SVT slarvar om IPCC:s AR6

Så såg SVT:s sensationella nyhet ut den 10/8 och även på förmiddagen den 11:e. Jag reagerade genast och betecknade det som en grov lögn i gårdagens post.

Men Lars Kamél, som är en mycket kunnig och noggrann man, trodde inte att IPCC kunde vara så dumma att de skulle dra till med en så uppenbar lögn. Han sökte i rapporten, men hittade inte påståendet där. Det är ju mycket svårt att säkert bevisa att något inte finns. . .

Jag sökte i SPM på 41 sidor och fann endast följande referens till 100.000 år:

. . . the warmest multi-century period in at least the last 100,000 years, which occurred around 6500 years ago during the current interglacial period (Holocene).

(. . . den varmaste perioden på flera sekel under åtminstone de senaste 100.000 åren, vilken inträffade ungefär för 6.500 år sedan under den pågående mellanistiden Holocen.)

Det var alltså för 6.500 år sedan de påstår att det var varmast. Det kan inte vara så mycket fel. Grafen i gårdagens post visar att det var varmast för c:a 7.000 – 8.000 år sedan.

Jag undrar om ingen på SVT kan läsa innantill ?

Men den notoriske Michael Mann har påstått det

På en blogg skriver han:

The Hockey Stick grows longer, blade grows sharper. Recent warmth may be unprecedented in at least 100,000 years.

(Hockey-klubban blir längre, bladet blir skarpare. Värmen nyligen kan vara utan motstycke sedan åtminstone 100.000 år.)

Kan det vara så att SVT mera läser den erkänt opålitlige Michael Mann istället för IPCC:s egen text ? Och läser “kan vara” som “är säkert” ?

I så fall: Ytterst taffligt.

Synnerligen anmärkningsvärt är det också att Mann poängterar likheterna mellan IPCC:s kurvor över temperaturen och hans egen “Hockey-Klubba”.

Det betyder att hela rapportens seriositet måste ifrågasättas.

+ – + – + – +

Men, snälla snälla. . .

Det var alltså betydligt varmare än nu för 6.500 år sedan. Utan tillstymmelse till påverkan av “människans” eldning av fossila bränslen. Då undrar jag:

  1. Varför skräms dom med elände och katastrof, om det blir lite varmare ? Jorden överlevde ju den värmen då.
  2. Jag antar att så snart efter istiden var halten koldioxid på “förindustriell nivå”. I så fall var koldioxiden uppenbarligen INTE orsaken till värmen.
  3. Efter den perioden har temperaturen sjunkit utan mänsklig påverkan.

Kan man dra annan slutsats av detta än att koldioxid INTE kan utgöra kontrollvredet för den globala temperaturen.

IPCC:s delegater kan flyga hem och lägga sig. Det finns inget mer att göra för IPCC ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “SVT slarvar om IPCC:s AR6

  1. Benny: Naturvetenskapen fungerar så, att något en gång har bevisats. Nya data kan ha gjort Holocen och Medeltiden mindre varm. Samtidigt har nutemperaturen stigit.

  2. Sture: Du kan säkert läsa den aktuella figuren och jämföra kurv- och stapelhöjd. Dina fuskanklagelser har många gånger varit löst hopkomna och inte nått vetenskaplig nivå. Det har påpekats.

  3. Det är naturligtvis peglarna man skall rätta sig efter, då det är riktiga mätvärden vid en riktig mätstation som mäts. Satellitmätningar från 100 mils höjd på ett vågigt hav som är utsatt för ebb och flod innebär allt för stor osäkerhet i mätdata. En traditionell felkalkyl vore här av stort intresse att se. Anledningen till att IPCC nu hänvisar till satellitmätningar är säkert att det är lättare att luras med dem. Rapporten är avsiktligt vilseledande, inte minst de borttrollade tidigare värmeperioderna bevisar det. Synd bara att vi har så godtrogna och lättlurade makthavare inom politik och media.

  4. Ivar Anderson
    Om jag mäter min längd med tumstock får jag 180 cm
    När jag använder min frus måttband har jag vuxit till 182 cm.
    En tillväxt och acceleration som är anmärkningsvärd vid min ålder.

    Lite så är rapporten om havsnivåändringen skapad-två olika mätmetoder, peglar först och sen satelliter.
    NASAs trovärdighet är rubbad!
    Tittar man enbart på peglarna syns ingen acceleration. Nordsjön:
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

  5. Det är ju bevisat att den Holocena, Romerska och Medeltida värmeperioderna var varmare än dagens så frågan är hur man kom fram till att det inte varit så varmt på hundra tusen år? Det är ju horribelt att kalla overifierade påståenden tagna ur luften för vetenskap. Petter Wulff kanske skulle redovisa vilka mätvärden som pekar på att växthusteorin skulle ha någon som helst bäring? IPCC kan ju inte det men Petter kanske vet mer?

  6. Petter Wulff !

    Det är ju mätvärdena GISS och NOAA har fuskat ihop.

    Vad gör du här ? Läser du inte posterna ? Det finns fler än två dussin som behandlar lätt bevisat fusk med data.
    Glömmer du bort innehållet genast. Eller vill du väldigt gärna bli lurad ?

    Din anmärkning om de 100.000 åren är avslöjande. Du hänvisar till en jämförelse av dagens temperatur med genomsnittet under sekler. Menar du att det är SVT eller IPCC som inte kan skilja på äpplen och päron ? Eller gäller det dig själv ?

  7. Robert N: Det kan vara nyttigt att ifrågasätta, och då kan man fråga sig varför det ska hänvisas till fusk, när mätvärden pekar i växthusteorins riktning.

  8. Misstänker att det är så enkelt att man översatt ord för ord och inte läst hela meningen i en följd … då skulle man kunna läsa in ”nuvarande” i ordet ”current”. … eller så ville man att det skulle stå så …

  9. Varför presenterar SVT uppgifter som är felaktiga. Lätt kontrollerbara fakta som blir helt fel. Kan inte annat, vill att det skall bli panik, eller fördärva SVT trovärdighet. Det sistnämnda blit resultatet.

  10. Man kan ju fråga sig vilken global temperatur som har passerat den varmaste temperaturen under Holocen. Vem, var, hur, när har den mätts. Är det på samma sätt som SMHI mäter inne i stadskärnorna eller…
    Enligt NOAA -satelliter så har ju i stort ingenting hänt på över 20 år.

  11. Den vänstra figuren i Summary for Policy Makers (s 7) visar att nuvarande globala temperatur har passerat den varmaste temperaturen under Holocen. SVT kan således inte anklagas för något fel där.

  12. SVT och svenska media är antingen själva okunniga eller utgår från att folk i allmänhet är det och därför sväljer vad som helst.

    Nu kommer åter den gamla hockeyklubban till heders i “förbättrad” version. Michael Mann reser sig likt fågel Fenix ur ruinerna av sitt bedrägliga bygge.

    Läs genomgången på Klimatupplysningen!

  13. ”The warmest multi-century period” var under Holocen. Det betyder inte att det var varmare då än nu; bara att nuvarande värmeperiod inte pågått i hundratals år.

  14. SVTs uppdrag är att stödja klimathotssekten annars kan skattebidragen från regeringen sänkas. Sunt förnuft är en bristvara och att läsa SPM är jobbigt.

Comments are closed.