Världsbanken skippar olönsamt ”förnybart”

The World Bank Group President sedan 2012, Jim Yong Kim, har plötsligt meddelat att han avgår den 1 februari 

Han gjorde sig känd 2012 med skarpa varningar för en framtid, som kunde bli 4 grader varmare, något som en bank ju inte har någon expertis för att bedöma. Han har sedan prioriterat satsningar mot klimatförändringar före fattiga länders behov av pålitlig el, i synnerhet kolkraft.

Bankens uppgift är att bidra till att avhjälpa fattigdomen i världen. Den har bidragit till satsningar på infrastruktur, som varit för stora för enskilda U-länder, och även på aktioner mot epidemier och svält.

Under ett toppmöte i oktober cirkulerades en rapport med titeln ”The Anti-Development Bank” med syfte på Kims satsningar på nyckfull sol- och vindkraft istället för pålitlig kolkraft. Länder som Nigeria, Zimbabwe och Indien förklarade att den politiken gjorde lite för att lyfta folk ur fattigdom. De pekade på Kims upprepade förkastande av de egna experternas kostnads-nytto-kalkyler, som alltid visade överlägsen lönsamhet för kolkraft.

En bidragande faktor i konflikten är förstås den satsning på att återupprätta kolkraft som Trumps administration genomför.

Då USA står för det mesta av finansieringen, blir det Trump som kommer att utse Kims efterträdare.

Detta torde betyda att luften går ur en mängd projekt för ”förnybart”. Hela världen utanför EU och USA satsar på utbyggnad av kolkraft, se posten ”Omvärlden tror inte på klimathotet”.

Bluffen om ”klimathotet” håller på att spricka !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather