Stort vulkanutbrott i havet 1.100 km söder om Japan

Smithsonian

Figur 1. Undervattensvulkanen Fukutoku-Okanoba bolmade i en vecka 16 – 22 augusti

Utbrottet var så våldsamt att ett askmoln sprutades upp till höjden 16 km. Efter sig lämnade den en ny ö med diametern en km.

Electroverse

Figur 2. På höjden 16 km bildades en plym av askan

En viktig fråga som inte har något svar ännu, är om stoftet kommer att sväva omkring länge, breda ut sig och skymma lite av solljuset, så att det bidrar till en global avkylning.

Google Earth

Figur 3. Fukutoku-Okanoba  ligger lite längre från Japans huvudö än Okinawa

Bilden av havsbotten visar en lång rad av gamla vulkaner norr om Fukutoku-Okanoba .

Vad utlöser vulkanutbrott ?

På många håll försöker man förutse aktiva vulkaners utbrott. Dessa kan vålla många dödsoffer och stora skador. Då placerar man sensorer för temperatur, vibrationer med mera runt vulkanen för att avläsa hur förhållandena ändras. Dock är det inte rimligt för alla “sovande” vulkaner. De är för många.

Här i Sverige räknar vi inte med några vulkanutbrott. Skandinavien ligger ju på solitt urberg. Detta har inga öppningar för lavaströmmar och kan möjligen överraska med en liten jordbävning ibland, förmodligen utlöst av den pågående landhöjningen. Men på många håll är vulkaner och jordbävningar ständiga bekymmer, ex.vis i Japan och Indonesien. Kalifornien ligger rätt över konfliktzonen mellan två tektoniska plattor, där man kan vänta jordbävningar. Folket i trakten skämtar om “the Big One”, en som är värre än den i San Francisco 1906, då den ena plattan hoppade 6 meter längs konfliktzonen.

MEN, man har nu funnit att Solens aktivitet har ett inflytande, troligen via dess magnetfält. En tydlig ökning har noterats av frekvensen för vulkanutbrott och jordbävningar, när Solen är passiv, så som nu är fallet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Stort vulkanutbrott i havet 1.100 km söder om Japan

  1. @Lars

    Sant. Jag borde ha skrivit ”Vulkanutbrott skapar nästan aldrig tsunamis”. De flesta vulkanutbrott skapar inte tsunamis.

  2. Vulkanutbrott skapar tsumanis, om de är så våldsamma att hela eller delar av vulkanen rasar ned i vattnet. Kollapsen av delar av vulkanen gör dessutom att havsvatten forsar in, kolliderar med den heta magman och skapar en ångexplosion som också skapar tsunamis. Det hände till exempel i Krakatoas utbrott 1883. Det hände också när Thera hade utbrott för ungefär 3500 år sedan. De tsunamis som skapades då tros ha förstört så mycket för den mykenska kulturen på Kreta att den aldrig återhämtade sig, utan gick under.

  3. @Björn ST Wiklund

    Vulkanutbrott skapar inte tsunamis. De går ”för långsamt”, pågår under dagar och ofta veckor. Det är jordskalv, som är närmast momentana, som kan ge tsunamis. När en stor del av havsbottnen, kanske många kvadratmil lyfts upp en eller några meter, då är det stora volymer vatten som ger sig iväg. När vattnet når grunt vatten nära land, då stiger våghöjden till tiotals meter.

  4. Frågan är om det inte är koldioxiden som utlöst vulkanutbrottet …
    Okej, nu försökte jag mig också på lite humor, eller ironi, men kan SVT med Bjerström i spetsen få till att det är CO2 som utlöst Talibanernas maktövertagande i Kabul så kan det finnas många för vetenskapen okända o svårbevisade samband …

  5. Stoftet från utbrottet som renderar i en nedkylning kommer nog att uppvägas av CO2-halten från samma utbrott, som ju renderar i en uppvärmning.
    OBS! En viss grad av humor.

  6. Tack !

    Kan du länka till info ?

    Når även dess aska upp i stratosfären ?

  7. På närmare håll har vi Island som har ett pågående vulkanutbrott.

Comments are closed.