Är du orolig för klimatet ?

Ett flygblad som droppas i brevlådorna runt om i Helsingborg, där Jordbodalen finns

hemsidan för Extinction Rebellion Skåne finns programmet för dess sommarturné:

Vecka 27: Klimatsamtal och föreläsning
Måndag 5/7 Simrishamn/Baskemölla
Tisdag 6/7 Helsingborg/Västra Ramlösa
Onsdag 7/7 Höör/Hörby
Torsdag 8/7 Malmö
Vecka 28: Extinction Rebellion Introduktionsmöte
Måndag 12/7 Simrishamn/Baskemölla
Tisdag 13/7 Helsingborg/Västra Ramlösa
Onsdag 14/7 Höör/Hörby
Torsdag 15/7 Malmö/Rosengård/Kirseberg

Liknande turnéer planeras för andra län. Leta reda på vad som gäller i ditt område.

Hör av dig om du vill ställa upp vid något av deras möten och vill ha material: Faktablad och Plakat.

info(snabel-a)klimatsans.com

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Är du orolig för klimatet ?

  1. Det är grundläggande klimatologi att klimatförändringar påverkar kyla mer än värme. Alltså ger global uppvärmning färre kalla vinterdygn, men påverkar värmeböljor bara lite. Hur som helst så är inte ett enstaka extremväder någon klimatförändring. Statistiken från USA visar att värmeböljorna var värre på 1930-talet än vad de har varit de senaste årtiondena.
    Jag är betydligt mer oroad för klimatpolitik och klimatåtgärder än för klimatförändringar. Klimatåtgärder kostar bara en massa pengar och förhindrar inga klimatförändringar. De är ett totalt slöseri med pengar och ändliga naturresurser.

  2. @Lars Willén

    Jag har barnbarn och jag tänker på dem, ofta !!
    Är det något jag inte vill att de skall växa upp i, så är det i den värld av skrämselpropaganda, som i dag speglar klimatdebatten. Där forskare och självutnämnda forskare, med “rätt agenda”, är de enda som får komma till tals i tidningar/radio/tv. En värld där barnen från första dagen indoktrineras att jorden går mot sin undergång inom en snar framtid.

    Jag kommer att kämpa för mina barnbarn att ge dom framtidshopp, i stället för undergångsdemagogik.

    Varken du, eller jag eller våra barnbarn, kommer att få uppleva en kallare tidsperiod, det ligger många generationer framåt. Det vi kan vara säkra på då, det är att teknologin i framtiden kommer att hjälpa mänskligheten att överleva denna period.
    Men det är klimathysterikerna som vill bromsa all teknisk utveckling, genom att “dra i handbromsen”, det är alldeles fel väg att gå och det kommer bara att försena och fördyra all den teknik och kunskap vi behöver i framtiden.

    Må väl i sommaren, här i Kalmar regnar det just nu, ett bra väder för stunden !!

  3. # Lars Willen

    Jag har barnbarn, och jag tänker på dem.

    När jag tänker på deras framtid så är jag orolig för att de kommer behöva leva i ett samhälle med instabil och dyr tillgång på energi. Ett sådant samhälle kommer att vara fattigare, d.v.s. en lägre nivå på välfärd och sociala skyddsnät.

    De som driver samhället åt detta håll, är människor som påstår att koldioxidutsläpp är farliga. Deras företrädare (s.k. klimatvetenskap) vägrar kategoriskt att att diskutera sina ideer med de som har en annan uppfattning. Istället ägnar de sig åt någon slags mobbing av människor som försöker peka på sakliga fel i deras “teorier”.

    Jag oroar mig för att mina barnbarn ska behöva leva i ett samhälle där öppen debatt har försvunnit, media är propagandaorgan och att man förtrycker alla som inte har “rätt åsikt”

  4. Jag är något yngre än 420 tusen år och därmed kanske 419 tusen bast yngre än de som skriver här. Har ni barnbarn, tänk på dem.

  5. @XR

    Tja, har man lätt för att oroa sig, så blir det så.
    När slog någon av Sterners förutsägelser in ?

    Men realismen saknas, när man låter en ekonom och en filosof diskutera de naturvetenskapliga förutsättningarna för framtida klimat. De kan bara spekulera d.v.s. gissa.

    Jag ställer gärna upp med er i Jordbodalen och förklarar de mest väsentliga fakta på 20 minuter. Det blir en lämplig inledning till de samtal med publiken ni föreslår.

  6. @Lars Willén
    Det är så klart inte så lätt att förstå om man inte har hela bilden klar för sig.
    Under de senaste 420 000 åren har vi haft fyra istider och fem mellanistider. Dessa har en cykel på ca. 100 000 år. 90 000 år istid och däremellan ca 10 000 år mellanistid. Den mellanistid vi nu är inne i har varat i ca 11 000 år. Med ledning av de tidigare cyklerna så närmar vi oss en ny istid inom kort. Med kort menas här inom de kommande 1000 åren eller så. Märk väl att de fyra föregående mellanistiderna varit betydligt varmare än den vi upplever nu.

    Under de första 7 000 åren i denna mellanistid var det betydligt varmare än nu. De senaste 3 300 åren har jordens medeltemperatur fallit i tre steg för att efter varje fall neråt återhämta sig lite. Så även nu, under den Lilla Istiden som inföll mellan ca. år 1350 till 1850 som var den kallaste och längsta köldperioden under innevarande mellanistid. Nu har vi än en gång återhämtat lite med ca. 1°C varmare.

    Så att det förekommer lokala värmeböljor är inget ovanligt det har hänt flera ggr sedan 1850. Till exempel 1910, 1921 och 1936 med flera år. Då var Co2 nivåerna så låga det det inte anses att de inverkat vilket de inte gör nu heller. Detta väderfenomen som orsakar dessa värmeböljor är högtryck som parkerar sig någonstans, sällan på samma ställe, som orsakar blockering av luftcirkulationen. Högtryck för sällan med sig moln eller nederbörd utan klar himmel och då solen strålar ner och värmer marken och luften kan den inte blåsa bort utan det bildas då ett område med mycket hög värme. Dessa högtryck brukar sällan hålla i sig mer än en vecka.

    Dessa väderfenomen har inget med klimatet att göra utan är just inget annat än väder. Det förekommer samma typ av fenomen under vinterhalvåret då ett parkerat högtryck ger svaga vindar eller inga alls och då ofta med extremt låga temperaturer.

    Och faktum kvarstår om inget extraordinärt inträffar så går vi mot en ny istid ganska snart med dessa mått jag angivit ovan. Det finns dock inget idag som indikerar att något extraordinärt inträffat eller kommer att inträffa under de kommande seklerna. Inte ens en mycket hög Co2 halt kan ändra på detta. Jorden har för många miljoner år sedan varit inne i istider med betydligt högre halter koldioxid i atmosfären än idag.

    Om man ska förstå klimatcyklerna måste man blicka längre bort än de senaste 40 åren.

  7. Ja, lite orolig blir en allt.
    Har ni hört detta samtal mellan miljöekonomen Tomas Sterner, filosofen Gustaf Arrhenius (vd Institutet för Framtidsstudier), m fl där de talar om reella möjligheter att klimatförändringar kan medföra 95% minskad jordbruksproduktion och en minskning av jordens befolkning till 500 miljoner?
    https://www.mixcloud.com/Institutet_for_Framtidsstudier/kan-man-vara-lycklig-utan-att-n%C3%A5gonsin-g%C3%A5-ut-i-naturen-intervju-med-thomas-sterner/

  8. Tagit del men ej förstått, som det heter. Istiden är trots allt nära förestående i ert universum.

  9. PIK står för Climate Impact Research. Där är Johan Rockström chef, han som hotar med en tipping point om 12 år.
    En riktig forskare på PIK, Anders Levermann, har en helt annan uppfattning. Han kritiserar i en intervju klimataktivisterna när de påstår att det skulle inträffa ”hemska saker” om man passerade 1,5 grads höjning år 2100.
    45 plusgrader är inget unikt, år 1859 i Sacramento och Santa Barbara: 56C , år 1928 i Wahluka och Ice Harbour Dam: 47,7C.
    Vi som använde cykelpump vet hur varm den blir när man komprimerar en gas. Det är 1030 hPa i högtrycket som som är på väg ut från fastlandet i USA.

  10. 46+ grader varmt i NV USA och V Kanada. Folk avlider i Portland och annorstädes. Då blir man orolig.

Comments are closed.