Figur 1. Den 24/8 anlöptes Piteå hamn av skeppet “E-Ship 1”
Där lossade man vindkraftdelar från Enercon, som äger skeppet. Det har fyra “Flettner-rotorer” som bidrar till framdrivningen. Så utvidgar företaget sin användning av vindens kraft. Rotorerna uppges vara effektivare än segel.
Figur 2. Schema över rotorernas funktion
Skissen talar om “Magnus-effekten” på en boll, något som är viktigt i bordtennis, tennis och fotboll: Med skruv på bollen så att den roterar, viker den av åt sidan, så att motspelarna förvirras.
Cirkeln i mitten kan föreställa skeppets rotor. De små svarta pilarna visar hur vinden blåser. Friktionen mellan rotorn och luften gör att trycket ökar lite undertill och minskar upptill. Så uppstår den uppåtriktade “Magnus-effekten”, som driver skeppet framåt.
Enligt Piteå-Tidningen förklarar företagets logistik-koordinator, Roman Lemmen, att man sparar “upp till 25 % bränsle”. Det torde tydas som “ibland”, d.v.s. då det blåser tillräckligt mycket och från rätt håll.
En instruktiv video finns här. Den är njutbar även om man inte förstår engelska helt bra.
+ – + – + – +
by
Lars Kamél 2020/09/02 at 16:28
1800-talets människor levde i verkligheten. Idag lever många människor i en fantasivärld där man tror på grön/rosa fantasier eftersom kunnandet är försummat. Sunt förnuft är viktigare än grön/rosa drömmar.
I dagens värld, tycks det vara allmänt accepterat, om än oftast som outtalat antagande, att 1800-talets människor var dumma i huvudet. På 1800-talet avvecklades ju såväl väderkvarnar/vindkraftverk som segelfartyg. De blev utkonkurrerade av maskiner som drevs med fossila bränslen.
I dag tror många på fullaste allvar att vinddrivna maskiner kan konkurrera ut maskiner drivna med fossila bränslen. Dessa människor tror sig alltså begripa bättre än 1800-talets människor.
Jag, för min del, är övertygad om att 1800-talets människor var intelligentare, och begrep bättre, än alla de som vill satsa på väderkvarnar/vindkraftverk och segelfartyg nu i modern tid.
När jag arbetade på Götaverken Arendal under 1980-talet såg jag detta och det gjordes några pilotprojekt redan då på större fartyg. så att det inte finns på de flesta fartyg nu måste anses som att det inte är så mycket att hurra för. det är troligtvis svårt att få en brake-even för kostnaderna när man ändå måste ha (precis som med vindkraften) reservkraft från förbränningsmotorer upp till 100%.