Elbilen har blivit skrytbilen

 BMW:s elbil modell i3 med sitt batteripaket

I Ny Teknik läser jag:

Enligt intresseorganisationen Elbilsstatistik.se rullar det 14 064 elbilar i Sverige. Av dessa är det dock bara 5 300 som är privatägda – och flest rullar såklart i Stockholm.

Således ägs 64 % av elbilarna av myndigheter och företag. I Helsingborg kommer hem-tjänsten i elbil eller cykel. Det är Politiskt Korrekt, kosta vad det kosta vill, men det har också rationella skäl: Man har en viss trafik även på nätterna och då är det särskilt angeläget med elbilens låga bullernivå. Körsträckorna är korta, vilket gör att elbilens handikapp, kort räckvidd, inte får någon betydelse.

För företag är det också rationellt. De är beroende av good-will hos kunderna. Då media skapat en rent hysterisk föreställning om “godhet” och “ansvarskänsla” runt elbilen, är det rationellt av många företag att utnyttja det genom att köra elbil. I dagarna har Volvo levererat de första eldrivna dragbilarna för lastbilstrailers till ett åkeri i Helsingborg.

Men rationella privatpersoner betalar inte de höga priserna för dagens elbilar enligt Ny Teknik. De som gör det vill signalera samma “godhet” som företagen, d.v.s. skryta med sin godhet, sitt sociala ansvar eller sin tekniska progressivitet. Elbilen har blivit “skrytbilen”.

Den rationella City-Bilen CIB

Jag anser att det finns klart rationella skäl för elbilar i en speciell nisch på marknaden, City-Bilen CIB. Den kräver emellertid att politiken gör vissa anpassningar, som inte kommit någonstans ännu, trots att de inte kostar några skattepengar alls. Annat än för alla de sammanträden som behövs för att komma överens om ett entydigt vettigt beslut.

Inom en överskådlig framtid, kanske redan till vintern om den blir mycket kall, inser all-mänheten att “den Globala Uppvärmningen” är en bluff. Koldioxiden berikar atmosfären och vi uppmanas att bränna mera kol för att “rädda Planeten” från alltför låga halter av koldioxid. Då upphör subventionerna och elbilarna behöver nya batterier, som kostar lika mycket som en bensinbil, d.v.s. värdet av själva elbilen blir NOLL kronor.

Skrytvärdet blir negativt, man annonserar hur lättlurad man varit.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Elbilen har blivit skrytbilen

  1. Den som köper ett hemkrematorium borde slippa begravningsavgiften.

  2. Säkert så, Ivar, men problemen dyker ju upp på andrahandsmarknaden, då garantier och liknande försvunnit.

    Elbilen har en stor poäng i stadsmiljö, men det kräver som sagt en planering i stadsmiljön…..

  3. Jag tror att många elbilar är leasade. Då vet man vad bilen kostar under de 3 kommande åren och har sedan möjlighet att utvärdera hur elbilen och elbilens infrastruktur fungerar.

Comments are closed.