Professor Wibjörn Karlén: Växthuseffekten är en myt

Jönköpings-Posten rapporterar från ett föredrag i Gränna 2008-11-07

Detta är ett bländande exempel på “klimatforskningens” ovetenskapliga och rent oheder-liga agerande. Inbjudna forskare har vägrat att delta i en debatt med “klimatskeptikern” Wibjörn Karlén. Han var en av pionjärerna inom klimatforskningen och har mer än 50 års erfarenhet därav. Han följde utvecklingen vid väderstationer runt hela världen och samlade deras data i sin dator. Så kunde han 2013 avslöja NASA/GISS med förfalskning av historiska uppgifter om temperaturer.

Denna artikel har sedan helt nonchalerats. Vi märker idag hur denna attityd fortsätter. Invändningar mot IPCC:s hypotes, en gissning, bemöts aldrig av dem som anser sig vara kunniga.

Denna nonchalans mot presenterade fakta av en forskare erkänd för mångårig gärning är en skandal av historiska mått, vetenskapligt, politiskt, medialt och samhälleligt.

Rapportens renskrivna text nedan:

+ – + – + – +

Han har fått sin bil sönderslagen.

Han har nekats vara med i debatter om klimatet

Dessutom vill inte meteorologen Per Holmberg, som är en av de ivrigaste förespråkarna i Sverige för växthuseffekten, möta honom i debatt.

Det handlar om professorn och klimatforskaren Wibjörn Karlén vid Uppsala Universitet som trakasseras för sin uppfattning att IPCC, FN:s klimatpanel, har fel i växthusfrågan.

  • Det finns ingen anledning ayt oroa sig för att klimatförändringar kommer att vålla katastrofer, säger Karlén.
  • Det finns större anledning att oroa sig för varför FN påstår något som är falskt. Faktum är att det var mycket varmare på 1930-talet än vad det är idag. Forskare påstår att glaciärer smälter, när de i själva verket växer till, att isbjörnarna är hotade, det finns idag en stam på 25.000 isbjörnar; för några år sedan fanns bara 5.000. Vi har gått på världens största bluff, att koldioxidutsläpp påverkar klimatet, säger Wibjörn Karlén.

Inga djupare analyser

Han föreläste om klimatförändringar under de senaste 10.000 åren på Grenna kulturgård på onsdagskvällen. Man arrangerar under den här veckan klimatdagar där.

  • De flesta som ställer upp på växthusteorin gör det utan att göra några djupare analyser. Alarmisterna bortser från fakta som visar på en helt annan bild. Vad vi ser är naturliga och långsiktiga upp- och nergångar i temperaturen, säger Wibjörn Karlén.

Naturliga variationer

Han påvisar att klimatförändringar historiskt sett är mycket vanliga. Klimatet förändrades kraftigt även under perioder i historien när det inte fanns några människor som kunde påverka klimatet.

Den uppvärmning vi ser nu, menar Wibjörn Karlén och andra kritiska forskare, är ett uttryck för klimatets naturliga variationer: Människans utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser påverkar inte mycket, menar han.

  • De flesta som anammat växthuseffekten hänvisar till statistik från FN-organet IPCC, men de kan inte hantera data.
  • Den som kan hantera alla vetenskapligt tillgängliga data av mätningar gjorda av forskare över hel världen, ser att de inte visar några förändringar som ger växthus-effekt. De visar på att vi alltid haft klimatförändringar genom årtusenden. Det är också många erkända forskare som hoppat av för att IPCC bortser från de faktiska förhållandena, säger Karlén.

En falsk bild

  • Politikerna styr och presenterar en falsk bild och samtidigt skrämmer upp människor. Koldioxidutsläpp har alltid funnits, säger Wibjörn Karlén.

Så korna kan fortsätta att släppa väder som de alltid gjort och släppa ut koldioxid, undrade Inger Andersson.

  • Ja då, men vi har ett annat problem. Det börjar bli så mycket folk att korna snart inte får plats.
  • Det är något man kan jobba med i stället, för att hindra den globala förändringen, när vi endast har en höjning med en hundradels grad per år, säger Wibjörn Karlén.

Den oroande kalvningen i Arktis, som man visat i tv på sistone och påstår beror på växthuseffekten, har inget med klimatet att göra, anser han.

  • Det kalvar alltid sommartid. Faktum är att sedan 1998 har temperaturen i stället börjat gå ner och det blir kallare, säger Wibjörn Karlén.

Lugna

Det finns enligt professor Wibjörn Karlén ingen anledning att oroa sig över påstådda klimatförändringar. “Växthuseffekten är en myt”, säger Karlén.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Professor Wibjörn Karlén: Växthuseffekten är en myt

  1. “Ja då, men vi har ett annat problem. Det börjar bli så mycket folk att korna snart inte får plats.”

    Tack, jag har väntat länge på att någon ska ta bladet från munnen och öppet uttala det största miljöhotet. Befolkningsexplosionen måste hejdas. Under 1900-talets första hälft minskade storleken på familjerna i Sverige radikalt. Om det hände kan det ske på andra platser med rätt förutsättningar. Det är också lite intressant att det verkar samma slags människor som säger att klimatet är vår tids viktigaste fråga och samtidigt totalt blundar för den påverkan som invandringen från utomeuropeiska länder har när det gäller energikonsumtionen i Sverige och globalt.

  2. Till skillnad mot vad som sägs i svensk och amerikansk vänstermedia är president Trump garanten för demokrati, yttrandefriheten, människans frihet, människorna, den ekonomiska utvecklingen och den seriösa vetenskapen.
    En röst på Biden är en röst för korruption, klimathotssekten, the Deep State, antidemokratiska krafter, arbetslöshet och för globalisterna.
    Valet borde vara enkelt.

  3. Thoralf Alfsson skriver idag på sin blogg med rubriken ”VAR ÄR KLIMATKRISEN?”
    Han skriver: ”Jag lyssnade idag på det senaste programmet av Sveriges Radios Klotet. Det hade rubriken ”Ödesval för klimatet”. Det handlade givetvis om presidentvalet i USA. Biden framställdes som den gode och Trump som den onde. En lång rad av röster fick ge uttryck för sitt stöd för Biden både journalister och forskare i Sverige och från USA. Inte en enda röst gav sitt stöd för Donald Trump!
    Jag anser att ett program som är så vinklat är ett brott mot det sändningstillstånd som public service skall följa och borde anmälas till Granskningsnämnden. Inte bara vinklingen utan att det även framfördes rena fake news.”
    Syftet med Granskningsnämnden är att ge sken av demokrati. Jag lyssnade nästan en minut på programmet innan jag stängde av. En obehaglig upplevelse!

  4. Petter Wulff

    I mina länkar finns bevisen hur NOAA och NASA ändrat på temperaturdata. Titta på dessa länkar och kommentera gärna vad som är fel i Tony Hellers resonemang.

  5. Vlad T
    Tvärt om.
    PW är en behållning på en sida som denna. Han redovisar öppet hur andra sidan tänker.
    Att 1930 talet var varmt vet vi inte bara genom att flera rekordnoteringar i Sverige gjordes då utan främst från USAs alla mätstationer.
    Att mätdata manipuleras vet vi genom Tony Hellers arbeten.
    Om det är motiverat eller ej kan man ju alltid diskutera .
    Men nog är det konstigt att de justerades med en faktor som följde CO2 halten.

    Mailen som läckte 2010 är också graverande: ” We still have the blob ..”

    Sen är det kul när JamesHansen tweetar:”Aerosol changes are probably an important climate forcing now, but who knows? We just guess and debate”
    https://twitter.com/drjamesehansen/status/1317093460529348609

  6. Jag har tidigare uttryckt hur man borde hantera faktaresistenta haverister som PW på den här bloggen men moderatorn plockar bort mina inlägg och ger mig förmaningar om att jag inte får vara stygg mot PW då han tydligen fyller ett syfte genom att ständigt trampa i klaveret. Hur länge skall ni andra hålla på att käbbla med denne man? Det leder ingenvart.

  7. Björn: Karléns inlägg från 2016 är en anklagelse om att ändrade temperaturdata innebär fusk. Så enkelt är det inte. Data kan ändras för att man funnit att mätförutsättningarna varit felaktiga. Om Karlén inte vill diskutera möjligheten att temperaturerna blivit ändrade av sådana skäl, så är hans kritik en ogrundad hypotes.

    Angående det globala klimatet: Mauna Loa-mätningarnas årliga pendling i CO2-nivåer brukar förklaras med vegetationscykeln på norra halvklotet. Alternativt har det kopplats till termiska avgasningens årstidsberoende på södra halvklotet. Båda alternativen pekar mot atmosfärsförhållanden på en plats påverkas av vad som sker på helt andra delar av jorden; och på att atmosfären är ett globalt system.

  8. Petter Wulff, den bild som Gösta Petterson valt att lägga ut på sid 13 i den engelska upplagan av FALSE ALARM 2020 är hans val. Jag håller med Wibjörn Karlén, som menar att det är löjligt att tala om ett globalt klimat. Klimatet på Antarktis och Sahara är extremt olika. Frågan handlar snarare om vad som påverkar klimatet, har CO2 en mätbar effekt? Vem har beviset?

  9. Petter Wulff, den desperata klimathysterikern! Man tar sig för pannan mot en del människors faktaresidens men är man miljöpartist så saknar man analytisk förmåga vilket bevisas gång efter gång! Undrar hur många som verkligen röstade på detta idiotparti i senaste valet? Eller var det bara valfusk som gjorde att de hängde kvar?

  10. Björn: Så du misstror även Gösta Pettersson? Märkligt.

  11. Frestad att hålla med Petter Wulff. NASA visar faktiskt att avsmältningen i Arktis och Antarktis är alarmerande: https://climate.nasa.gov/. Om jag räknar rätt innebär det att Grönlands inlandsis kommer att vara helt försvunnen om drygt 10 000 år och att Antarktis kommer att vara helt isfritt om ca 95 000 år (givet dagens avsmältningstakt).

    Time to panic!

  12. Petter Wulf Såg Du inte den röda länken ovan ”2012 avslöja NASA/GISS med förfalskning”? https://klimatsans.com/2016/03/12/fusk-med-temperaturdata/
    Studera grafen!
    Nu ser alla fram emot att Du lägger fram bevisen för växthuseffekten orsakad av CO2.
    Jag har letat efter beviset i två år utan att hitta något. Hur stor är den? 4 % eller 100%?

  13. Påståendet att det var mycket varmare än nu på 1930-talet stämmer inte med mätdata. Se t.ex. Gösta Petterssons “Falskt alarm” (2019, s 70). Påståendet om glaciärerna stämmer också dåligt med mätdata. Trenden under 2000-talet är en tydlig avsmältning både på Grönland och Antarktis (https://climate.nasa.gov/ ).

    Om Karlén vill göra växthuseffekten till en myt behöver han helt annat underlag.

  14. Det är en välsignelse att Wibjörn Karlén, professor em i fysisk geografi vid Stockholms Universitet hann verka innan TRON tog över VETENSKAPEN på anstalten. Jag har svårt att föreställa mig att Wibjörn Karlén skulle hålla kursen
    ”Att motverka klimatförändringen”.
    Alla alarmister borde titta på Wibjörn Karléns presentation från 2017. https://youtu.be/hJh-i1xgX6g

  15. Jättebra att sådana vetenskapliga sanninagar kommer fram i ljuset – som undantag till de domirande medias falska bild.

Comments are closed.