Tysklands elförbrukning och sol-el den 1:e till 9:e januari i år
Den övre kurvan visar totala elförbrukningen, som nådde 75 GW den 4:e och 5:e januari. De små gula pucklarna nertill visar effekten från solceller. Dessa har en total märkeffekt på c:a 50 GW, men i januari ger de så lite att det saknar praktiskt värde. Det är den tid på året då störst kapacitet behövs. Investeringarna i solceller minskar inte behovet av investeringar i andra, planerbara kraftslag.
Peter tipsade om en sida, som visade att Tyskland är på väg till black-out då och då, allt eftersom de stänger sina kolkraftverk. En sådan skulle inträffat den första veckan detta år, då kolkraften fick ta den huvudsakliga lasten. Ett stort antal kolkraftverk skall tas ur drift de kommande två åren.
Jag fann grafen ovan mycket illustrativ beträffande sol-elens otillräcklighet. Tyskland har installerat mycket stora arealer med solceller. Dess statistik är därför mer talande än den från Sverige. Där står Solen c:a 10 grader högre på himmelen än här. Ändå ger sol-elen i praktiken ingenting i januari.
Solcellerna fungerar som parasiter på elmarknaden
Förr hade vi i Sverige tillräcklig kapacitet för att tillgodose den svenska marknaden med tillförlitlig el. Med subventioner har olönsamma paneler med solceller pressats ut på marknaden. All deras produktion levererades tidigare av de tillförlitliga kraftslagen, vatten- och kärnkraft. Dessa får alltså sälja mindre med mindre intäkter. Den intermittenta sol-elen parasiterar således på den tillförlitliga elen.
Under sommaren genererar solpanelerna betydande effekter mitt på dagen. Det är överflödig el, eftersom tillräcklig kapacitet fanns innan. Sedan de installerats har de inga kostnader för bränsle, varför de kan producera till mycket lågt pris. På hela marknaden pressas elpriset ner. Det gör de tillförlitliga kraftslagen så olönsamma att några kraftverk tagits ur drift, Ringhals R1 och R2.
Det är en avsedd följd från Miljöpartiets sida.
Det är ren galenskap, idioti, dumhet
På en av världens mest välfungerande elmarknader har politikerna pressat ut intermittent och olönsam vindkraft och solkraft med hjälp av omfattande subventioner. Följderna har delvis varit avsiktliga från politikerna och delvis överraskat dem.
- Självklart har överkapaciteten lett till att pålitlig kärnkraft blivit olönsam, särskilt som krav på ökade säkerhetsåtgärder samtidigt ställts.
- Miljöpartiet har avsiktligt drivit fram förtida nedläggning av kärnkraft, fast den kraftformen under 50 år visat sig vara den överlägset säkraste. T.o.m. vattenkraft vållar fler dödsfall. Häromåret omkom över 1.000 personer då en damm brast i Brasilien.
- Produktionen från de intermittenta kraftslagen har varit överflödig och därför exporterats till ex.vis Danmark och Tyskland. Det betyder att våra subventioner har huvudsakligen skickats utomlands. Jag vet inga väljare som godkänt det sättet att använda deras pengar.
- Politikerna har tidigt fått veta att det samtidigt kan vara mörkt och vindstilla, vilket betyder att de subventionerade kraftslagen inte levererar ström. De tycks ha blivit överraskade av att varningarna visat sig sanna. Dagens planer gör en black-out i Skåne närmast oundviklig.
- Grundlagen stipulerar att medborgaren är skyddad till liv och egendom, d.v.s. staten skyddar mot personrån. Det kan då inte vara acceptabelt att staten systematiskt ruinerar somliga medborgare som äger kärnkraftverk.
Men vår nuvarande regering bryter mot grundlagens anda på flera sätt. Det motiverar man med att det är nödvändigt för att “rädda klimatet”, något som de inte vidtagit de allra enklaste åtgärder för att kolla om det behövs: Lyssna på båda sidor om klimatets vetenskap.
“Klimatpolitiken” är ren och skär galenskap !
+ – + – + – +
by
Minns inte, men det var nog ingen stor dammolycka. Möjligen 2018 i Laos med 158 döda.
En stor olycka var däremot Banqiao år 1975. 85 000 kineser dödade direkt och man uppskattar totala antalet döda till 230 000. Inget land har i närheten så många kraftverksdammar som Kina. I ett så tätbefolkat land blir konsekvenserna omfattande. Kina släppte inte ut information om den fulla omfattningen förrän 14 år senare.
Tack för påpekandet !
Minns du vilken vattenkraftdamm som brast häromåret ?
Serverhallarnas lokalisering till Sverige har nog styrts mer av FRA-lagen än av subventionerad el, det är i alla fall vad jag befarar.
Sture – en detalj. Dammen som brast i Brasilien med 1000 döda var en gruvdamm, inte en vattenkraftsdamm.
Jonas – Världsproduktionen av Tellur är endast 400 ton. Av det produceras 10 % i Sverige som därmed är näst störst i världen. Endast Ryssland är marginellt större.
Lite OT kanske men solceller bygger på att man använder Indium och Tellur.
Dels är det sällsynta metaller, men också att framställningen är tveksam ur miljösynpunkt.
Som vanligt tycker jag det saknas helhetsperspektiv på den “nya tekniken”. Att den är “miljövänlig” i Sverige betyder inte att den är “miljövänlig” globalt
Alarmister verkar blunda för det som sker utanför Sveriges gränser.
Såg ett inslag i TV för ett par år sen. Priserna hade gått ner på solceller och det byggs solcellsparker i öknen. Men tittar man på den enorma yta de upptar och ändå den relativt låga effekt de lämnar så är det inte ens en droppe i havet. För en politiker utbildad på nån humanistisk linje så kan det verka som att tekniken finns det är bara viljan att ställa om som saknas. Enligt en undersökning är det bara fem procent av politikerna i riksdagen som har naturvetenskaplig eller teknisk utbildning. Det kan vara orsaken till den verklighetsfrämmande energipolitiken.
Är du nöjd med att vara utan el en vecka i januari ? ?
Om inte, vilka vill du då skall leverera elen ?
Vilket pris behöver dom då ta ut under den vecka de får sälja något ? För att gå runt ekonomiskt.
Hur skall du övertala någon att investera i ett kraftverk, som får intäkter bara en eller två veckor på året ?
De solfattiga första tio dagarna av året är förmodligen en dålig värdemätare på vad solkraften kan ge. Januari uppges normalt ha 2 soltimmar per dag i Tyskland (https://www.mittresvader.se/l/vadret-tyskland-temperatur-klimat.php). Det är en rimligare utgångspunkt för att bedöma den nya teknikens potential.
Förutom ansökningarna på 2.015 MW till Svenska Kraftnät har de redan beviljat 1.322 MW. Eftersom dom alltid är i drift blir deras förbrukning ca 17,7 + 11,6 TWh eller totalt 29,3 TWh/år. Senaste redovisningen som finns offentligt från SCB rör 2019, då Vindkraften totalt levererade 19,847 TWh. Så förbrukningen blir nästan 150 % av dåvarande årskapaciteten. Den har väl ökat något lite i år. Men det blir ändå mycket el som kommer att saknas.
Solcellerna bidrar inte med mycket. I samma redovisning uppgick deras leverans till ca 0,663 TWh.
R1 + R2 i “sina krafts dagar” levererade ca 13,3 TWh. Dessa skall också ersättas med vindel!?
Regeringens och stödhjulspartiernas förstånd försvann väl i “vinddraget”.
För något år sedan gick jag på en föreläsning om solpaneler på Teneriffa. En specialist hos det Teknologiska Institutet för Förnybar Energi berättade om utvecklingen. En vän som äger flera lägenheter undrade huruvida det vore lönsamt att sätta upp solpaneler på taken. ”Absolut inte”, blev svaret.
Jag experimentera just nu med en 100 W solpanel och några Lithium batterier som jag fått helt gratis. Att få några lampor att lysa hela natten med med hjälp av solpanelen och batterier denna årstid verkar stört omöjligt. Solen ligger lågt och är för det mesta täckt av moln denna årstid. Elpriset var f.ö. just uppe i motsvarande 9,70 SEK/kWh
Lasse 2021/01/15 at 10:37
SÅ GICK INVESTERINGEN I SOLCELLER
https://thoralfsblogg.com/2021/01/09/sa-gick-investeringen-i-solceller/
Bra skrivet. Jag skulle vilja ha kommentarer från kunniga här om jag har tolkat det här rätt: All vindkraft byggs för att leverera el till de nya serverhallarna. De skaffar långsiktiga elhandelsavtal, så kallade Power Purchase Agreements med vindkraftsbolag. Från Expressen 6 oktober i år: “Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft”. Det ligger i närheten av vad vindkraften levererar i snitt. Elen de förbrukar subventioneras dessutom.
Kan det ha med försvarspolitik att göra? USA får stora intressen i Sverige och släpper inte serverhallarna till främmande makt.
https://www.expressen.se/nyheter/natjattarnas-serverhallar-hotar-elforsorjningen/
Solel kan vara lönsam för den enskilde.
Producerad el kan skickas ut i nätet och senare konsumeras.
För denna lagrings och transporttjänst betalar producenten inget alls.
All el som solcellerna producerar är utan skatter.
Därtill får man avdrag för installationen, numera som ROT, tidigare i form av kontanter.
En modern Ebberöds bank.