Figur 1. Vulkanen la Soufrière dagen innan explosionen
Explosivt vulkanutbrott
Ett nytt rent explosivt vulkanutbrott inträffade i Karibien på ön S:t Vincent under fredagen 2021-04-09 då vulkanen la Soufrière exploderade. Utbrottet har pågått hela helgen. Dess askmoln nådde upp till 40 000 fot, ca 12 200 m höjd och driver österut. Det når nästan ända fram till Kap Verdeöarna. Inom den zonen är flygtrafiken avlyst.
Figur 2. Flygets förbudszoner på grund av askmolnet
Askregn och faran för vidare utbrott har föranlett omfattande evakuering i vulkanens närhet:
Figur 3. Planerade zoner för evakuering runt vulkanen
Förlopp
Vulkanen började visa tecken på ett uppvaknande i slutet av december 2020 och har sedan dess mullrat. I fredags exploderade toppen och mängder med aska och svaveldioxid sköt långt upp i atmosfären. Ingen vet hur länge utbrottet kommer att vara. Det kan röra sig om dagar, veckor eller månader. 16 000 innevånare evakueras ifrån området.
Historik
Denna vulkan hade senast ett utbrott 1979 med styrkan 3 på den 8 gradiga VEI skalan, vilket beskrivs som” svår”. Det utbrottet startade den 13 april 1979 och var inte över förrän den 26 oktober samma år, alltså efter drygt 6 månader.
Vilket utbrottsindex det nya utbrottet får redovisas senare.
Namnet på vulkanen är la Soufrière vilket betyder ungefär Svavelventilen. Namnet visar att denna vulkan släpper ifrån sig mycket svaveldioxid, vilket i stora mängder ger en avkylande effekt på planeten.
Hela ön torde vara skapad av vulkanen, som är av typen Stratovulkan med en lavadom, vars höjd är 1.220 m över havet.
Konsekvenser
De är svåra att bedöma så pass tidigt i utbrottsförloppet,. Eftersom vulkanen har stort innehåll av svavel, kan det innebära att den nedgång i de globala temperaturerna som vi redan sett innan utbrottet blir starkare. Vid förra utbrottet 1979 sjönk temperaturerna kraftigt, med ca 0,5 °C fram till 1985. Ytterligare ett stort vulkanutbrott inträffade 1980 då Mount S:t Helen exploderade i nordvästra USA.
Figur 4. Den globala medeltemperaturens utveckling sedan 1979
En motsvarande sänkning av jordens medeltemperatur efter detta nya utbrott skulle innebära att vi är tillbaka till det temperaturläge som rådde för 42 år sedan.
Figur 4 visar en graf över temperaturer från den lägre troposfären, det vill säga de nedre luftlagren över hav och land. Grafen är hämtad från Ole Humlums sida: www.climate4you.com
Kjell Lindmark
+ – + – + – +
by
Motsats!
Dimming när det är svavelrikt och brightening när det är renare luft.
SO2 kan vara den kontrollknapp som skapar solar dimming eller dess motsvarighet solar brightening.
Vi i väst har reducerat våra svavelutsläpp med 90% sen 1990.
Samtidigt har solens instrålning ökat med 12% (Sverige)
Man brukar referera till vulkanen Pinatubos utbrott 1991 och något års global avkylning med ca 0,6 grader.
Bill Gates kanske får sin aerosoltest ändå! Många vulkaner aktiva nu!
Kan inte MP lägga på S:t Vincent en koldioxidskatt då?
Very informative information
År 2015 var det ett vulkanutbrott på en av Cabo Verde-öarna. Under den första vecka släppte vulkanen ut 10.900 ton SO2 per dag. I Europa släpper man ut ca 14.000 ton SO2 per dag.
Just nu har molnet från Vulkanen la Soufrière tagit en sydlig riktning och beger sig mot de västra Cabo Verde-öarna.
Just nu är himmeln över Teneriffa klar.
https://youtu.be/lykRkQKJWfM