2020 byggde Kina 40 GW kolkraft, tre ggr så mycket som resten av världen

DJI

Kraftverk för kol i Datong, Shanxi province, 3.720 MW

I Kina förses kolkraftverken numera med kvalificerad avgasrening . Stoft renas helt och även svavelföreningar m.m. Bilden visar hur utloppen från såväl ångpannornas skorstenar som kyltornen löses upp intet. Det visar att “röken” inte innehåller sot utan utgörs av vattenånga och osynlig koldioxid.

Enligt en studie av tankesmedjan Global Energy Monitor, GEM, San Francisco, och den oberoende organisationen Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA, driftsatte Kina under fjolåret 38,4 GW kolkraft. Det betyder att ett stort kolkraftverk startades oftare än en gång i veckan.

Effekten är tre gånger så stor som man startat i resten av världen. Det kan också jämföras med den kapacitet som vi i Sverige använt hundra år för att bygga, c:a 25 GW.

Studien visar också att Kina har 73 GW kolkraft under byggnad, vilket är FEM gånger så mycket som i resten av världen.

Kina avvecklar gamla anläggningar med otillräcklig avgasrening, varför nettot av den ökade kapaciteten blev 29,8 GW, medan resten av världen minskade sin kolkraft 17,2 GW.

President Xi Jinping  har nyligen meddelat att Kina skjutit fram sina åtaganden enligt “Parisavtalet”, så att landet planerar att bli fritt från utsläpp 2060.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “2020 byggde Kina 40 GW kolkraft, tre ggr så mycket som resten av världen

  1. All klimatdebatt vilar på rena missförtånd:

    1. All koldioxid vi släpper ut går ner i haven. Människan KAN INTE påverka halten i luften, på den sikt som gäller för klimatet, 30 – 60 år.

    2. De organismer som i haven bildat kalciumkarbonat, kalksten, för sina skelett, koraller, och skal, musslor, hummer, m.fl. har under årmiljonerna utarmat atmosfären på koldioxid, så att halten nu är besvärade låg för växtligheten. Får de fortsätta sjunker halten i luften så lågt att livet på jorden upphör. Det måste vi förhindra genom att elda upp “bundet ” kol i stenkol, olja och naturgas, så att kolatomerna frigörs till koldioxid.

    Vi måste rädda livet på Jorden genom att elda flitigt ! Men vi har tiden på oss. Det skulle bli kritiskt först om någon miljon år. . .

  2. “President Xi Jinping har nyligen meddelat att Kina skjutit fram sina åtaganden enligt “Parisavtalet”, så att landet planerar att bli fritt från utsläpp 2060”

    Vad menas med detta? Menas det noll “utsläpp” av CO2? Menas det noll utsläpp av fossilt CO2 ( jag antar det..)?

    Hela denna totalhysteriska jakten på noll förbränning av fossilt kol är ju totalt skruvad, eftersom allt detta kolväte bevisligen har funnits i omlopp på jorden tidigare, eller?

    Hur såg kolcykelns balans ut för länge sedan, mellan hav, land och atmosfär ut? Vad jag kan se/förstå, går det endast att hjälpligt få fram mängden CO2 i atmosfären tidigare, men har någon ställt det i relation till mängderna i haven och på land ( finns data/mätmetoder för det)?

    Oavsett dessa funderingar, har kineserna inga som helst problem med lite mer CO2 i atmosfären, det är ganska uppenbart, och begripligt, många dör såklart sotdöden när varenda hushåll förbränner kol ofullständigt, med sotpartiklar och SO2 som direkt skadliga gaser som restprodukter…..Det gjorde vi också för en 100-150 år sedan….Vem kan klandra dem från att vilja komma bort från det?

  3. Vad som skall ersättas är koleldning i hus för matlagning.
    Enorm miljöförbättring om man får in elspisar i stället!
    Även om elen tillverkas i koleldade vek.
    Får de låna av Bolund till Kolkraften så kanske de även kan köpa rening från Västvärlden.

  4. Kina gör miljöförbättringar när gamla orenade kolkraftverk ersätts av ny kolkraftverk med modern rökgasrening. Kina verkar inte vara rädda för koldioxiden i motsats till Sverige, EU, USA m.fl.

Comments are closed.