Figur 1. Kårsajökeln 17 km väster om Abisko
Efter 150 år av långsam uppvärmning har glaciärerna i de svenska fjällen dragit sig tillbaka. Då blottas gamla trädstubbar långt ovan den nuvarande trädgränsen. De visar att det var så varmt förr, för 9.500 år sedan, att fjällen var bevuxna med skog.
Figur 2. En tallstubbe, vars spetsiga topp visar att den fällts av bäver
Med kol-14 metoden har dess ålder fastställts till 9.435 år BP, before present. Den är belägen 380 meter ovan nuvarande trädgräns. Detta betyder att klimatet då har varit varmare än idag, storleksordningen 3 ºC, det vill säga något varmare än de 2 ºC som antas vara katastrofala enligt “Parisavtalet”.
Detta framgår av en rapport i årets första nummer av International Journal of Research in Geography (IJRG) författad av Leif Kullman, Umeå Universitet.
Förutom ovan nämnda glaciär har han studerat två längre söderut, i Tärna. Där har han funnit rester av träd daterade till mellan 11.200 och 4.480 år BP.
Slutsatser:
- Klimatet var betydligt varmare förr utan katastrofala följder.
- Värmen var gynnsam för växtligheten, som kunde klättra högre upp på fjällsidorna.
+ – + – + – +
by
Denna bild:
https://www.dropbox.com/s/9n4b5hkkoaa8m4d/IMG_22.jpg?dl=0
beskrivs här:
https://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm
En bagatell; jag tror inte bävern fällt tallen i figur 2. Åtminstone dagens bävrar äter bara lövträd och om det då bara fanns barrträd där så tvivlar jag på att bäver levde i området.
Leif Kullman har för övrigt i ett personligt meddelande till mig , hävdat att skandiska temperaturförhållanden under Yngre Dryas-tid var betydligt mildare än den rådande uppfattningen.
Han har även gjort fynd av tall på Åreskutan med ålder 13 810 år före nutid. Åreskutan var i likhet med andra höga fjäll en tidigt framsmält Nunatak i den gigantiska inlandsisen. http://www.klimatupplysningen.se/2020/03/04/dansgaard-oeschger-handelser/#comments 9 jensen