Är vindkraft lösningen på vår elenergiproduktion ?

I Tyskland har hela landskap fått en skog av vindkraftverk

2021-04-15 Piteå-Tidningen

Är vindkraft lösningen på Sveriges elenergiproduktion ?

Jag deltog tillsammans med ett antal regionala företag 2008–2009 för att skapa ett nätverk i syfte att erbjuda vindkraftsleverantörerna till Markbygden regional tillverkning av infrastruktur, tillverkning och montering med mera.

Detta projekt var intressant och en potential till många regionala arbetstillfällen. Verkligheten blev en helt annan.

Det fanns då inte mycket samlad erfarenhet av elproduktion med vindkraft. I dag finns det mycket dåliga exempel på hur vindkraften har förstört natur, miljö och stabilitet i befintliga elsystem i ett Tyskland, Kanada, Australien, Kalifornien, med flera.

Jag hade tillfället att sammanfatta ett föredrag åt Klimatsans till svenska “Tysklands Energiewende, ett avskräckande exempel”. (Klimatsans.se 2019-06-25) 

Bilden ovan visar ett exempel på förstöringen av natur och miljö i Tyskland.

Jakten på att minska utsläppen av koldioxid har förblindat Tysklands politiker och energimyndigheter så till den grad att inga konsekvensanalyser tycks ha gjorts innan Energiewende.

Sammanfattningen av föredraget var:

Tyskland hade en gång en stabil elkraftsproduktion och billig elenergi.

Efter förbrukning av 1000 miljarder euro har Tyskland fått ett instabilt och en mycket kostsam elproduktion, cirka 0.3 euro/kWh.

Tyskland har förstört natur och miljö genom ett otal installationer av vind- och solkraftverk, som har fått konsekvenser på fågel- och insektsfauna (mer än 31 000 vindkraftverk har installerats, utnyttjandegraden är mindre än 22 procent, landarean är större än 8 000 kvadratkilometer. Landarea för solkraften är större än 400 kvadratkilometer).

Tyskland kommer inte att nå målen om grön fossilfri elproduktion och minska utsläppen av koldioxid med 80-95 procent, då ett antal kol- och gaskraftverk alltid måste vara i drift för att stabilisera frekvensen i elnätet.

Tyskland kommer inte att nå målen utan kärnkraft.

I Sverige bidrog år 2020 vindkraftens 4 363 verk (2.3 MW/verk) med 27.6 TWh av totala elproduktionen 159 TWh. 

I Markbygden har idag tillstånd getts till 484 vindkraftverk av planerade 1 100 vindkraftverk.

De stora ingreppen i skogsmiljön resulterar i minskade kolsänkor. Byggande av betongtorn, fundament, vingar av glasfiberarmerad polyester och transporter orsakar stora utsläpp av koldioxid. Lågfrekvent buller och utsläpp av mikroplaster från vingar är nya problem som upptäcks under senare år.

Kommer de utländska ägarna att återställa natur och miljö i Markbygden när vindkraftparken efter sin 25 åriga tekniska livslängd inte längre producerar el?

De svenska politikerna och energimyndigheterna tycks inte heller ha gjort någon konsekvensanalys på hur vindkraftverk påverkar natur och miljö i Sverige. Svenska politiker och energimyndigheter har mycket att lära av Tysklands dåliga exempel.

Staffan Granström

Klimatrealist

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Är vindkraft lösningen på vår elenergiproduktion ?

  1. #jmm

    Blir svårt för havsörnsstammen att överleva det.

  2. Vindkraft är en lösning på ett politiskt problem – inte en lösning på ett energiproblem.

    Genom att bygga dessa mölllor så kan politikerna säga att de tar krafttag mot den fruktansvärda klimatförändringen (som ingen märker nåt av).

    De har ju inget annat att satsa på ! Alternativet vore att säga att vi ska minska vår elförbrukning med 80% för att nå “klimatmålen”.

    Den politiker som säger det blir nog inte omvald.

  3. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans2021-04-15 at 10:15
    Ett kinesiskt statligt ägt kärnkraftsbolag står bakom närmare en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs i svensk vindkraft.
    https://sverigesradio.se/artikel/7408486
    Men i USA är bolaget (CGN) inte längre välkommet.

  4. Kom igen nu Petter W., har du inte någon invändning till försvar för vindkraft, beräkningar eller annat i energipolitiken?

    Annars kan du väl för omväxlings skull hålla med i en kommentar!? Ska man tolka din tystnad som tyst medgivande, ointresse eller vad?

    Du kan knappast neka till att förd energipolitik och uppfattning om klimatet hör ihop, bildar en sekvens; Klimathotet driver fram s.k. “hållbara” lösningar, som sol, vind och vågor mm., eller? Då vore det på sin plats att du också tar ställning till förd politik för att minska antropogen CO2…..

    Jag har noterat att du är ganska snabb på boll i vissa frågor, har du åsikter om helheten och konsekvensanalysen, skulle det vara intressant att få höra den.

  5. Vindkraften är inte lösning på något problem, såvida man inte anser att problemet är att det finns för många fåglar, fladdermöss och insekter!

  6. Sidan tyckte tydligen inte om tabelluppställningen jag gjort!

  7. Uppgifter som jag funnit om den tänkta svenska inhemska el-produktionen 2045 i förhållande till 2020, d.v.s. exkl. import. 2020 är från SCB statistiken

    Kraftslag 2020 TWh 2045 – alt. 1 TWh 2045 – alt. 2 TWh
    Vattenkraft 71,2 65,0 65,0
    Vindkraft 27,6 40,0 120,0
    Kärnkraft 47,2 105,0 0,0
    Kraftvärme 12,7 15,0 30,0
    Solceller – – – – 5,0 15,0
    Totalt 158,8 230,0 230,0
    – – – – = ej angett

    Det måste vara 2045 alt. 2 som är målet då kärnkraften skall avvecklas enligt den nuvarande MP+S regeringen med stödhjulspartier. Det blir många väderkvarnar. Var skall de placeras? Hur mycket jordbruksmark skall solcellsparkerna bre ut sig på?
    Vart tog el-bilar, stål utan kol, etc. vägen i scenariot?

  8. Uttjänade vindkraftverk är väl tänkta att ersättas. Vad kostar det? Vem betalar? Hur länge skall de fortsätta? Vad är det faktiska utbytet? Vad kostar driften? Vem äger? Hur påverkas annan verksamhet? Boende? Friluftsliv? Hur hade mark och skog annars kunnat användas?

    Massor med obesvarade frågor för närmast religiös tro att vi måste minska atmosfärens halt av livsbefrämjande koldioxid. Mellan skål och vägg menar insatta och ansvariga att det egentligen är vansinnigt – men alla spelar med, för den vägen kommer pengar, regler och tillstånd med agronomen Svante Axelssons “initiativ” Fossilfritt Sverige som pådrivare.

  9. Politikerna tycks ha ätit någon förgiftad svamp som gjort att de totalt tappat omdömet. Kanke de tagit efter den påstått dåliga vanan hos vikingarna att äta sådan svamp för att få modet att gå bärsärkagång!
    Denna mentala bärsärkagång har dessutom tillämpatsnpå andra områden – en sanslös invandringspolitik, ett regerande ihop med Mp, som gjort det till sin ledande politik att fördärva så mycket som möjligt av vad vi skapat under den västerländska civilisationen.
    För att ta bara ett par av de värsta exemplen.

Comments are closed.