Tysk elbrist leder till ransonering- det kan hända i Sverige också

Förstasidan i affärstidningen Handelsblatt 2013-08-16.

Irrsinn = Galenskap. Verwerfungen = snedvridningar.

(Omställningen till ekoström skulle göra Tyskland till förebild för hela världen med ren energi. Men politikerna planerar vändningen illa – så den leder till absurda snedvridningar.)

Notera att vettlösheten i Energiewende var uppenbar redan 2013 ! !

+ – + – + – +

Att först stänga kärnkraftverk. Sedan subventionera elbilar. Det minskar elproduktionen, medan mer el förbrukas. Då kan det bli elbrist. Precis det händer i Tyskland – och kan hända även i Sverige.  

Den tyska förbundsdagen diskuterar nu på fullt allvar förslag att ransonera landets elförbrukning under tider med hög belastning. Det kan betyda förbud mot att ladda elbilar och använda värmepumpar vissa tider..

Hellre än att tala om att stänga av strömmen för att den inte räcker, använder ansvariga tyska politiker uttrycket ”Spitzenglättung”. Det betyder att jämna ut toppar. Föreslagna två timmar kan lätt bli fler, och fler områden än elbilar och värmepumpar kan omfattas.

Detta är en praktisk konsekvens av Tysklands ”Energiewende”, dess politik för att byta till påstått förnybara bränslen och energiformer. Pådrivande är det tyska miljöpartiet ”Die Grünen” och dess partigrupp i EU-parlamentet. Det svenska miljöpartiet hör dit och för samma politik. 

Grunden i de grönas energipolitik är motstånd mot kärnkraft sedan mer än 40 år. De är också motståndare till kol och kolbaserad energi och godtar enbart vind- och solenergi samt energi från biobränslen, alltså från odlade träd och växter. 

I Tyskland har visserligen kristdemokraterna CDU/CSU och socialdemokraterna SPD majoritet i förbundsdagen. Men de gröna har nu 15-20 procent stöd i tyska opinionsmätningar och närmast styr tysk och även europeisk miljö- och energipolitik. 

Till slutet av 2022 skall tyska kärn- och kolkraftverk stängas, som tillsammans svarar för runt en fjärdedel av tysk elförsörjning. Det skall kompenseras med fortsatt utbyggd vindkraft.  

Men eftersom det bara blåser lagom ibland, måste vindkraften kompletteras med energiformer som ger säker tillförsel hela tiden. Det är för Tyskland just den kärn- och kolkraft som nu snabbt avvecklas.  

I Sverige är det vattenkraft och kärnkraft. Vattenkraften kan knappast byggas ut mer, och kärnkraften skall med rådande politik undan för undan ersättas av vindkraft – som bara ger ström ibland

Sverige får förlita sig på Karlshamns oljekraftverk samt på import från grannländers kol- och vindkraft – om de kan avvara någon. Om det blåser för litet här, blåser det oftast också för litet i våra grannländer. Tyskland hänvisas tvångsmässigt till egen brunkol – och till importerad rysk naturgas och fransk kärnkraft. 

Det var knappast vad de rödgröna hade tänkt sig. Men det leder ohjälpligt till elbrist – och ransonering.

Det är bara en tidsfråga även i Sverige. 

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Tysk elbrist leder till ransonering- det kan hända i Sverige också

  1. Jonas. Enligt uppgifter härom dagen har minst 58 personer dött av kyla i USA och även 18 i Mexico, dit kylan öven spred sig. Alltid svårbedömt. Vad dör man av? Klart är att fler dör av kyla än av värme.

  2. Tydligen omkom ca 50 personer i Texas i samband med att det var kallt och att det blev strömlöst (p.g.a. icke fungerande vindkraft).

    Vid Tjernobyl olyckan omkom mellan 30-60 personer.

    Enligt “gröna” så är kärnkraft farlig, medans vindkraft är bra.

    Tycker att det är ganska uppenbart att “gröna” är känslomänniskor som går på om något känns bra (eller inte). De går definitivt inte på fakta.

  3. jag säger som Einstein, citat,
    “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.”
    idioterna som förstör västvärlden har alldeles för stor makt.

  4. Ivar: Läge för att låta den politiska kvasten gå!

  5. Tyskarna ska vara glada om bara elbilar och värmepumpar drabbas vid eleffektbrist. I Sverige skulle vi undvika att dammsuga. Den hederliga kvasten är att rekommendera när vi litar på väderberoende elproduktion. 🙂

  6. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i ”Efter Fukushima-katastrofen” skrivit följande:
    Lembit Sihver i chatt den 16 mars: ”Det är viktigt att komma ihåg att kärnkraftsolyckan i Fukushima ännu inte orsakat ngt dödsfall, medans man beräknar att minst 12 000 människor har dött pga jordbävningen och Tsunamin. Flera 100 000 har förlorat sina hem”.

Comments are closed.