Solen tycks trigga vulkaner

Cap Allon

Den gamla vulkanen SINABUNG på Sumatra den 2 mars

Vulkanen har sovit i sekler men började röra på sig 2010 med successivt större utbrott till den 9 juni 2020. Tisdagens utbrott kan vara ännu större efter en formlig explosion, som sände upp rök 12 km.

Solen befinner sig nu i en mycket passiv fas med svagt magnetfält, vilket tycks ha en viss verkan på vulkanisk aktivitet. Historiskt har det varit något vanligare med utbrott vid låg aktivitet av Solen. Orsakerna till sambandet är inte klarlagda.

Jag kan föreställa mig att de små ändringarna i magnetfältets styrka adderas ihop till enorma krafter över hela tektoniska plattor. När krafterna ändras förskjuts plattorna i förhållande till varandra och gamla sprickor i gränserna öppnas.

Vi skall inte bli förvånade om vi får uppleva ett nytt Krakatau de närmaste decennierna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Solen tycks trigga vulkaner

  1. PW:den visar tydligt att det inte finns anledning att tro att koldioxidjalten påverkar temperaturen.

  2. Petter F: Du tycks ha en teori kopplad till ”klimathistoriaka grafen”. Vilken?

  3. Hans
    Visst är det så att en mindre del elektroner och joner lyckas passera magnetosfären. De ger upphov till norr- och sydsken och kan i extrema fall störa el-system genom att inducera spänningar.

    Däremot att elektronerna skulle tränga djupt in i jorden och värma upp magman, det hittar jag inga bevis för. Månen har ingen atmosfär och ingen magnetosfär. Månen utsätts för solvindens fulla påverkan. Men det är bara månens YTA, inte några inre delar av månen.

    Det finns s k elementarpartiklar som är så små att de kan detekteras även 1000 m under jord, men deras antal och energi är ändå så begränsad att någon uppvärmning av jorden kan de inte åstadkomma.

  4. KER elektroner bromsas till största delen i coronan , men vid coronahål får det fritt fram, psv. tar magnetfältet och ändrar riktning på elektronflödet till polerna, norr och sysken blir det vid hög instrålning, samt att elektronerna går rätt ner i jorden i polarområdena. det kan hittas i denna länk som har så otroligt mycket om solen att jag inte har lust eller ork att leta upp det igen. http://solar-center.stanford.edu/sun-today.html

  5. Hans

    Elektroner (och joner) strömmar ut från solen i den s k solvinden. Men jordens magnetosfär böjer av elektronströmmarna så att de träffar aldrig jorden. Vilka andra elektroner kommer från rymden och tar sig förbi magnetosfären och kan tränga ända ner i jordens magma? Jag är fortfarande övertygad om att din teori är helt fel. Lägg gärna ut länkar som visar att du har rätt.

  6. K.E.R det finns vetenskapliga bevis för detta faktiskt. och jordytan blir troligtvis lite uppvärmd också men inte lika som silikaterna som attraherad av eletronera, vidare så är jorden magnetiskt och elektriskt sammankopplad med solen vilket också medför obalanser i manteln när dessa ändras. Och för närvarande ökar jordens rotationshastighet, troligen p.g.a. det sistnämda.

  7. Hans

    Jag tror inte att du har vetenskapliga bevis för dina påståenden. I så fall skulle väl elektronerna i första hand värma upp allt som finns på jordytan. Magman är redan flera tusen grader så några grader till skulle inte göra skillnad.

    Jordbävningar och vulkanutbrott beror helt på rörelser i jordskorpans plattor. De rörelserna orsakas av rörelser i magman. Den pågående polvandringen kan ju vara ett tecken på ändring i magmans rörelse.

  8. En fundering..

    Solens magnetfält påverkar ju jordens magnetfält.

    Jordens magnetfält påverkar ju hur strömningen sker i jordens inre. En förändrad strömningsbild borde rimligen kunna påverka om det dyker upp “hot spots” eller inte.

  9. Vid låg solaktivitet blir det fler och större coronahål vilket ökar elektronflödet mot jorden. elektronerna penetrerar manteln och värmer pp silikaterna i magman som då blir mer lättflytande och då förorsakar ökande vulkan och jordbävnings frekvenser. just nu bombarderas vi av elektroner från några coronahål som passerat i vår riktning. och Island samt Kermadec och norra NZ drabbas hårt nu.

  10. Vi borde inte försöka debattera m PW innan han svarat om klimathistoriska grafen.

  11. # Peter Wulff, men det löser vi väl genom att släppa ut mer koldioxid…

  12. Krakatau sägs ha orsakat 1,2 graders lägre temperatur globalt året efter utbrottet, dvs. ett nytt Krakatau skulle tillfälligt återföra världen till den förindustriella nivån.

    Men antalet döda kan bli stort, så vi får hoppas vulkanalarmismen inte stämmer.

  13. Flera stora vulkaner ligger och ruvar. Huckleberry Ridge i USA, Tambora och Toba i Indonesien, Taupo på Nya Zeeland, Laki på Island, Campi Flegrei mitt emot Vesuvius, etc. Håll i hatten!

  14. Jag förstår inte hur magnetfält eller solaktivitet skulle kunna ha energi nog att orsaka vulkanutbrott. Tidvattenkrafter kan nog, men vad skulle ha ändrats med tidvattenkrafterna från Solen?

Comments are closed.