Isarna i Arktis visar inga tecken på att försvinna

Figur 1. Isen på havet följer de senaste fyra årens utbredning

De faktiska förändringarna har varit små ända sedan 2007. Isen visar inga tecken på att kunna försvinna på somrarna. Ändå har många som kallat sig “polarforskare” varit fasta i tron att den Globala Uppvärmningen skulle göra havet isfritt, så att de kunde segla till Nordpolen, se posten “Ship of Fools” gånger 6.

Figur 2. Ackumulerad SMB, Surface Mass Balance, för Grönlands istäcke

Varje år börjaar man från noll den 1:e september. Sedan adderar man tillväxten i form av nederbörd för varje dag tills avsmältning börjar i juni. Den siste augusti noteras en tillväxt på 200 – 400 Gt, gigaton = kubik-kilometer. Den balanseras av glaciärernas kalvning, som varit av samma storleksordning.

Denna säsong har tillväxten, blå kurva, legat under medelvärdet för föregående 30-års period, men avsmältningen har börjat något senare än vanligt, så att massan nu kommit närmare medelvärdet. Den visade avvikelsen från medelvärdet ligger inom de normala svängningarna och innebär ingen tendens till långsiktig minskning av massan.

Den röda kurvan visar den mycket extrema säsongen 2011-2012.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Isarna i Arktis visar inga tecken på att försvinna

  1. Om man på en promenad möter en isbjörn, klappa den på huvudet och säg: “Snäll björn, stanna där!”

    Med byte från björn till varg kan det även sägas till de vargar man möjligen kan möta på närmare håll.

  2. Hela denna debatt missar att det på våra breddgrader var flera grader kallare under Lilla Istidens kalla perioder. Alltså är det – lyckligtvis – flera grader varmare nu. En välkommen återhämtning från kyla, missväxt, nöd och svält. 1697/98 under djupaste Maunder minimum anses 100.000 ha dött av svält i Sverige och 80.000 i Finland. Minst 7 procent av hela Sveriges befolkning och kanske 10 procent av Finlands.

    Detta kan vi inte ens föreställa oss. Vem älskar is och kyla?

  3. Knäckfråga: Vem älskar egentligen is? Är det något att sträva efter?

  4. Petter Wulff har rätt så tillvida att isens utbredning under åren 2016-2020 är mindre än genomsnittet 1981-2000. Det finns dock ingen signifikant trend som visar att utbredningen fortsätter att minska. Ytan är relativt konstant de senaste fem åren.

    Jordens temperatur är ju något högre nu är 1981-2000 så det är inte så konstigt att isens utbredning är något mindre. Alla isar har väl varierat och under 1930-talet var Arktis is ännu mindre än den är idag, trots att människans utsläpp av CO2 knappt hade börjat då.

  5. @Petter Wulff.
    Hur menar du då? 2016:s kurva ligger UNDER 2019:s, hur kan du få det till att isen minskar? håller du datorn upp och ner?

  6. Isarna i arktis visar tecken på att minska enligt den första bifogade figuren.

  7. Har för mig att Isabella Lövin under valrörelsen 2018 pratade om att isen på Grönland/Arktis smälter med förförande fart, tror hon nämnde en yta motsvarande 5 fotbollsplaner per timme.

    Har räknat lite på det och det innebär att Grönlandsisen skulle vara borta om drygt 7 000 år. Skrämmande eller hur? Förutsätter naturligtvis att det inte snöar eller regnar under alla dessa år.

    Isabella pratade bara om yta, inte volym, men det är väl för mycket begärt av en minister att tänka på sådana petitesser.

  8. Det är det bästa argumentet mot alarmisterna: Minns de något larm som slagit in!

    Då svarar de: Polarisarna, isbjörnarna, öknarna, svälten, söderhavsöarna, Barriär-Revet, 50 miljoner klimatflyktingar.

    Alla gånger kan du visa att de är felinformerade. Inte bara FEL. Verkligheten blev oftast den rakt MOTSATTA ! !

  9. Är det nånting i alarmisternas undergångsprofetior som inträffar ??

    Jag kommer inte på nåt. Det måste vara väldigt jobbigt att vara alarmist.

Comments are closed.