Kolkraftverket Medupi 4.764 MW, vid orten Lephalale, 350 km norr om Johannesburg nära gränsen till Botswana
Kraftverket togs i drift den 31:e juli, men stoppades den 8:e augusti efter en explosion i ett av de sex blocken. De övriga blocken torde nu vara i drift igen.
Anläggningen är belägen i ett torrt landskap, varför den har “torr direktkylning” med luft. För att ändå få god verkningsgrad arbetar den med mycket högt, superkritiskt, tryck.
I stort sett är Sydafrika fortfarande ett U-land, för vilket ett så här stort projekt varit övermäktigt. Där finns korruption och nepotism. Byggandet har haft många förseningar och därmed tagit inte mindre än 14 år. Det har också betytt mycket stora fördyringar.
Sydafrika har stora fyndigheter av stenkol, som är lätt tillgängliga, varför det varit naturligt att satsa på kolkraft. Planeringen omfattar 20 kolkraftverk med tillsammans 47 GW, gigawatt.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa var inbjuden till Toppmötet med G7-länderna den 11:e juni, där han fick tillfälle att förklara Sydafrikas beroende av kolkraft, för att höja levnadsstandarden inför både Boris Johnson och Joe Biden.
Sydafrika är stort, nästan tre ggr Sveriges yta, med 57 miljoner invånare.
+ – + – + – +
by
Sydafrikanerna är realister och förstår att det är viktigt att förse befolkningen med el även om den kommer från kolkraft. Solceller och små batterier passar på landsbyggden där det inte finns elnät.
Men för de afrikanska kvinnorna blir detta en välsignad förbättring.
Dödligheten i luftföroreningar kommer att minska när de kan ersätta öppna eldar med elspisar.
Att CO2 sen inte är speciellt effektiv växthusgas kan vi väl få fram i andra trådar!
Visst är det märkligt att detta inte sägs högt i Sverige.
Världen ökar sin kolförbränning – inte minskar.