Ringhals reaktor R2 stängdes vid nyår och R1 skall stängas vid kommande nyår. Sedan återstår R3.
Denna blogg har varit igång sedan 2014-01-03. Det förfärande, eller kanske uppmuntrande, är att många av de gamla posterna fortfarande är toppaktuella. Då “återvinning” blivit “på modet”, lägger jag ut några av de gamla posterna igen. Här en post från 2018-11-22:
+ – + – + – +
Elleverantören Vindfall inleder ett meddelande till sina kunder så här:
Bästa kund!
Vi kommer under vintern att få problem att leverera el. Vi tvingas därför att indela våra kunder i två kategorier: Grupp S, som väljer alternativet Strömavbrott, respektive Grupp E, som väljer Elavbrott.
Till Grupp S levererar vi ström i möjligaste mån, men strömavbrott kan förekomma.
Grupp E kommer att få förslag, där vi anger vilka tider de kan räkna med elleveranser. För andra tider levererar vi i mån av tillgång.
Bakgrunden är följande: Miljöpartiet har i alla år motarbetat kärnkraften, som är den mest ekonomiska och miljömässiga producenten av el. Detta har de gjort för att skydda leverantörerna av vind- och solkraft, som inte är hållbara alternativ. Dessas el produceras inte där den behövs, utan där det råkar blåsa och av många små enheter, vilket kräver stora investeringar i elnäten. Nu börjar också fler och fler rapporter dyka upp om hälsofarorna för människor i vindkraftverkens närmiljö, vilket ytterligare gör framtida leveranser mer osäkra.
Så skriver naturligtvis inte ett verkligt företag, eftersom den politiska reaktionen från politikerna och MP-vänliga media skulle bli massiv. Men olika myndigheter och näringslivet har allt intensivare börjat att larma om problemen.
Svenska Kraftnät, ansvarig myndighet för att hålla elsystemet i balans, ser en hotande el- och effektbrist närma sig. Kapacitetsbristen i landets elnät på många håll är påtaglig. Kommuner och regioner tvingas tacka nej till nyetableringar och många tusen nya jobb. Kollektivtrafiken drabbas också, t ex när Trafikverket i Malmö bad om mer kapacitet, för att kunna utöka tågtrafiken i regionen, så var Eon tvungna att säga till dem, att man inte hade den kapaciteten just då. Tillståndsprocesserna för att bygga nya ledningar måste gå snabbare. Det finns exempel på att det tagit 15 år, för att få tillstånd för en regionledning. Det ökande antalet el- och laddhybridfordon ställer också ökade krav på elnäten och på tillgången på effekt.
Att allt detta blivit aktuellt just nu orsakas av att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 kommer att stängas under 2019 och 2020. Det är stora volymer planerbar kraft, som faller bort i systemet. Samtidigt är den nya elproduktion som byggs i Sverige främst vindkraft, som inte går att planera. Om näringslivets behov av nyanslutningar inte möts kan det leda till en samhällsekonomisk kostnad om 150 miljarder om året fram till 2030 enligt en rapport, som Energiföretagen låtit konsultföretaget Pöyry ta fram.
Nu får du fundera på vilken sorts avbrott du föredrar.
UU
+ – + – + – +
by
Bäste Rolf !
Skäll inte på politikerna. Ansvaret ligger hos väljarna. De har fått de politiker de röstat på.
De har röstat som de trott vara rätt, eftersom media samfälligt lurat och bedragit dem med falska berättelser om verkligheten.
Vi som förstått måste inse att det är värt mycket pengar att informera väljarna om klimatets sanningar. Det kan vi göra med annonser. Debattartiklar och insändare får vi inte in i spalterna. Våra bloggar besöks mest av dem som redan har förstått, men de är för fåtaliga i “allmänna opinionen”.
Kan du skramla ihop 100.000:-, så kan jag göra en annons. Med den kan vi kanske nå ett fortsatt flöde av pengar till upplysning.
Det är på dig och mig det hänger ! ! !
Smarta elnät, som var populärt för några år sedan, anpassar man efterfrågan till elproduktionen. Med smarta elmätare, som är på gång, kan leverantören koppla bort abonnenter så att efterfrågan anpassas till elproduktionen.
God Jul
Vinden slutade vi använda som kraftkälla när bättre och planerbara alternativ erbjöds – till lands och till sjöss.
Men har Ni lagt märke till en språklig finess som avslöjar en eaxakthet i det fenomen man beskriver. Man malde säd – inte med vindkvarnar utan med väderkvarnar. I Sverige har vi alltid varit medvetna om naturens utmaningar. För att kvarnarna skulle fungera krävdes inte bara vind eftersom den inte var tillgänglig hela tiden. Man var beroende av vädret – att det inte var vindstilla, men inte heller storm.
Tänk om vår PK-maffia hade tagit till sig denna insikt så skulle det aldrig ha kommit på fråga med dessa enorma satsningar på vindkraft som vi får betala de fulla kostnaderna för trots att de har en tillgänglighet på i bästa fall 10-20%. Dessutom när det blåser måste vi betala för att priserna är så låga att inte bara vindkraften utan även de pålitliga kraftkällorna går med förlust. De ökade reglerkraven på vattenkraften – med många stopp och starter – ökar drastiskt förslitningen av all utrustning. Felallokeeringen slutar inte med det. Vi har fått en enorm regional obalans i vårt elsystem som kommer att kräva mycket stora investeringar i ledningskapacitet. För att inte tala om de fantasiprojekt som slopandet av kol i metalluriska processer och utbyggnaden av eldrift i transportsektorn utgör.
När skall våra politiker skaffa sig sans o vett? Folket måste resa sig!