USA avvecklar kolkraften medan Kina bygger flitigt

Mountaineer kolkraftverk 1.300 MW i West Virginia

Anläggningen är utrustad med höggradig rening av avgaserna med elektrostatisk softavskiljning och scrubber för svavel- och kväveoxider.

I en artikel på CFACT redovisar Duggan Flanakin intressanta data om kolkraftens ställning i USA och Kina.

USA avvecklar mer än hälften av kolkraften

År 2010 hade USA närmare 500 kolkraftverk. Mellan januari 2017 och maj 2019 stängdes 50 och ytterligare 51 planeras bli stängda, vilket skulle bringa det totala antalet stängda sedan 2010 till 289 och lämna färre än 200 i drift. Det är naturligtvis en följd av den fracking, som växt i omfattning och producerar billig naturgas.

Då naturgasen innehåller en stor andel väte, blir utsläppen av koldioxid mindre, när man eldar med gas istället för kol. Det har gjort USA till den enda större ekonomin som i betydande grad minskat utsläppen.

Kina bygger 1.171 kolkraftverk hemma och 300 i andra länder

Detta stämmer bra med den storleksordning vi sett tidigare. För år 2019 anges antalet kolkraftverk till 2.363, vilket är samma siffra som i vår post från 2018. Vår erfarenhet är att statistik från Kina inte alltid är exakt. Det stora antalet visar att de gamla anläggningarna är mindre än dem i USA. De nya byggs dock stora och med höggradig rening både av stoft och miljögifter som svavel- och kväveoxider. Detta uppges nu gälla 80 % av alla kolkraftverk.

Exporten av kolkraftverk är stor: 600 st till Turkiet, Egypten, Vietnam, Indonesien, Bangladesh och Filippinerna samt flera länder i Afrika.

Till de globala utsläppen bidrar också något hundratal nya kolkraftverk i länder som Indien, Sydkorea, Japan, Sydafrika och flera länder i Sydamerika. Utsläppen kommer att öka trots reduktionen i USA.

Duggan Flanakin behandlar också Kinas återkolonisering av Afrika, vilket jag tar upp i en kommande post.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather