Arktis tjocka “algsoppa” drar ner mer CO₂ i havet

SVT

Algblomning i Blekinge, kanske lika den i Arktis

Nu rapporteras oväntad ökning av algers och fytoplanktons tillväxt i Arktis. (Antagligen något liknande algblomingen i våra vatten.)

Ett forskarteam vid Stanford University har studerat satellitbilder över Arktis med noggranna mätningar av färgskiftningar. De har noterat en dramatisk ökning av alger och plankton mellan 1998 och 2018: “En tjocknande algsoppa.” Dessa organismer befinner sig längst ner i näringskedjan. De bildar vad forskarna kallar “net primary production (NPP). De är därför viktiga för hela ekosystemet.

Under denna tid ökade NPP med 57 %, vilket är ett väldigt hopp för en hel ocean.

Organismerna konsumerar CO₂, som de omvandlar till biomassa med hjälp av solstrålningen. Deras dramatiskt ökade tillväxt kunde i början tillskrivas isens minskade utbredning, som gav dem större ytor att växa på, men också längre växtsäsong.

Forskarna blev förvånade att mängden fortsatte att öka även efter 2009 då isens utbredning stabiliserades. I en volym vatten ökade koncentrationen. Det torde förklaras av att mer näringsämnen tillfördes med havets strömmar från andra hav.

Typiskt för dagens forskning är att teamet förklarar att detta visserligen handlar om CO₂ men det gör inte så mycket att det minskar hotet om global uppvärmning.

I realiteten bekräftar detta att beräkningarna av förbränningens andel av halten CO₂ i luften varit för höga. Den mängd som “försvinner” ner i haven är större än man tidigare antagit. CO₂ går ner i haven inte bara så att den löses av vattnet utan även så att den konsumeras: bildar biomassa samt kalkföreningar, som inte ruttnar bort, i skaldjurens skal. De kilometertjocka lagren av kalksten på många håll har bildats så.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather