Kina koloniserar nu Afrika

Figur 1. En uppskattning av antalet människor som saknar el i Afrikas länder gjord av National Geographic 2018

Det gäller många: Nigeria 93 miljoner, Etiopien 70, Kongo 60, Tanzania 36, Kenya 35, Uganda 31 mio. Notera att den mörkaste färgen visar att mer än 75 % av befolkningen saknar el.

Världens fattigaste och mest efterblivna region

Sub-Saharan Africa, SSA, är världens fattigaste och mest efterblivna region enligt Duggan Flanakin nätsidan CFACT.org. Han är verksam i “the Committee For A Constructive Tomorrow” i Texas.

Fattigdomen är utbredd och djup trots stora fyndigheter av mineraler och även av olja. Afrika MÅSTE industrialiseras för att övervinna fattigdomen, och avskräcka terrorismen samt bekämpa klimatförändringarna förklarar han. (Han har kanske inte insett att klimatkrisen är en bluff).

För det krävs billig och pålitlig el. Han poängterar att “Västerlandet” insisterar på U-hjälp i form av “förnybar” energi, som är väderberoende och därmed opålitlig, samt kräver mycket kapital per levererad effekt. Därmed gör man bort sina chanser att etablera kontakter och vinna inflytande.

Kina vinner inflytande genom att erbjuda kraftverk för kol, vilka ger billig och pålitlig el. En viktig faktor är att där behövs utbildad personal på få ställen, där kunnigt stöd också kan organiseras.

Vindkraftverken kräver också utbildad personal, men på många ställen för den effekt som motsvaras av ETT kolkraftverk. Resultatet blir troligen att utbildningen felar ibland, så att större haverier inträffar. Förutom kunnande krävs då också synnerligen specialiserad utrustning för att kunna arbeta med tunga lyft på mer än hundra meters höjd.

Sannolikt kommer många vindkraftverk att stå som tysta monument över en vettlös politik. Det gäller många av de stora projekt för U-hjälp “Västerlandet” finansierat, mastodontprojektet Bai Bang i saligt minne.

Världsbanken satsar 35 % av pengarna på klimatet

I en post för ett år sedan noterade jag att den tidigare ordföranden Jim Yong Kim hastigt lämnat efter protester från flera U-länder mot hans politik att prioritera “klimat” framför “fattigdom”, det som varit bankens ursprungliga uppdrag. Den nye ordföranden skulle utses av Trumps administration, vilket jag väntade skulle återställa fattigdomsbekämpning som primärt mål.

Den nye ordföranden, David R. Malpass, är amerikan, men styrelsen har återfört klimatet som primärt mål. Under 2020 har banken deltagit i finansieringen av 20 klimatprojekt i 11 länder, ex.vis:

  • Sex solcellsparker i Egypten.
  • Två i Senegal.
  • Två i Sydafrika.
  • Två vindparker i Sydafrika.
  • En i Djibouti.
  • Västafrikas största vindpark med 46 möllor i Senegal.

Kina bygger och finansierar hundratalet kolkraftverk

GlobalData är ett stort konsultbolag, som samlar och sammanställer data från hela världen. De har följt 242 kraftprojekt i Afrika för vilka kontrakt är klara. Kinesiska företag är huvudentreprenörer för 63 av dem. Där ingår projekten för mer än 50 % av vattenkraftens tillkommande effekt.

GlobalData

Figur 2. Kinas andel av effekten i nya kraftstationer, MW

De svara markeringarna torde betyda västerländska entreprenörer, vilket bör innebära att Kinas dominans begränsas till en del av staterna.

Där förekommer dock att Kina finansierar och äger kraftverken samt stamledningarna med ensamrätt att leverera el. Det ger säkra inkomster för framtiden och mycket stor makt. Kina kan mer eller mindre klart bestämma vilka företag som får etablera sig.

De är vad Flanakin menar med “kolonisering”.

Vilka länder detta gäller för vet jag ännu inte.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Kina koloniserar nu Afrika

  1. Jag tror inte att det utbildas så värst många afrikaner. Kineserna skickar med eget kompetent folk som sköter hela skiten från konstruktion till byggnation till drift av kolkraftverken. Att lita till lokalbefolkningen fungerar inte då de kommer och går som de vill. Ett bröllop i släkten medför till exempel att operatör X utan att meddela någon inte dyker upp till sitt skift. Kina har fattat att bistånd till efterblivna kulturer måste vara i form av konkreta nyttigheter och inte i form av in-östa pengar utan minsta kontroll, det som SIDA sysslar med. Samtidigt har Kina ett stort hämndbegär för det i deras tycke förlorade århundradet 1900-talet så det vore lämpligt att västvärlden slutade med klimatteoretiskt nonsens och istället tog upp striden på allvar med Kina om vilken ideologi som skall vara ledande i framtiden.

  2. Ett av de värsta hälsoproblemen är de luftföroreningar som skapas vid matlagning över öppen eld inomhus. Då blir det en förbättring även med elspisar som får sin el från orenade kolkraftverk. Fast så dyrt är det inte att rena avgaserna från det som verkligen är farligt (vilket INTE inkluderar koldioxid). Även fattiga länder i Afrika borde klara det, särskilt om Kina står för finansieringen.

Comments are closed.