Golfströmmen drivs av passadvindarna från Afrika, som pressar in vatten i “Gulfen”
Där värms vattnet ytterligare och pressas ut mot norr längs USA:s kust och sedan tvärs över Atlanten till England, Skandinavien och slutligen Barnets Hav.
2o21-03-06 Hufvudstadsbladet
Golfströmmens ytvattentemperatur varierar och detta inverkar cykliskt på vårt klimat i Norden
Det försök till fysikalisk förklaring av den väntade Golfströmkollapsen som regelmässigt framförs är förväntad snabb avsmältning av Grönlandsisen.
Golfströmmen hotar att stanna eller åtminstone bromsas om den globala uppvärmningen får fortsätta. Den motsägelsefulla slutsatsen är att uppvärmningen leder till kyla åtminsto-ne för Norden. Eller rättare sagt, vårt oförtjänt behagliga klimat orsakat av Golfströmmen, skulle vändas till ett för våra breddgrader mer normalt och betydligt kallare klimat. Detta hotfulla budskap har förmedlats av forskare i cirka 25 år och HBL (27.2) refererade till de senaste bidragen.
Det försök till fysikalisk förklaring av den väntade Golfströmkollapsen som regelmässigt framförs är förväntad snabb avsmältning av Grönlandsisen. Detta skulle kunna leda till att havsvattnet i Nordatlanten och Norska havet får lägre salthalt. Vattnet skulle bli lite lättare och därmed kunna blockera den pågående djupvattenbildningen.
Professor emeritus i oceanografi vid Göteborgs universitet Gösta Walin opponerar sig starkt mot den framförda hotbilden, liksom hans kollega professor Anders Stigebrandt gjorde 2018.
Dessa skriver att för att smältvattnet från Grönland skall få någon effekt på djupvatten-bildningen måste det blandas med det inströmmande Golfströmsvattnet. Detta sker inte. I modeller sker denna blandning, men inte i verkligheten, det finns varken blandnings-processer eller tillräckligt med energi för uppgiften. Det som händer är att smältvattnet från den helt normala avsmältningen kilar ut längs med Grönlands ostkust utan att påverka djupvattenbildningen.
Detta är emellertid en liten detalj i sammanhanget. Långt viktigare och avgörande är hela Atlantens saltbalans. Salthalten i Nordatlanten är cirka 35 gram salt per kilo havsvatten mot cirka 34 i Stilla havet. Denna helt avgörande skillnad i salthalt upprätthålls med ett kraftfullt flöde av sötvatten i atmosfären från Atlanten till Stilla havet. Detta flöde är möjligt tack vare den låglänta terrängen i Mellanamerika.
Flödet är av storleksordningen 200 000 kubikmeter per sekund. Detta flöde balanseras av ett väsentligen lika stort tillskott som till stor del sker i norra och nordligaste Atlanten.
Smältvatten från Grönland bidrar med cirka 5 000 kubikmeter per sekund. Detta flöde skulle sänka salthalten i det sjunkande vattnet från 34,92 till 34,91 promille. Denna förändring liksom en betydligt större förändring orsakad av eventuellt ökad avsmältning påverkar inte djupvattenbildningen nämnvärt.
En annan rapport från University of Southampton publicerad den 15 februari kommer ungefär till samma slutresultat som Walin och Stigebrandt. Man har för första gången tagit med i beräkningarna även strömningarna på djupt vatten och inte bara ytvatten. Deras modell visar varken på någon minskning av det nordatlantiska cirkulationssystemet (AMOC) eller en långsiktig nedkylning av ytvattentemperaturen.
Det som däremot har pågått i tusentals år är att Golfströmmens ytvattentemperatur varierar i cykler på ungefär 65 år och detta inverkar cykliskt på vårt klimat i Norden. Detta AMO-index nådde sin senaste topp 2010–2011 och då var även isutbredningen i Arktis som minst. Sen dess har utbredningen hela tiden ökat och kommer antagligen igen denna vinterperiod att vara större än 2020.
AMO-indexet kommer att nå botten på 2030-talet och det sammanfaller med nästa solcykel, som förutspås bli ännu svagare än den som började 2020. Detta betyder att det vi har att se fram emot är inte ett varmare, utan ett kallare, klimat. Det är det vi skall planera och anpassa oss för och om vi skall satsa våra skattemedel på något så är det detta.
Men liksom klimatet i stort så sker dessa fenomen i cykler och om vi (våra barnbarn) är lyckosamma svänger klimatet igen mot det varmare i slutet av detta århundrade!
Rune Lundgren
Diplomingenjör, Gotland
+ – + – + – +
by
Golfströmkollapsen nämndes redan på 70-talet tillsammans med risken för en ny istid. Tur att vi inte förberedda oss för en ny istid.
Så länge Jorden roterar ungefär som nu och kontinenterna ligger ungefär där de ligger nu, kommer Golfströmmen att finnas. Vilket bland att har påpekats av Lennart Bengtsson, Sveriges mest meriterade klimatforskare.
Grafen nedan illustrerar ändringshastigheten av CO2 i atmosfären i förhållande till om El Nino eller La Nina är aktiv. Vid El Nino värms Stillahavet och vice versa vid La Nina. Man kan tydligt se att ökningstakten av CO2 är högre än vid La Nina. Således styrs Co2 halten atmosfären av havstemperaturen.
http://www.climate4you.com/images/DIFF12_CO2-MaunaLoa_NOAA%20CPC%20OceanicNinoIndexMonthly1979%20With37monthRunningAverage_FloatingBars.gif
Vilket även illustreras av denna graf.
http://www.climate4you.com/images/DIFF12%20GlobalCO2%20HadCRUT4%20HadSST3%20Since1958.gif
Den globala temperaturen har ju ökat med en (1)º C på 150 år i takt med varmare havsvatten. Så självklart minskar även havsisutbredningen i samklang med det.
Men som Lasses graf ovan visar går även havsisutbredningen i cykler. Nu har ju isen återhämtat sig en aning så kanske mer is är att vänta de kommande åren.
#Lasse
Den är klockren, man måste se allt i perspektiv och inte stirra i förstoringsglaset 🙂
Petter W
Var får du allt ifrån?
Inte härifrån i alla fall:
(En kurva över Arktis isläge som sträcker sig till 1900 med tydlig periodicitet)
https://notrickszone.com/wp-content/uploads/2020/09/Arctic-sea-ice-extent-1900-2017.png
Det är mycket som händer i modeller men inte i verkligheten.
Har aldrig riktigt förstått teorin. Om Grönland blir varmare så kan golfströmmen avstanna. Om golfströmmen avstannar så borde väl Grönland bli kallare igen ?
Min gamla biologi lärare, numer bortgången, sa, Inget är konstant, allt har kommit till genom kaos, kan man säga. Jorden dess djur och växter, naturen och klimatet är inte konstant, då kan inte djur eller växtlivet heller vara det, för då skulle vi inte existera. En av livets grundstenar är att det som inte anpassar sig, går under och nya liv tar över. Från jura livet till istider och värmetider med miljoner år av förändring, så sitter nu, människor och tror att allt ska vara konstant, inga djur får dö ut alla ska må bra m.m. Status Q läge existerar inte, och vi skulle inte existera om det var så. Inte ens solen är konstant, den ändrar sig i utstrålning och erosioner m.m. Jorden går i banor, ibland längre bort ibland närmare, inte samma bana hela tiden. Han visste redan på sextiotalet det här, trots utveckling och ny kunskap så fattar större delen inte det här. Förändringar sker konstant men man måste se det i längre perspektiv än trettio år, tusen år är trots allt, bara en bråkdel av jordens historia och dess klimat.
Intressant och något lugnande resonemang om Golfströmmen. Men havsisen i Arktis är nere på nästan samma låga värden som rekordåret 2012 (enligt NASA). Så AMO-indexet är ingen stark klimatindikator.