Den koldioxid vi släpper ut går med tiden ner i haven

NASA

Haven omfattar 71 % av Jordens yta

NASA har lagt in månen uppe i högra hörnet. Om det är i skala minns jag inte nu.

Vi blir ständigt utsatta för tjatet om “uppvärmningen”. För en stund sedan repeterade TV att 2020 blir “det varmaste året”. Jag hörde inte på hur länge. Vi måste också tjata. Därför detta insändarmanus, som du kan sända in till din lokaltidning. Men stryk de sista raderna om Solen. Vi får inte andas om att uppvärmningen är en bluff. Då tar redaktriserna inte in det. Den slutsatsen får läsarna räkna ut själva.

+ – + – + – +

Många ansvarskännande medborgare oroar sig för en framtida värmekatastrof och kräver snabba åtgärder mot ökande extremväder. Men klimatpanelen IPCC skrev 2013 i sin stora rapport att ingen ökad frekvens av extremväder kan märkas.

Under Corona-krisen har människans globala utsläpp minskat med 6 – 8 procent. Trots det kan ingen minskning noteras i ökningstakten av koldioxidens halt i luften. Våra utsläpp är så små att de försvinner i den enorma omsättning som sker naturligt.

Här några fler ovedersägliga fakta:

Världens utsläpp ökar med 1 – 2 procent om året och kommer att fortsätta så, eftersom Kina, Indien och U-länderna startar 2 – 5 stora kolkraftverk varje vecka. De planerar fler än 3.000 till 2030, helt enligt ”Parisavtalet”.

Sveriges andel av utsläppen är en dryg promille. Ökningen varje år är alltså 10 – 20 ggr så stor. Vår klimatpolitik kan bara försena ökningen med några timmar eller dagar.

De länderna tror inte att koldioxiden är skadlig. Den har bidragit till att deras skördar ökat dramatiskt.

Det är ett fysikaliskt faktum att vattnets förmåga att lösa gaser minskar med stigande temperatur. Det senaste seklets svaga uppvärmning av haven har drivit ut koldioxid, så att halten i luften sakta stigit. Haven innehåller 50 ggr så mycket som atmosfären.

För varje temperatur gäller en viss proportion mellan halterna i luften och i vattnet enligt en naturlag, Henrys lag. Haven bestämmer således hur mycket koldioxid som finns i luften.

Haven kan inte se någon skillnad på sin egen koldioxid och den från oss, växter eller vulkaner. Det vi släpper ut kompenseras av haven. På den långa sikt som gäller för klimatförändringar.

Ett avgörande faktum är Solens nuvarande passivitet, som är lika extrem som för 200 och 400 år sedan. Då var klimatet kallt, vilket är vad vi nu kan vänta. Det blir inte alls varmare.

Ingen politik kan påverka Solen eller mängden koldioxid i atmosfären.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Den koldioxid vi släpper ut går med tiden ner i haven

  1. Och i haven ombildas den till skal för alla skalbildande organismer (och de är MÅNGA). Och när dessa dör/äts upp faller skalen till botten och sedimenterar till olika sediment. T.ex. Gotland och Öland.

  2. För säkerhets skull har miljörörelsen garderat sig med att CO2 försurar haven. När de upptäckte att den försvinner i havet.

Comments are closed.