Figur 1. Namibia gränsar till Sydafrika i söder och Angola i norr
Under 1800-talet fann tyskar diamanter längs kusten och etablerade en koloni, som 1884 fick officiellt beskydd av Tyskland. 1915 ockuperades kolonin av Sydafrika, som senare fick ansvar för dess förvaltning av Nationernas förbund. Efter några års strider nådde landet självständighet 1990.
Figur 2. Delar av landet är ett ökenlandskap
Landet har en öken i väster längs kusten och en i öster i grannlandet Botswana, Kalahari.
I samband med Vattenfalls nedstängning av kolkraftverket Moorburg vid Hamburg har förslag rests att ersätta kolet med träflis från Namibia, något som stadens miljökontor nu skall utvärdera. Man kan ana något av den verklighetsflykt som stadens “gröna” ägnat sig åt under ett decennium av politiska krumbukter, för att fördyra bygget av Moorburg och göra det olönsamt. Transporten från Namibia går inte riktigt runt halva jordklotet men inte så långt ifrån. Har man valt Namibia för att EU driver ett projekt för träflis där ?
Tege Tornvall reagerade på förslaget:
Träflis från skogfattigt ökenland kan rädda Vattenfalls kolkraftverk
Vattenfall skall stänga sitt nya kolkraftverk i Moorburg utanför Hamburg. I alla fall för drift med kol. I stället kan verket komma att drivas med träflis, importerat per båt från det skogfattiga ökenlandet Namibia vid Afrikas sydvästra kust.
Landet hör till världens fattigaste med boskapsskötsel, fiske och gruvdrift (bl. a. uran) som främsta näringar. På en yta nästan dubbelt så stor som Sveriges bor bara 2,5 miljoner invånare.
Norra halvan är främst regnfattig buskstäpp med få träd. Nu skall Namibia med kraftfullt EU-stöd satsa på biokraft med buskar som råvara. Ett lokalt kraftbolag skall bygga ett kraftverk med 20 MW effekt (megawatt), drivet med biomassa.
Det är ett led i EU:s försök att minska tillskott av koldioxid till atmosfären och minska behovet av kolbaserade bränslen både i EU och på andra håll. Buskarna skall bli träflis, som både skall driva det nya kraftverket och exporteras.
En del skulle kunna ersätta kol i Vattenfalls kraftverk i Moorburg. Detta är med 1.600 MW effekt 80 gånger större än Namibias planerade nya verk. Med kol som bränsle kan Moorburg producera hela 14 TWh (terrawattimmar) elektrictet per år – 8-9 procent av Sveriges totala elproduktion.
Enorma mängder träflis lär behövas – mer än Namibia kan få fram och i konkurrens med vad Namibias växande men fattiga befolkning behöver.
Tege Tornvall
+ – + – + – +
Hur är det med miljötänket ? Behöver man inte fler träd i torrt klimat ?
+ – + – + – +
by
Låter mer som en rovdrift av en fattig nations tillgångar. Kolonialismen är inte död, den har bara bytt färg.
Tyskarna importerar rysk gas. Varför inte välja rysk träflis för att öka beroendet av Ryssland?