Kallaste april i Piteå 66 år

Hamnstaden Piteå noterade 4/4 den kallaste aprilnatten sedan 1958

2024-04-05, Piteå-Tidningen:

Nytt köldrekord: Kallaste aprilnatten i Piteå på 66 år

Piteå slog till med ett köldrekord under natten mot torsdagen den 4 april. Termometern visade 21,4 minusgrader vilket är den kallaste temperaturen i april sedan 1958.

Det har varit kallare än på mycket länge på många håll i Norrbotten de senaste dagarna. I Naimakka i Kiruna kommun uppmättes hela minus 34,6 grader under natten mot fredagen och så kallt har det inte varit i april i Sverige sedan 1991.

+ – + – + – +

Köldknäppen . . .

. . . har alltså slagit till både i inlandet, där få bor, och vid kusten, där många bor.

Det blir allt svårare att hävda att vi lider av en uppvärmning “här och nu” !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Kallaste april i Piteå 66 år

  1. Om befolkningen i ett fattigt land ökar med 50 miljoner kommer dessa att bosätta sig på mindre lämpliga platser. Om man dessutom inte underhåller dammar, så försvinner det skyddet. Litet mer regn än normalt kan då få katastrofala följder. För enbart dammbrister är Libyen ett bra exempel. Efter störtande av Khadaffi blev Libyen en failed state. Libyen var tidigare den mest välmående och ordnade staten i Afrika. Nyligen brast en damm efter skyfall med stor förödelse som följd. Det har varit liknande skyfall tidigare då utan sådana ödesdigra effekter.

  2. #Karl Erik R

    Jodå, jag är mycket väl medveten om hur Smhi definierar årstiderna. Det kan mycket väl var som du påstår att Svt och Slu haft en annan definition på vinter, i syfte att dramatisera hur klimatet utvecklar sig. Inom Slu är enviromental science det största forskningsfältet, betydligt större än ekologi och agronomi. De har helt anammat det alarmistiska narrativet om koldioxidens påverkan på klimat och natur och resultaten används för uppföljning av FN:s ramkonvention för klimatförändringar och Kyotoprotokollet. Ett forskningsresultat som presenterats av dem handlar om att snokarna klarar vintern sämre i ett varmare klimat. De bedriver också genusforskning, vilket väl visar hur pk-inriktade de är, och allt trixande verkar även där vara tillåtet för att få anslag.

  3. Den som utropar ”kallaste april” när det bara gått en vecka av månaden, hur tänker den?

    Och ständigt dessa ”bevis” i form av tillfälliga temperaturer rapporterade på en eller annan plats. Fööörsööök hålla diskussionen till GLOBALA LÅNGSIKTIGA TRENDER i meterologiska och hydrologiska data samt i observerbara effekter i flora och fauna.

  4. Christian H

    När SMHI har sagt att “nu är det vinter”, då är det vinter tills det blir vår. Övergången till vinter är fem dygn i följd med medeltemperatur under noll.

    I den här studien verkar det som om vinterdagar definieras som dagar med temperatur under noll. Blir det två dagar med plus en grad så räknas de inte som vinterdagar. För SMHI däremot så är de dagarna fortfarande vinterdagar.

  5. Var det inte förra året, 2023, som renarna hade stora problem på grund av mycket snö, så samerna fick driva renarna till Finland så de kunde få bete?

  6. Christian H

    Måste ha blivit en nolla för mycket. Norrland är halva Sverige och ha stora klimatiska skillnader. Jag kan tänka att vintern blivit 13 dygn kortare och det är de flesta i Norrland mycket tacksamma för. I de sydligaste delarna av Norrland har vintern inte varit så värst mycket längre än 130 dagar, inte ens innan 1950. Längst uppe i norr är den meteorologiska vintern runt 7 – 8 månader.

  7. Idag kunde man, i ett långt inlägg, höra på Svt:s morgonnyheter att vintern i Norrland blivit 130 dagar kortare på 40 år. En “drabbad” same som bekräftade det hela intervjuades också. Ingenting sades om start- eller slutår för mätningarna, som säkert är valda för att visa mesta möjliga dramatiska utveckling. Däremot har den senaste tidens extremkyla i Lappland förtigits. Fega, okunniga och mentalt förslavade journalister för som vanligt fram den dramatiserad lögnpropagandan i Tv.

  8. Det var någon som frågade Aftonbladet hur det kommer sig att de skriver om så många olika dieter där var och en i princip är den ultimata.

    Aftonbladet svarade att om de håller sig till en diet, då finns det inget att skriva om.

    Det är väl samma sak med klimatet då, med anledning av LasseS inlägg om Aftonbladets motsägelse.

  9. Aftonbladet 2024-02-29:
    Körsbärsträden står i full blom i Japan.
    Det är minst en månad för tidigt.
    Anledningen är att temperaturerna under vintern varit högre än tidigare under februari månad. Normalt sett är högsäsongen i mars och april och gatorna i städerna sveps in i en rosa och vit blomslöja.
    Även i Tokyo förväntar man sig att körsbärsträden kommer att blomma tidigt i år igen efter en mild vinter och en varm vår.
    Klimatkris och varmare temperaturer har flyttat fram blomningstiden med elva dagar, säger Met Office in the United kingdom and Osaka Metropolitan university i Japan, enligt en studie från 2022.
    2023 började blomningen tio dagar tidigare än normalt, samma som 2020 och 2021, sedan man började föra statistik över blomningen på 1950-talet, skriver brittiska Independent.
    Hundratals värmerekord för februari har slagits i Japan i år efter flera månader med milda temperaturer.

    Aftonbladet 2024-04-06:
    Inhemska och utländska turister flockas i Japans huvudstad Tokyo. Årets körsbärsblomning är – ovanligt sent – i gång.
    Träden i Tokyo står vanligtvis på höjden av sin blom i slutet av mars, men på grund av en sällsynt kylig marsmånad är årets blomning osedvanligt sen, fem dagar senare än normalt och hela två veckor senare än förra året, rapporterar japanska medier.

  10. På jobbet skojar folk om att vi nog inte tål mer “global uppvärmning” för då fryser vi alla ihjäl till slut om det fortsätter.

  11. Det anmärkningsvärda är att spikar av hetta ofelbart påstås bero på Global Warming, antropogen sådan, medan köldknäppar gärna också skylls på samma påstådda fenomen eller förbigå+s med tystnad i MSM!

  12. Egentligen är det ganska löjligt med dessa rekord oavsett om det gäller värme eller kyla. Det enda som är intressant är medelvärdet i april i Piteå och även antalet dagar med väldigt kall temperatur eller värme. Blir det fler spikar med kalla dygn eller varma dygn? Enstaka rekord här och där säger ingenting. Enstaka rekord här och där är väl flera tusen varje år utspritt på jorden och kanske även i bara lilla Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *