Isbjörnarna har gott om is !

AWI

Figur 1. AWI, Alfred Wegener Institut, visar att Arktis har fullt utbildat istäcke

Golfströmmen håller havet öppet fram till Spetsbergen och Novaja Semlja. Lägg märke till den lilla markeringen längst uppe i Bottenviken.

DMI

Figur 2. DMI visar att isens utbredning ligger helt i linje med de senaste fem åren

Det är denna tid på året som är mest kritisk för isbjörnarna. Det är nu de skall äta upp sig på nyfödda sälungar och själva få ungar. De har all is de kan behöva.

(Varför oroar sig alarmisterna inte för sälarna ?)

Stabilt läge för isen på havet

Sedan 2007 har isens minsta utbredning i september svängt mellan 4 och 5 miljoner kvadratkilometer med undantag av 2012, då stormar pressade ihop 20 meter höga vallar av drivis längs Kanadas nordkust. Volymen av isen var således inte särskilt liten.

Det finns inga som helst tecken som antyder att isen på havet kan försvinna ! Och nu har klimatet börjat bli kallare. . .

De som larmar om “smältande polarisar” demonstrerar bara sin okunnighet ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Isbjörnarna har gott om is !

  1. Jonas:
    Staffan Mörner visar avsmältningen sedan 1980 (s 3) för att en sida senare, med hjälp av ett diagram för 1970- och 1980-talet, hävda att isutbredningen går “lite upp och ner”. Om man kombinerar de två diagrammen ser man att utbredningen, när den var som minst i början av 1970-talet, var 6 milj kvadrat-km. Sedan 2005 har man inget år kommit upp till det värdet. Nu ligger man alltså kring 4 milj kvadrat-km.

    Så en betydligt rimligare slutsats än Mörners är att isutbredningen minskar.

  2. Havsisarnas utbredning varierar med havsströmmar och temperatur. Från ca. 1910 till 1940 var en period med en kraftig uppvärmning, havsisar och glaciärer minskade. I mitten av 1930 talet uppmättes rekordtemperaturer på många håll i världen. Den Amerikanska mellanvästern hade den omtalade Dust Bowl med rekordhöga temperaturer och svår torka.

    Efter 1940 började en nedgång i temperaturerna som varade till 1985. Enligt officiella källor från USA hade medeltemperaturen 1973 sjunkit till samma nivå som 1873. Det talades om en ny kommande istid och tidningsartiklarna var fulla av växande glaciärer över våra storstäder. Havsisar och glaciärer växte till.

    År 1979 när satellitmätningarna kom igång på allvar var vi nästan i botten på den senaste perioden av ett kyligare klimat som sedan vände uppåt från 1985 fram till år 2000 då ökningstakten planade ut. Tolv år senare steg temperaturen ytterligare lite för att 2016 åter börja sjunka. Och nu i mars är vi åter nere på den medeltemperatur som rådde år 2000.

    Havsisarna och glaciärerna minskade i omfattning mellan 1910-1940 precis som de gjort nu från 1979 fram till idag. Havsvattnet har en betydligt bättre förmåga att lagra värme eller kyla än vad atmosfären har. Så om trenden med sjunkande temperaturer fortsätter några år till så lär isarna och glaciärerna åter öka i omfattning.

    Just det faktum att polartrakterna är isbelagda är ingalunda ett normalt fenomen. Det normala klimatet på jorden de senaste 540 miljoner åren är en medeltemperatur på runt 24°C idag 14°C och en CO2 halt på i snitt 2500 ppm. Några köldsvackor har inträffat men med fortsatt höga halter av CO2 och den har dalat till de låga nivåer på 180 ppm för 20 000 år sedan i slutet av den senaste istiden.

    Det finns en underliggande förklaring som möjligen kan förklara uppvärmningsperioder och nedkylningsperioder med jordens små ändringar i jordens rotationshastighet. Det finns ett tydligt samband mellan temperatur och rotationen som man kan se i diagram från 1850 fram till idag. Det förklarar inte allt men i kombination med andra värden ger det en annan bild. Jag ska försöka redovisa det med diagram och allt senare.

    Det är ingen risk för isbrist så isbjörnarna kan sova lugnt.

  3. Hur många kvadratkilometer is fanns det under istiden?

  4. Petter Wulff

    Enligt James Hansen, NASA år 2005, så skulle det finnas 2 meter vatten över Manhattan
    och 50 miljoner klimatflyktingar irrande runt i värden år 2010. Man skall akta sig för att spå med framtiden alldeles runt hörnet.

    Bry dig inte om vad NASA babblar om

  5. Se där gamla fina välrenommerade NASA. Är Guardian å BBC informerade.

  6. Staffan Mörner har ju skrivit om detta i sin bok.

    1979 var isens utbredningen maximal.
    1973 var den ca 2 miljoner kvadrat-km lägre än 1979.
    Det skedde alltså en ökning under 70-talet. Det har skett en minskning fram till ca 2010.
    Sen har det legat ganska konstant.

    Väldigt troligt att det är naturliga variationer som hänger ihop med havsströmmarna.

  7. Petter W. Max isutbredning sedan mätningarna och det diagrammet visar i slutet av April är att det har pendlat mellan knappt 15 och knappt 14 miljoner km2.
    Inte så mycket att hetsa upp sig över.
    Jobbigare är att vi har haft kallt en längre tid nu.
    Men tillhör man köldkramarna så förstår jag att det skrämmer när det inte ständigt är kallt.
    Själv tillhör jag den massiva majoriteten som önskar att vårvärmen kommer tillbaka då livet är betydligt enklare att leva.
    Natten i Götaland var i alla fall kall.
    Kallast -8,5 °C
    Hagshult Mo i Götaland
    Topplista: Kallast i Götaland
    MÄTSTATION TEMPERATUR
    Hagshult Mo -8,5 °C
    Ljungby -6,8 °C
    Jönköpings flygplats -6,7 °C
    Kosta Mo -5,4 °C
    Markaryd -5,2 °C
    Ulricehamn -5,2 °C
    Kalmar flygplats -5,0 °C
    Målilla -4,4 °C
    Karlsborg Mo -4,2 °C
    Ullared -4,1 °C

  8. Petter W
    Jag har också funderat över var den gråa ismassan i diagrammet ovan kommer ifrån.
    Är det så att det är områden som förr var isbelagda som idag är utan is eller är det en metodik som ändrats?
    Är du informerad?
    Om man följer isläget så framgår det att det följer årstiden rätt väl år efter år.

  9. På 1980-talet fanns ca 7 milj kvadrat-km havsis i Arktis. Nu har det dippat under 4. Det tolkar jag som ett tydligt tecken på minskning.

Comments are closed.