Varje vindkraftverk, vindturbin, kräver en plats runt fundamentet med plats för ett par servicebilar samt en väg för tillträde
Vägen måste göra det möjligt att transportera vingar, som kan var 107 meter långa. Dess bärighet måste vara tillräcklig för ett maskinhus på flera hundra ton.
+ – + – + – +
2020-10-15 Norra Skåne: Vindkraften är inget vettigt val
Ernst Herslow, Hästveda
I en ledare 9 oktober vill skribenten att de som röstade om vindkraftsutbyggnad på Ripfjället i Dalarna (som nejsidan lyckligtvis vann) borde ställts inför alternativ till vindmöllorna. Ledarens formulering är grovt vilseledande när skribenten låter påskina att det finns ett val mellan vind å ena sidan och vatten-, kärn- eller fossilkraft å den andra.
Eftersom vindmöllorna har en naturligt inbyggd opålitlighet (ingen el levereras när det inte blåser lagom mycket) måste det för varje installerad kilowatt vindel finnas motsvarande baskraft i form av stabil vatten-, fossil- eller kärnkraft som kan leverera året om oberoende av vädret.
Denna nödvändighet visades nyligen, då oljekraftverket i Karlshamn fick sparkas igång för att mitt i sommaren rädda elförsörjningen till skåningarna när det inte blåste tillräckligt och kärnkraften var reducerad på grund av normalt underhåll. Som en följd tvingades Svenska Kraftnät säkra leveranser från det nedläggningshotade Ringhals 1 under drygt två månader.
Därmed undvek man att behöva stänga av elabonnenter på grund av kraftbrist och instabilitet i elnätet. En pedagogisk fördjupning av orsakerna till vårt havererade energisystem ges av Elsa Widding på Youtube och i fredagsintervjun i Kvartal.se.
Trots sommarens nödläge kommer Ringhals 1 att av politiska skäl tvingas lägga ner nästa år.
All denna stollighet och oerhörda kapitalförstöring motiveras av en klimatalarmism som baseras på falsifierade hypoteser om människans påverkan på klimatet.
När ska vansinnet upphöra?
När ska politikerna ta sitt ansvar och istället för att yla med vargarna basera energipolitiken på fakta och vetenskap?
+ – + – + – +
by
Bill Gates har fattat innebörden av ordet vettlös:
https://youtu.be/9xe3BWPsBTU
Roggan.
I ett dokument från Energimyndigheten “Återbruk och återvinning av vindkraftverk” så framgår det att man egentligen inte vet hur vindsnurrorna skall hanteras efter uppnådd livstid. Man “har ingen erfarenhet” står det. Märkligt att lägga ner en massa miljarder på något som man sedan inte har någon riktig plan på hur det skall hanteras.
Roggan.
Det är från samstämmiga uppgifter från flera personer som bygger och gjuter fundamenten.
Om det är betongen eller de, av metall,ingjuta infästningarna som utmattas, vet jag inte
LasseP
Är liksom dig inte inte särskilt förtjust i vindkraft. Men vad baserar du ditt argument på att betongfundamentet till snurrorna blir utmattade. Har lite svårt att sätta tilltro till detta. Jämför med en bro med 10 000 tals fordonsrörelser per dygn, typ Essingeleden. Den fungerar trots sina 40 år, troligen längre.
Vindsnurrorna är väl ett av de mest ogenomtänkta politiska beslut som tagits i modern tid.
En vacker och solig dag i mitten av Februari då behovet av energi kanske är som störst, vad gör det som regel inte då? Blåser!
Kostnaden för dessa snurror då? Kommer förmodligen aldrig att bära sina egna kostnader.
Livslängden? Ja..åt h-vete för kort.
Kan man inte bara ersätta själva generatorn då, när livslängden tagit ut sin rätt. vägar, torn och eldistribution finns ju redan.
Nä…här kommer problemet, det är inte generatorn det hänger på, utan på att betongfundamentet blir utmattat och då måste hela skiten monteras ner, fraktas till ett upplag under tiden då platsen för snurran är för liten för att fungera som upplag samtidigt som man demonterar fundamentet för ersätta dem med ett nytt.
Sedan så är det inte säkert att arrendeavtalen förnyas vid avtalets slut och då skall allt återställas och snurrorna destruera och det kan tydligen bara ske i Polen som det ser ut nu.
Med vad skall snurrorna ersättas med då dom är förbrukade?
Om det har jag inte hört ett knyst. Har någon av er läsare gjort det?
# Ingvar
Håller helt med. En el-leverantör måste ta på sig ett 24/7 åtagande. Det är ju absurt att ha leverantörer som levererar slumpmässigt. Dessutom att köparen är tvungen att köpa när den slumpmässiga leveransen sker. Det finns ju ingen annan bransch där man accepterar det.
Om man införde det kravet (som är väldigt rimligt) så skulle vindsnurrorna försvinna omedelbart. Ingen skulle vilja ha dem.
Man skulle kunna säga, om energitillgången och leveranssäkerheten, att Regeringen med samarbetspartier lämnat den ”vind för våg” för att lösa ”klimatkrisen” och det fiktiva koldioxidproblemet. Dessa baserar all sin ”klimatkunskap” på den klimatreligiösa bibeln med ”översteprästen” António Guterres i spetsen.
De förfaller vara lika ”välinformerade” som prästerskapet, med påven i spetsen, var på 1600-talet, när de brände häxor för att de förorsakat det då kalla klimatet.
Det blir ingen ordning på el-eländet förrän man börjar ställa krav på att de som levererar el enbart när det blåser också får ta ansvar för elförsörjningen när det är vindstilla eller nästan vindstilla. Någon slags koncession torde vara nödvändig.
Det känns lite som när en alkoholist måste slå i botten med ingen annan utväg för sin överlevnad att vända sig till AA.
Först när katastrofen med ingen energiförsörjning är ett faktum, kommer politikerna att jobba på ursäkterna för att ta upp kärnkraft (o i viss mån fossilförbränning) för att lösa landets elförsörjning igen. Jag skulle inte bli förvånad om vi åter får höra ursäkten “Vi såg det inte komma”.
BjörnS