Utsläppen säkrar framtida överlevnad för växterna

Figur 1. Studie av tillväxten vid olika halter av koldioxid i luften

Längs den horisontella axeln anges halten av koldioxid i ppm för det prov som står ovanför. Den övre panelen visar försök med ris, den mest odlade arten spannmål, vars fotosyntes arbetar med kemi av typen C3. Den nedre panelen visar motsvarande försök med en art av ogräs med kemi av typen C4.

De vanligaste arterna av spannmål och andra växter hör till gruppen C3. Av spannmål hör endast majs till gruppen C4. Denna klarar som synes låga halter av koldioxid bättre än ris.

För ris ser vi att plantorna tynar bort vid lägre halt än 200 ppm samtidigt som en fördubbling av dagens halt, 400 ppm, till 800 ppm ger starkt ökad tillväxt och dito skörd. Det är anledningen till att trädgårdsmästare rutinmässigt sprutar in koldioxid i sina växthus och vanligen upprätthåller 800 – 1.000 ppm där.

Atmosfären höll 90 % koldioxid från början

I Jordens tidiga historia bestod atmosfären till mer än 90 % av koldioxid. När livet uppstod konsumerades gasen av växter och djur. Enastående frodiga skogar växte och dog med bildande av stenkol och brunkol. Fortfarande bildar döda växtdelar kolhaltig torv i myrar och mossar.

I stora områden av Tyskland “dränktes” frodiga skogar av lava från vulkanutbrott och har under årmiljonerna bildat stenkol. Borrar man ett djupt hål där, sprutar det upp vatten som bubblar av koldioxid.

I haven binder djurformer koldioxid med kalcium till hårda skal och skelett, som efter deras död faller ner på botten och efter lång tid bildar kalksten. Denna kan förekomma i kilometertjocka lager. På Öland och Gotland ligger kalksten i dagen ibland med tydliga konturer av förhistoriska livsformer.

Patrick Moore

Figur 2. Utveckling av halten koldioxid under 150 miljoner år

Kolet i atmosfärens koldioxid är “fritt kol” som upptas av växter och av djur, vilka efter sin död huvudsakligen upplöses i koldioxid, som återgår till atmosfären, det som kallas “kolcykeln”. Men under miljoner år har det “fria” kolet succesivt blivit “bundet” i ett stabilt “slutförvar”. Mängden fritt kol har minskat. Fortsätter trenden oförminskad, nås en gräns, där växtligheten och därmed allt liv på Jorden förtvinar. Om c:a 5 miljoner år.

I evolutionens namn har mänskligheten alltså uppgiften att bränna så mycket fossilt kol att halten i luften inte minskar.

Annars dör allt liv.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Utsläppen säkrar framtida överlevnad för växterna

  1. Petter Wulff 2021/02/10 at 11:02
    Jag noterar att du anammat Rockströms hot om tipping points. Vad säger Greta om tipping points?

  2. Petter Wulff
    Tänk va bra vi har det! sade optimisten
    Nu ja! sade pessimisten

    Med CO2 och konstgödsel har vi lyckats producera mat till en växande befolkning.
    Jag bävar för den ekoodling som utan NPK gödsel och utan fossila bränslen till jordbruksredskap skall förse oss med mat i fossilfria framtiden.

  3. Den där Petter W motsätter sig alla vetenskapliga resultat som inte stämmer med hans trossatser.
    Det är så trollen på nätet agerar!

  4. Snusförnuftiga personliga FUNDERINGAR behöver du inte lägga ut i en kommentar.

  5. Tekniska Högskolan i München har sedan 1870 studerat tillväxten i många skogar i centrala Europa, där vare sig gödsling eller markbearbetning varit vanligt. Tillväxten har ökat markant sedan 60-talet. Hela skogar växer nu 11 % snabbare, många trädslag 30 % snabbare och enstaka träd 70 % snabbare.

  6. Ett bra motargument till att mänskliga utsläpp inte skulle märkas. Sedan handlar det att inse att även en välsignelsebringande effekt kan slå över i något problematiskt.

  7. NASA har en sida där vi kan se hur globens skogar tar upp CO2.
    Det finns små områden som inte tar upp CO2 men stora delarna tar upp och växer till.
    Forskare har också studerat trädringar som visar att ökande halter CO2 ger större tillväxt med samma vattentillgång.(WUWT)
    ( West Virginia University biologist)

  8. ”Klimatet just” nu heter en specialsida på DN. Det är inte Greta som skrivit den, men okunskapen lyser igenom.
    DN:s Maria Gunter svara på frågor om koldioxidhalten i atmosfären och skriver:
    ”På Venus, som har en mycket tät atmosfär som består till mer än 96 procent av koldioxid, är temperaturen runt 470 grader.”
    Den saken avhandlades här:
    https://klimatsans.com/2016/07/25/venus-och-koldioxiden/
    DN har ett kortare tidsperspektiv än Patrick More och anger när utsläppen “måste sluta helt”:
    6 år, 324 dagar, 12 timmar, 35 minuter, 2 sek.

Comments are closed.