370 möllor öster om Öland

Ramböll

Vindkraftbolaget OX2 planerar en park för 370 möllor öster om Öland

Öbl-Logga

2021-04-29, ÖLANDSBLADET:

”Finns det något parti i Borgholm som inte okritiskt köper vindkraftsplanerna?”

Vindkraftsaktören OX2 planerar att uppföra 220 alternativt 370 jättelika vindkraftverk i havet 3 mil öster om Öland. Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (s) är lyrisk, och Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Larsson (c) applåderar i Ölandsbladet den 27/2. Man verkar inte ha förstått att mer vindkraft inte är lösningen på Sveriges effektbrist, det är tvärtom orsaken. Ju mer vindkraft som byggs ut i syfte att ersätta planerbar elkraft, desto större blir problemet när det inte blåser.

Exemplet Tyskland med sitt katastrofala Energiewende har demonstrerat vindkraftens brister, som blir allt tydligare ju mer den byggs ut. I Sverige tvingades Energimyndigheten betala 300 Mkr för att snabbstarta en avstängd kärnreaktor, och oljekondenskraftverket i Karlshamn kördes igång. Mitt i sommaren! I februari gjorde kyla och brist på blåst, vilket ju är vanligt vid kyla, att elnätet var farligt nära en kollaps. Många tunga aktörer (bl.a. myndig-heten Svenska Kraftnät) har de senaste åren allt mer högljutt varnat för konsekvenserna av att bygga ut den väderberoende elkraften. Med detta avses i första hand vindkraft, solceller är ju i sammanhanget mest en chimär.

I takt med att vindkraften byggs ut ökar det folkliga motståndet. På flera håll har politiker tvingats av opinionen att använda den kommunala vetorätten för att stoppa skövling av livsmiljöer och förorena miljön. Detta har medfört att den urstarka vindkraftslobbyn och vattenmelonerna (vanvördig benämning på politiker som är gröna på utsidan, men röda inuti med brunsvarta kärnor) nu arbetar för att avskaffa den kommunala vetorätten. Det behöver man inte göra i Borgholm, här väljer den jublande kommunledningen att “göra armkrok” med exploatören. Vad innebär det i klartext, är det att man avser köra över tjänstemännen? Eller att erbjuda “gratistjänster”, alltså låta skattebetalarna ta kostnaden för kommunala tjänster som erbjuds OX2 och dess underentreprenörer? I bästa fall handlar det kanske om att tolka regelverket välvilligt till förmån för exploatören?

Vindkraftsbolagen har sent omsider börjat förstå att vindkraft inte är så populärt hos andra än de som inte drabbas, såsom politiker och journalister bosatta innanför tullarna i Stock-holm eller i andra storstadsområden, och vill därför satsa stort på att bygga “vindkrafts-parker” (förskönande omskrivning för ett industriområde) till havs, där de inte syns så bra för gemene man. Dessutom kan man på så sätt komma närmare de områden där elkraften används och slippa flaskhalsarna i kraftnäten. Problemet borta, alltså? Inte riktigt…

Det har börjat resas krav på att varje kraftslag skall bära sina egna kostnader. Vad gäller vindkraft till havs vill bolagen inte bekosta anslutningen till landnätet, det skulle göra affärerna olönsamma trots de subventioner man redan uppbär. Nu håller vi tummarna för att denna grundläggande princip tillämpas i och med det nya EU-direktivet om nätanslutning av ny elproduktion.

Problemen med miljöförstöring kvarstår. Vingarna producerar stora mängder mikro-plaster, en förorening av betydligt större dignitet än plastpåsar som slängs i havet. Man kanske ska överväga vindkraftsskatt på samma sätt som plastpåseskatt? De senaste åren har problemet med infraljud som har enormt stor räckvidd börjat uppmärksammas. Infraljuden ger upphov till fysiska och psykiska skador och är svåra att skydda sig emot. Den intresserade kan söka efter “vindkraft infraljud” på nätet för att ta del av alla larm-rapporter och desperata vittnesmål från drabbade. Kommunledningen i Borgholm bör också fråga vad OX2 har för plan för uttjänta vingar, skall dessa samlas upp i vindkrafts-kyrkogårdar som man gör i bl.a. Tyskland och Danmark, eller ska man såga upp dem och använda som vägfyllnad som man gör i USA?

Ölandsbladets artikel ger intrycket av att hela Borgholms kommunledning är lyrisk och applåderar vindkraftsparken. Vad menas med kommunledningen? Är det Kommunstyrel-sen? Kommunfullmäktige? Kommunstyrelsens Arbetsutskott? Den politiska majoriteten?

Finns det något parti med något inflytande i Borgholm som inte okritiskt köper vindkraftsplanerna?

Ulf Wikström

Stora Rör

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “370 möllor öster om Öland

  1. Är det någon som vet hur det alstrade infraljudet från väderkvarnarna till havs påverkar det marina livet under ytan? Med andra ord hur påverkas fisken och fisket runt dessa bullrande maskiner.

  2. Rotorbladens framkant eroderar snabbare i havsmiljö där saltbemängd luft bryter ner epoxiplasten snabbare. Hagelskurar och snö med växlande temperaturer gör arbetsmiljön för rotorbladen usel. Luftens stoftinnehåll gör sitt till. All den epoxiplast och glasfiberrester som frigörs och hamnar i havet torde vara mångdubbelt värre än CO2 utsläpp.

    På 50-60 talet ökade PCB och DDT halterna i Östersjön vilket nästan tog död på havsörnen. Kommer dessa havsbaserade möllor att bli verklighet så lär havsörnen få det svårt att överleva vid svenska kuster. Dels på grund av de roterande giljotinerna och giftutsläppen från densamma.

    Så miljövännernas politiska gärning är att förstöra naturen, förgifta vårt innanhav, slakta fåglar, fladdermöss och insekter in mass och ge människor och djur betydligt sämre levnadsbetingelser, högre elpris och ett instabilt elnät. Dessutom skall vi betala hutlöst för de miserabla kalaset.

  3. Bolund och Ygeman borde få frågan om plast som sprids från vingarna. Alla journalister är så positiva till detta med omställningen att de undviker kritiska frågor. Men det krävs eftertanke så inte åtgärden av ett problem leder till andra problem.

  4. Bolaget OX2 sålde ett ännu inte byggt projekt i Blekinge till Lundin Energy.
    Lundin energy plockar upp olja i Nordsjön men vill göra detta utan CO2 avtryck. Det framgick mellan raderna i gårdagens presentation att detta gav dem lönsamhet på olika plan.
    Lånekostnaderna kopplades till detta av bankerna och oljan skulle betinga en premium.
    På så sätt kan Vindkraften byggas ut med lönsamhet.
    Att de står ivägen för allmänheten är inte bankernas eller oljekonsumenternas problem, bara man kan visa upp en grön fasad!

  5. “vindkraft till havs vill bolagen inte bekosta anslutningen till landnätet”
    Vindkraft till havs behöver nya subventioner för annars blir det ingen vindkraft till havs.

Comments are closed.