisraset på elbilar.

  4. Thomas P

    Helt rätt att priset för att tillverka nya elbilar sjunker och därmed kan priset på nya bilar sänkas. Då sjunker också priset på begagnade bilar.

    Parallellen med datorer spricker dock om det är som Tege säger att 14 % färre elbilar förväntas säljas i Tyskland i år. Kraftigt sänkta priset ska normalt resultera i (kraftigt) ökad försäljning. Varför verkar det inte vara så när det gäller el-bilar?

  5. PRISFALL FÖR BEGAGNADE ELBILAR

    Efter sitt aprilskämt om att sluta skriva om elbilar redovisar Teknikens Värld nu lägre priser och minskad försäljning av begagnade elbilar. De utgår från Wayke, en nätbaserad stor handelsplats för bilar.

    Mellan augusti och oktober 2022 sjönk prisera med nästan 22 procent. I år sjönk de med sex procent under januari-februari. I mars låg de 1 procent under februari. Från hösten 2022 till förvåren 2024 har de alltså sjunkit med runt 30 procent.

    Däremot såldes begagnade bensin- och dieselbilar för 4 procent högre pris i februari.

    I Storbritannien sjönk de 20 mest såldaa begagnade ebilarna med 12 procent i pris under första kvartalet i år. Även i Tyskland och Frankrike har begagnatpriset för elbilar sjunkit. I år väntas 14 procentnfärre nya elbilar säöljas i Tyskland än förra året.

  6. @Thomas A
    “Den första generationens katalysatorbilar som kom 1975 har en luftpump” Vilka bilar då, hade det?..”
    Den motor från en Mercedes årgång 1975/76 hade en luftpump. Om den också hade katalysator vet jag inte då jag bara köpte motorn från en bilskrot. Var billigare att byta motor än att renovera befintlig från 69.

  7. @Petter Wulff.
    “Bensin- och dieselbilarna är här för att stanna”
    Äntligen så börjar du att förstå och inse realiteten..

  8. @Jan Ågersten.
    “Den första generationens katalysatorbilar som kom 1975 har en luftpump” Vilka bilar då, hade det?..

  9. Vad är agendan bakom att politikerna via manipulation ska tvinga fram en ofärdig produkt som batteribilar? Dagens batteribilar är bara dyr skit som ruinerar folk och långivarna börjar dra åt öronen när det gäller batteribilar och lån till köp av sådana. Batterierna måste bli mindre, säkrare och finnas att köpa som kassetter man enkelt pluggar in i bilen. Innan dess är det bara dyra leksaker för miljöposerande höginkomsttagare, företag med låtsad miljöprofil och godhetsknarkare.

  10. Göran
    Om jag har förstått det hela rätt så ligger det på bordet inom ramen för Fit for 55. I detalj hur det sedan utformas står fortfarande skrivet i stjärnorna. Detta gäller även renoveringstvånget, vi får se hur det går efter EU-valet.

  11. EU funderar på att förbjuda reparation av bilar äldre än 15 år.

  12. Petter Wullf

    Om nu EU envist skulle hålla fast vid beslutet att inte tillåta försäljning av bensin- och dieselbilar från 2035, så lever de faktiskt ganska länge därefter. Medelbilen är nog i drift runt 20 år och om de blir förbjudna så kommer de att hållas vid liv ännu längre. Så “några år” kommer nog att räcka fram till 2055 eller 2060.

    Grundtipset är dock att EU återfår förståndet snart, för vår och för sin egen skull.

  13. Enligt Elon Musk är det 1 april 365 dagar om året. Elbilar har väl mer eller mindre varit ett aprilskämt hela tiden om de nu skulle vara för klimatets skull.

  14. Petter Wulff
    Vi får nog förlika oss med tanken att förbränningsmotorn förnärvarande är det minst dåliga alternativet. Men det pågår intressanta projekt inom bilindustrin som kan bli något om de får mogna i lugn och ro. Vidare så borde trådbussar få en renässans inom kollektivtrafiken i de centrala delarna i våra städer. Batteri fordon är ett gissel med ett begränsat användningsområde.

  15. Bensin- och dieselbilarna är här för att stanna – även om det tar några år.

  16. Efter har läst inlägget så tog man det för ett aprilskämt. Men när det skevs att det inte var det så blir man förvånad men samtidigt glad att dom har tagit sitt förnuft tillfånga.När man i höstas läste att de stora partigrupperna i Bryssel ville skjuta beslutet 2035 på framtiden för att vi i Europa inte skulle bli ett nytt Cuba så trodde man väl att det låg i fatet också.

  17. Nils Bruhner
    Det som du beskriver när det gäller luftpumpen har jag inte upplevt men däremot har ventilen som styr EGR-ventilen på GM-bilar som är konfigurerade för Kalifornien haft liknande problem. Efter byte av vakuumventilen på termostathuset till en ventil för den federala marknaden har problemen varit borta. Jag upplever systemet som enkelt och tillförlitligt och det är lite trevligt vid besiktning när förrättaren inte har något att skriva i protokollet.

  18. Jan Ågersten

    Luftpumpen som skulle sätta fart på katalysatorn fungerade inte vid normal bränsleluftblandning utan det krävdes cirka 10 – 15% mer bränsle också.
    Alltså fetare bränsleblandning vilket i sin tur saboterade allt vad som kallas för mjuk och följsam gång. Därtill självklart mer bränsleåtgång, dyrare mil. Förmodar att politiker var inblandade även där.

  19. Tege Tornvall, jag tackar för klargörandet men tråden kan bli intressant ändå.

  20. APRILSKÄMT! Trots flera mot elbilar kritiska formuleringar var det ett genomarbetat aprilskämt. Det bekräftar deras avgående chefredaktör, som jag just talat med.

    Jag tar tillbaka texten ovan och konstaterar att alla Sveriges biltidningar och bilredaktioner fortsatt tror på och stöder elbilar trots alla sakskäl mot dem. Jag har sänt dem mer info till den verkan det hava kan.

  21. Karl Erik R
    Det man missar i EU då man jagar koldioxid genom låg bränsleförbrukning är att motorerna har högre förbränningstemperatur vilket medför att mixen i emissionerna ger en högre halt av kolmonoxid. Katalysatorn klarar inte den högre halten av kolmonoxid och med det så fungerar bara katalysatorn fullt ut endast vid jämn fart med låg belastning. Bilar som är konfigurerade för att helt ta bort kolmonoxiden kan köras på 87 oktan då motorerna har lägre kompression. Den första generationens katalysatorbilar som kom 1975 har en luftpump för att säkerställa att katalysatorn alltid är syresatt och därmed tänds katalysatorn redan vid kallstart.

  22. Jan Ågersten

    Många moderna bilar har katalysator som oxiderar nästan all kolmonoxid till – tadaa! – koldioxid. Det är numera nästan omöjligt att ta sitt liv genom kolmonoxidförgiftning från bilavgaser.

    Även förr var det nog så att kolmonoxid var ett litet problem i stadsmiljö, då den av luftens syre snart oxiderades. Oförbrända kolväten var värre, liksom kväveoxider. I slutna utrymmen är kolmonoxid alltid ett problem.

  23. Den lilla Citybilen CIB löser flera problem samtidigt och gör det möjligt för “vanligt folk” att ha en sådan som komplement till en större bil.
    https://klimatsans.com/2018/06/14/citybilen-cib-gar-pa-el-utan-subventioner/

    Det som fordras är bara några politiker med sunt förnuft. . .

    För övrigt anser jag att körkortsfria “mopeder” på fyra hjul och kaross med ratt skall ersättas av sådana med två hjul och styre. Dessas trafik skall sedan begränsas till gator och torg med hastighetsgränser lägre än 50 km/tim.

  24. Intressant utveckling och även tillnyktring. För min del har jag tre amerikanska bilar som är konfigurerade för att klara världens mest tuffa emissionskrav. CO-halten är hos bilprovningen inte mätbar även när bilarna går på tomgång. Ur miljösynpunkt är de perfekta för stadstrafik, men ändå betraktas jag som miljöbuse. Det är här som miljörörelsen missar då man jagar den ofarliga koldioxiden samtidigt som man godtar den giftiga kolmonoxiden och den giftiga hanteringen av bilbatterier.

  25. Klart det var ett aprilskämt, men när de sen fortsätter skriva om elbilar antar jag att konspirationsteoretikerna här kan komma med anklagelser om att de fått retirera pga påtryckningar.

  26. L. Små eldrivna stadsbilar är förstås tysta – men dyra. Batterier kostar 1.200-1.500 kr per kWh. Redan ett 10 kWh batteri (för runt 5 mil) kostar 12-15.000 kr eller mer.

  27. Petter. Enligt Bedfordshire-polisen var det ett elfel i motorrummet i en dieselbil under gång på plan 3 i garaget. Ägaren skall ha försökt stoppa branden, men den spred sig.

    Det kan förstås ha varit en gnista, men dieslar självantänds knappast (annat än i cylindrar för drift). Däremot kan elbilar intill ta eld. Brandens spridning tyder på det.

    Bilen var “överhöljd med flammor”, knappast vanligt för en diesel. Men locket på från myndigheter – precis som efter garagebranden i Märsta härom året.

  28. Äntligen måste man säga.Hela elbils idén var fel från början.Kan fungera som en liten statsbil men inte som bruksbil.

  29. OT: Tege motståndarsidan har en icke trovärdig förklaring till incidenten vid Lutons flygplats. Det ska ha varit det aktuella fordonets 12v bilbatteri som orsakade explosionen. Kan det verkligen stämma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *