Figur 1. Allegra Stratton utsedd till Boris Johnsons personliga taleskvinna för COP26
Hon skall vara ansiktet utåt i ansträngningarna att undvika fiasko i Glasgow. I media kallas hon bl.a. “Climate Cheerleader” (hejarklackens anförare) .Hon delar ut klimatsmarta tips för vårt vardagsliv som ex.vis:
“Did you know, you don’t really need to rinse your dishes before they go in a dishwasher?”
(Visste du att man behöver inte skölja av tallrikarna innan de ställs i diskmaskinen?)
I en radioinervju fick hon frågan om hon skulle skaffa en elbil istället för den 8 år gamla, tredjehands diesel Golf hon nu har. Hon svarade :
(Det tänker jag inte göra riktigt än.)
Det har blivit en refräng i breda kretsar.
Hon förklarar: Föräldrarna och släkten bor 30 och 40 svenska mil bort. Att köra dit med en 7-åring och en 4-åring i bilen går bra, för de somnar när bilen rullar. Måste man stanna för att ladda en elbil, vaknar de och behöver gå på toaletten, dricka eller äta och kanske börjar de bråka.
Det är enklare med en diesel-bil. Den går alltid hela vägen på en tankning.
Figur 2. Bjørn Lomborg ger Allegra Stratton rätt
Han påpekar att elbilar idag mest är ett uttryck för att signalera godhet, “klimatsmartness”, rent snobberi, av rika “miljökämpar”, som tillgodogör sig de enorma subventioner elbilar får i de flesta länder.
Men försäljningen går ändå trögt. Elbilen blir oftast en andra-bil för korta resor. För vanliga människors behov är bilar för bensin och diesel lämpligare.
Kort räckvidd och lång tid för “tankning” gör elbilen opraktisk för de flesta medborgare.
Dessutom är “klimatvinsten” synnerligen obetydlig. IEA, International Energy Agency har 30 länder som medlemmar och agerar i nära samråd med FN. IEA beräknar att de globala utsläppen minskar med 0,1 %, ifall ALLA länder når sina mål för elbilar. Det skulle minska världens uppvärmning med två tusendels grader C år 2100. . .
Finkänsligt nog nämner Lomborg inte risken för osläckbara bränder, vilket kan komma att betyda begränsat tillträde till parkeringshus, färjor och tunnlar.
Figur 3. Boris Johnsons regering har utsett Alok Sharma att sitta ordförande för COP26
I pressen kallas han “Climate Tsar”. Det blir alltså hans ansvar att tråckla ihop någon sorts överenskommelse som resultat av konferensen. Problemet blir förväntningar på ett slut-datum för eldning med kol, vilket flera länder motsätter sig. Han tar frågan så på allvar att han hittills i år flugit till 30 länder för direkta samtal.
Det hade naturligtvis inte varit fysiskt möjligt om han skulle ha följt reglerna om karantän efter besök i länder med smittrisk.
Lägg namnet på minnet. Han kommer säker att förekomma i rubrikerna om COP26.
+ – + – + – +
Post Scriptum
Även Alok Sharma kör på diesel. Men han försäkrar att hans nästa bil blir helelektrisk.
+ – + – + – +
by
Den högre effekten är synnerligen användbar i vardagen/verkligheten då effekt/vridmoment är omedelbar i en elektrisk motor.
När du väl upplevt en modern elbil kommer du förstå vad jag talar om.
Vikt påverkar såklart vid bankörning. Trots det klår Tesla Model S Plaid exempelvis McLaren 765 LT (eller Porsche GT2 RS) på Laguna Seca.
Det är väl helt ok för en stor 7-sitsig familjebil?
@Frederik.
Du har fel, batteribilens prestanda ligger marginellt utöver vad en hyfsad sportbil/hoj är kapabel till, på det så är den effektökningen inte praktisk tillämpbar i verkligheten, batteribilar är väldigt tunga, ett tungt fordon är värdelöst på kurvig väg, halt underlag, osv, så den blir frånåkt utav betydligt motorsvagare fordon vid sådana tillfällen, Mao nada, körglädje. Lägg sedan till kostnaden för inköp, byte av batteri, mm,mm så fallerar en batteribil stort.
Den är även skadligare för miljön både vid framställning drift och vid skrotning.
Och så kommer det att vara en lång tid framöver..
Du kan ju såklart råtrimma alt sätta en raket på vilken bil som helst.
En sak kan jag lova dig.
Det kommer inte komma några fler standardbilar med förbränningsmotor i samma klass som Model S Plaid (M5, RS6, E63, 911 Turbo S etc.) som har en chans mot den prestandamässigt.
För ”Daily-drivers” är det loppet nu kört.
Men en förbränningsmotor mullrar skönt dock!
Trevlig helg!
@frederik.
slött fordon, får fortfarande stryk av en Top Fuel (med en Ottomotor)
Och angående hojar https://www.youtube.com/watch?v=FJkulle (åsså en ottomotor och den är Street legal däröver). Så ge dig, batterifordon suger fett när det kommer till praktikalitet och körglädje.
Den här är kul.
En helt ny Model S Plaid
1020 hk
0-200 på 6,4 sek.
1/4 mile på 9,2 sek (snabbare än Bugatti Chiron)
Får egentligen inte lov att köra under 10 sek utan fallskärm och stålbur. Han får därför inte köra gasen i botten…
Kör hela kvällen mot olika bilar. Så bilen tröttnar inte (som tidigare p100D).
https://youtu.be/7pEjofbOXds
Tror faktiskt inte det finns någon gatreggad mc som hänger med i något hastighetsintervall mellan 0-200.
Bilen är helt standard. Inkl standarddäck.
Haha, skön snubbe 🙂
Lyssna på Mästern inom fordonsindustrin, Fritz Indra från Österike.
https://www.youtube.com/watch?v=PkbjkXTBsyw
Det går att aktivera svensk text, men österrikisk tyska är ju helt underbar för den som bara har skoltyska i bagaget.
Videon har fokus på Wasserstoff, dvs vätgas, men även batteribilar sågas utförligt. Förbränningsmotorer är framtiden och bäst i ett LCC- och LCA-perspektiv. Vilket flytande bränsle som driver dem får vi se…
Är inte ett dugg impad av saker som saknar själ oavsett levande eller mekaniska sådana. Men ta ett par race tätt inpå varandra, vilket ett elfordon med dagens batterier inte klarar av utan att förstöras. Liasom eldrift är ok men att använda sig utav batterier som kraftkälla är ju bara korkat rent ut sagt om man ska ha riktigt bruksvärde av det.
Ett bränsledrivet fordon är överlägset ett batteridrivet när det kommer till vardagspraktikalitet det är mycket lättare att fylla på bränsle,
Att blint tro på myndigheter? tja det var ju så Stalin, Hitler och en del andra kom till makten på, och vad hände sedan?
Men vad har det med “konspirationsteorier” att hämta?
Ps: en Top fuel klarar 0-100 runt 0,4 sek och tro det eller ej, det är en Ottomotor.
https://youtu.be/vep3GSXBGfs
Låter som vi skiljer oss en del i aspekten att jag hyser stort förtroende för våra myndigheter och är allmänt skeptisk till konspirationsteorier.
Vare sig det gäller 5G, vaccin, 9/11 o.s.v.
Men det är såklart upp till var och en att tro på det man vill.
@Frederik jag kör hoj, så prestandamässigt och körglädjemässigt impar inte en batteribil på mig. Dom är betydligt miljöfarligare i alla led i sin framställning, tror du att plaster, kolfiber, diverse kemikalier för framställning av batteri och elkablar mm,mm är “ullegull” för miljön? och hur återvinna allt gift som en batteribil har?
En amason är betydligt bättre i det hänseèndet, det mesta i den är ju järn, stål. och träprodukter. Fabrikerna som gör skiten, är dom något större hälsotillskott för miljön? med alla utsläpp som dom skvätter runt sig i sin närmiljö.
Och angående “ligga som ett strykjärn” det kanske har med den absurda vikten på ekipagen kombinerat med tillhörande markfriktion, ger en falsk känsla utav väggrepp?
Har kört eltruck i mina dagar, så batteribilskänslan vet jag om. Elmotordrift är ok men driva dom med batterier, naa, ingen höjdare,
Och CO2 påverkar inte klimatet speciellt mycket, snudd på ingenting , mer än att vi får bättre växtlighet, mera mat, och i den förlängningen utökat välstånd och där så bidrar inte ett batterifordon så mycket.
Så idèn och konceptet att förstöra våran miljö för en obefintlig miljöfara med en massa onödiga kemikalier, tokiga energiåtgärder typ vindkraft och solpaneler verkar för en normalt tänkande individ inte vara en så värst bra idè alla gånger.
Fredrik
Strålsäkerhetsmyndigheten är notoriskt jäviga i säkerhetsfrågor till förmån för industriintressen. Deras ställningstaganden kring 5g är helt inadekvata. Undersökningar kring EMF i elbilar är ännu i sin linda. Själv skulle jag varken skaffa miljöovänlig elbil eller placera barn för längre färder däri till dess oberoende kvalificering skett, dvs utanför påverkan från bil/batterisidan.
F.ö. är Nissan föremål för skadeståndsprocess just avseende det jag tog upp i min första kommentar.
Min syster har precis som jag också elbil. Hon kör 4-5000 mil/år så det finns mkt pengar för henne att spara.
Däremot väljer de sin gamla V70 när de ska till fjällen.
För egen del tar jag elbilen även på fjällresan. Men man ska helst se till att man har tillgång till el där man bor.
Resan tar 11 timmar istället för 10 med min förra diesel. Men jag tycker det är helt ok. Bara man har tillgång till laddning på destinationen som sagt.
Ska vi lyssna på forskarna kommer det inte räcka att elektrifiera fordonsflottan. En minskning behöver göras. För egen del ”behöver” vi dock 2 bilar för att få ihop livspusslet. Så den delen kan jag tyvärr inte hjälpa till med som det ser ut nu. 🙂
Bilen representerar frihet och den blir svår att ta ifrån oss. Samtidigt finns det en risk att vi förr eller senare blir av med friheter utan att vi kan göra något åt det.
Elektrifieringen ser jag delvis som bilens räddning. Frågan är hur det ska gå med flyget. Där ser det värre ut…
Kollade upp lite kring referensvärden etc. på strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
Verkar inte vara något direkt oroande som framkommer kring att köra elbil.
Man utsätts för högre strålning om man tar tåget exempelvis.
Här finns mer att läsa.
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/contentassets/1ebc56e1b11f4b118b9b4a09b9cd4d7c/magnetfalt-och-halsorisker.pdf
Fredrik
Nej det är inte alls försumbart. Vid huvudhöjd uppmättes ca 0,6 mikrotesla. Långvarigt åkande avrådes bestämt för alla men framförallt för barn. Observera också att ju högre batterikapacitet, desto större långvariga risker.
Fredrik, Tack behövs inte jag känner redan folk som har elbil! Och ja, de hyr en vanlig bil när de ska iväg på längre sträckor och på bilsemester. Som sagt, elbilar av idag är batteribilar och batteritekniken måste utvecklas ordentligt innan man i stor skala ska gå över till elbilar. Finns heller ingen miljövinst med dagens batterier tvärtom så är det miljöbovar i alla led och även som avfall. Och ska även delge en “hemlighet” det är inte bilarnas miljöpåverkan som miljö och klimathysterikerna egentligen bryr sig om utan de vill ha bort bilar helt ur gatubilden. Den frihet som bilar ger sticker i ögonen på vänster och miljömupparna. Agendan är att vanligt folk och massbilism som företeelse är en styggelse som måste bekämpas med alla medel. Det är där som skon klämmer egentligen…
@Göran
Det hade jag faktiskt ingen aning om.
Bilar står typiskt sett parkerade 97% av tiden. Dessutom ligger man oftast inte på golvet när man är i bilen. Så jag antar att risken är försumbar?
Eller finns det undersökningar som visar på motsatsen?
Gränsvärden skiljer sig ofta beroende på var du befinner dig. T.ex. är det ofta högre krav på bostäder än kontor, avseende exempelvis strålning.
Det som ofta glöms bort med elbilar är den långsiktiga hälsoeffekten av EMF, elektromagnetiska fält. I Nissan LEAF uppmättes >1.3 mikrotesla vid golvet både hos baksätes- och framsätespassagerarna. Det räcker med 0,2-0,4 mikrotesla för att kraftigt öka risken för leukemi hos barn.
@Benny
Se mitt erbjudande till Blacken – det gäller även dig. 🙂
@Blacken
Dagens elbilar lämpar sig framförallt om du kör längre sträckor och om du bor på landsbygden i villa. Anledningen till detta är att du får en avsevärt lägre TCO än med motsvarande fossilbil om du kör längre sträckor och på landsbygden har de flesta tillgång till eluttag där de parkerar.
Kör du kortare sträckor (under 1500 mil/år) så är det idag svårt att räkna hem en elbil.
Miljöaspekten har utretts och det är otvetydigt att elbilar är bättre för miljön då de kör in sin miljöskuld från tillverkningen på några år. Siffrorna blir dessutom bättre för varje år som går.
En bil står still 97% av tiden. Laddproblemet du talar om uppstår enbart vid långresor. De flesta pendlar mindre än 30 mil/dag vilket innebär att du då laddar bilen hemma eller på jobbet.
Bor du i lägenhet och inte har tillgång till el där du parkerar är det svårare. Men även detta byggs ut i hög fart.
Själen kan jag hålla med om. Jag gillar själv mullrande V8-or…
Däremot är den vardagliga körglädjen fantastisk. Inget turbolagg och Max vridmoment omedelbart. Låg tyngdpunkt gör att bilen är limmad på vägen.
Har du vägarna förbi Malmö så kan jag bjuda på en provtur. 😉
Fredrik, med nuvarande batteriteknik så är elbilen utan subventioner bara en leksak för godhetsknarkande klimattroende! Det kan ju komma att ändras med ny batteriteknik och jag läste om att man i Kina har utvecklar grafenbatterier som ska vara lättare och billigare! Men som vanligt sitter djävulen i detaljerna…Går batteriet att tillverka i stor skala och till vilket pris, blir det än värre miljöpåverkan, hur många laddcykler klarar den, vid vilken temperatur tappar den mycket av kapaciteten osv…Visst är elbilen vettig ur många aspekter men tyvärr så är batterierna med dagens teknik alldeles för dåliga.
@Frederik.
En batteribil är ännu så länge enbart någorlunda fungerande i tätorter för kortare resor. Den är mer än avsevärt dyrare i framställning, inköp, sedan så är den långt ifrån miljövänlig i framställning, en Amason är betydligt skonsammare för miljön än en Tesla. Den är även sämre på uthållighet i olika miljöer typ iskyla, stark hetta, tidskrävande vid tankning osv, osv
Ytterligare så har dom ingen “själ”. dvs tråkiga att framföra, där är en sjysst fungerande Ottomotor (och givetvis en sjysst Dieselknota) helt överlägsen i känsla och “personlighet”, och en vanlig normal bil är även mycket bättre för miljön helhetsmässigt sett, dvs från “födsel till vagga” återvinningskonceptet sett.
Så en batteribil för kortare resor i närområdet typ ett par tre mil runt så där, tja varför inte, men då så måste dom komma ner rejält i pris.
Håller med BD-Nille och vill lägga till att jag inte önskar hjälpa elbilköparen att betala både för bilen och laddinfrastrukturen. Den som vill köpa en batteribil på en fri osubventionerad marknad står denne fritt. Det lär inte bli många.
Jag fortsätter med dieselbil tills jag inte har något annat val.
Av miljöskäl, jag vill inte bidra till den miljöförstöring och den enorma och aparta råvaruförbrukning som batteribilar medför.
Av humanitära skäl, jag vill inte bidra till det förtryck och lidande som batteribilars råvarubehov skapar i Asien och Afrika mfl länder.
Av tekniska skäl, kan en batteribil aldrig uppfylla mina funktionella krav. Naturlagar och egenskaper hos periodiska systemets grundämnen kan önsketänkande aldrig rubba.
Men vill någon till varje pris ha en batteribil, så bryr jag mig inte. Så länge inte miljö eller klimat anförs som motiv.
Ursäkta om jag förolämpar husguden men Lomborg är som vanligt fel ute.
Visst finns det de som köper elbil av miljöskäl men faktum är att en modern elbil är överlägsen en avgasbil i många avseenden.
Alla som har en modern elbil vet detta. De som klagar på elbilar har sällan egen erfarenhet av att leva med en.
Har man väl börjat tanka elektroner känns vätskebaserade drivmedel som 1900-tal.
Elbilar är framtiden. Det är bara att gilla läget…
Varken Al Gore eller John Kerry har några som helst planer på att ge upp sin extravaganta livsstil med privatjet, lyxbåtar eller stora herrgårdsliknande boende på flera platser meddelar vanligtvis säkra källor från Washington! Däremot har de letat upp miljontals godtrogna klimathysteriker som gärna gör den uppoffringen så att de ska slippa!
Det kanske ändå finns en del kloka världsledare kvar någonstans därute. En ensidig tro på att batteriteknik skall rädda världen är en utopi.
Med tanke på hur dåliga batterier är för att lagra större energimängder än till en telefon, eller möjligen en startmotor, så finns det så klart skäl att lägga tid och resurser på att utveckla batteritekniken.
Men om vi är rädda om miljön så är fortfarande en dieselbil med ett bra partikelfilter ett av de absolut bästa alternativen när vi pratar landsvägstransporter.
Än en gång ser vi hur eliten predikar en sak men själva lever på ett annat sätt.
Fast Lomborg har rätt än en gång, denna gång om elbilar (som egentligen borde kallas batteribilar). Han kunde också ha nämnt att det miljömässigt bästa är att använda den gamla bilen tills den inte är värd att reparera längre. Skrota den gamla och köpa en ny bil ger en stor miljöpåverkan.
Inte ens G7-länderna kunde enas enkelt.
“Världsledarna kunde enas om att övergången till fossilfria bilar ska ”snabbas upp” – men målsättningen om år 2030 togs bort.”
https://www.vibilagare.se/nyheter/g7-landerna-backar-fran-mal-om-fossilfria-bilar-till-2030