Arktisk sommarhetta är bytt mot kyla och snöfall

Figur 1. En värmebölja över Sibirien noterade 38 grader C den 20/6 i Verchojansk strax norr om polcirkeln

Det är en stad med drygt tusen invånare, som ligger i det lila området på bilden. Den anses vara världens kallaste bebodda plats. Det blev givetvis en sensation, när amerikanska media rapporterade en “tresiffrig” temperatur, 100,4 F = 38,0 C norr om polcirkeln.

Temperaturen var dock inte “utan motstycke” i historien. Det var lika varmt 100 år tidigare. Det gjorde att sensationen inte kunde skyllas på “klimatförändringarna”, underförstått koldioxiden.

Så här års lyser Solen dygnet runt där uppe. Då är den höga temperaturen inte så otrolig. Det behövs bara en period av vindstilla.

Figur 2. Glädjen blev kortvarig. Den 5/7 snöade det.

Vi måste acceptera att “vädret” är nyckfullt, ett oberäkneligt kaos. Vilket då också gäller klimatet.

Figur 3. Medeltemperatur minus 50 grader C i januari ! !

Alerte Björn har kollat statistiken. Jag trodde inte att minus 50 kunde vara normalt. Och nästan minus 70 där folk bor !

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Arktisk sommarhetta är bytt mot kyla och snöfall

  1. För några år sedan hittade jag Milan Milankovitch sol och jordrörelser som måste påverka temperaturen på jorden. Jag har sökt på var vi ligger i den elipsen där solen i ena läget ligger nära jorden, i andra änden av elipsen ligger jorden långt ifrån solen.
    Antar att en asgrolog kan svara på den frågan.
    Även jordaxeln förändrar lutningen.

    https://www.youtube.com/watch?v=iA788usYNWA

    https://www.youtube.com/watch?v=gJwayalLpYY

  2. Tack Christian! Vi använde Pt100 med mätmotståndet av platina för mätning inom spannet -200 °C…+850 °C.
    100 Ω vid 0 °C och 138,50 Ω vid 100 °C, mycket praktiskt!

  3. #Björn

    Från https://sv.wikipedia.org/wiki/Termometer kopierar jag följande:

    Kvicksilvertermometer kan inte användas under ca −38 °C, ty då fryser kvicksilver till fast tillstånd. Tallium sänker kvicksilvrets fryspunkt och har därför använts som tillsats i kvicksilvertermometrar för låg temperatur. Med 8,5% Tl kan -60 °C nås. För mätning av ännu lägre temperatur används sprittermometer där kvicksilvret ersatts med etanol, som fryser först vid ca −114 °C.”

    Det duger alltså gott med en gammaldags sprittermometer i Verchojansk. Bra att du redovisade snön och kylan i Verchojansk, vilket naturligtvis förtegs av svenska nyhetsmedia, då det kan skada deras agenda om jordens upphettning.

Comments are closed.